< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Polacy walczyli o tytuł „PEARL OF THE SEA”

Wydarzyło się2012-04-17


Po ostatnim sukcesie w Turcji Polacy zostali zaproszeni do udziału w Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym odbywającym się w Chorwacji na wyspie Brać. Festiwal odbył się w dniach 28.03-01.04.12 r. Udział w nim wzięło ponad 200 kucharzy z Europy. Wśród nich Polacy Reprezentanci Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomi w Poznaniu:
• Przemysław Czekała – kapitan, Szef Kuchni Unilever Poznań
• Tomasz Adamski – Szef Kuchni „Restauracja Filmowa Beverly Hills”
• Maciej Król
• Tomasz Bogacz
• Piotr Wyrwas
• Bartosz Tobolski

Przez trzy dni kucharze rywalizowali w takich konkurencjach jak – dania z drobiu, ryby, jagnięciny, makaronu oraz w wielkim pucharze o tytuł „PEARL OF THE SEA”.
W pierwszym dniu zmagań tematem przewodnim była ryba. W tej konkurencji brali udział wszyscy Polscy kucharze. I tak po kilkunastu godzinach pracy mogliśmy się cieszyć ze zdobycia pierwszych medali. Z pośród wszystkich dań na uwagę zasługuję :

• „Sandacz gotowany w bulionie rybnym z szafranem i ziołami, krokietem cynamonowym, galaretką z czerwonego wina z polskimi grzybami oraz młodymi warzywami” – przygotowany przez Piotra Wyrwasa.
• „ Dorsz z krewetkami i płatkami róży w liściach z młodej kapusty z sosem z suszonych pomidorów, sałatką z brukselki i granata, szafranowymi ziemniakami duchesse” – przygotowany przez Macieja Króla.
Następnego dnia rywalizowaliśmy w daniach z użyciem drobiu. I jak w poprzednim dniu każdy z nas wziął udział w tej konkurencji. Na uwagę zasługują dania:
• „ Wędzonego baby kurczaka z sosem z redukcji wina i wiśni, musem z patatów, torcikiem z chleba pumpernikiel oraz duszoną gruszką” – przygotowany przez Tomasza Adamskiego.
• „ Kurczak supreme z chutney z papai, gęstym sosem z tajskiego mango, sajgonką z warzywami i grzybami mun, sałatką z słodko –kwaśnym dressingiem” – przygotowany przez Bartosza Tobolskiego.


Po południu tego samego dnia w ostatniej konkurencji wziął udział Przemysław Czekała, przygotował:
• „ Ravioli z łososiem i borowikami, młodymi zielonymi warzywami, sosem z grillowanej czerwonej papryki oraz musem z polskiego sera lazur z syfonu”.
Atrakcją wieczoru był pokaz Kuchni Polskiej z degustacją przygotowany przez cały zespół naszych kucharzy. Tematem przewodnim było pokazanie polskich produktów z których jesteśmy dumni. Każdego dnia inna reprezentacja przedstawiała swoja kuchnię, więc przyjemnie było popatrzeć i degustować z jakich produktów i dań słyną inne kraje. Tego wieczoru podaliśmy:
• Przystawka „ Bochen chleba z Polskim smalcem, ogórkami kwaszonymi i rydzami marynowanymi”
• Danie główne „ Pierś z kaczki z ciemnym sosem, kapustą modrą z wiśniami i rodzynkami oraz parzuchy”.
• Deser „ Lody z trawy żubrowej z kruszanką


W ostatnim dniu czyli w sobotę od samego rana odbywały się półfinały pucharu „PEARL OF THE SEA”. Tematem przewodnim była cukinia i dynia, tych dwóch produktów było trzeba użyć w daniu. W tej konkurencji wziął udział Przemysław Czekała, który przygotował „ Pierś z kaczki z bobem i granatem, musem z białej części cukinii i sosem z zielonej części cukinii oraz lodami z dyni z trawą cytrynową ”.

W tym roku do półfinału przystąpiło 40 szefów, z których do wieczornego finału przeszło tylko 5, wśród nich nasz reprezentant. Na finalistów czekał blac box.
W czasie 15 minut było trzeba przygotować trzy daniowe menu dla dwóch osób w języku angielskim, następnie od godziny 17.00 do 20.00 co godzinę , serwować poszczególne dania: - po dwie porcje przystawek, dania głównego i deseru.
Dania które przygotował nasz reprezentant to :
„ Risotto szafranowe z wędzonym łososiem, grillowane kalmary z rucolą ,ostry sos pomidorowy”
Kalmar nadziewany krewetkami i truflą, mus z pieczonego bakłażana, pure z ziemniaków i fasoli borlotti, sałatka z ananasa z zieloną fasolką, chips z bekonu”
„Chocolate fondant z sosem z owoców leśnych, suszonymi owocami ,lodami z białej czekolady z wanilią”.

Warto też wspomnieć o udziale kucharzy w w zawodach kajakarskich, które odbyły się w porcie w tym samym czasie co półfinały „PEARL OF THE SEA”. Nasz kraj godnie reprezentował Bartosz Tobolski i Tomasz Bogacz, którzy na kilka metrów przed metą wyprzedzili reprezentację Rosji i zwyciężyli!!!

Wieczorem na gali mogliśmy się cieszyć z drugiego miejsca i srebrnego medalu. Ważnym wydarzeniem było wręczenie certyfikatu honorowego członka Stowarzyszenia Kucharzy w Chorwacjii „SKMER” oraz Arabi Saudyjskiej na ręce Rektora Romana Dawida Taubera. Łącznie Polscy kucharze zdobyli : cztery złote medale, sześć srebrnych medali, cztery brązowe medale.



Szczególne podziękowania dla :
Firmy Witeks – zastawa stołowa, na której podawaliśmy dania konkursowe w Chorwacji ak i poprzednio w Turcji.
Rektora Dawida Romana Taubera za udostępnienie kuchni do trenowania w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomi w Poznaniu oraz za pomoc finansową.
Firmie Unilever za wypożyczenie sprzętu i urządzeń do gotowania.

Przemysław Czekała

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.