< WRÓĆ DO Wydarzyło się

X edycja L Art de la cuisine Martell 2012-relacja

Wydarzyło się2012-03-13

Owacją na stojąco przyjęto wyniki Jubileuszowego konkursu kulinarnego L’Art. de la cuisine Martell. Zwycięzcami X edycji zostali Łukasz Cichy i  Paweł Kras z restauracji Ancora z Krakowa. Radości z wygranej nie krył również ich trener Adam Chrząstowski. Zanim jednak doszło do ogłoszenia wyników, wszyscy zebrani  uczestniczyli w bardzo intensywnym i pełnym wrażeń dniu.

Konkurs rozpoczął się w dniu 10  marca br. tuż po godz. 9:00, kiedy to oficjalnego otwarcia dokonali tradycyjnie już, dwaj prowadzący Karol Okrasa i Dariusz Maląg. 

 Organizatorami konkursu jest Grupa Anders, Hotel Zamek Ryn, przy merytorycznym wsparciu Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
W tym roku honorowy patronat nad konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki.

Konkurs co roku wzbudza niesamowite emocje wśród branży gastronomicznej, przez niektórych traktowany jest jako jeden z najbardziej prestiżowych konkursu w kraju. Wygrana gwarantuje udział w eliminacjach do Kulinarnego Pucharu Polski, otwiera również drzwi do dalszej kariery. Jak powszechnie wiadomo wcale nie jest łatwo do niego się dostać, w tym roku była rekordowa ilość zgłoszeń, kapituła wybrała najlepszą szesnastkę, wśród niej znalazły się ekipy, które już kiedyś próbowały swoich sił i jak już teraz wiadomo wykorzystały swoją szansę.

W skład ekip startujących weszli:
1 . Ancora - Łukasz Cichy, Paweł Kras
2 . Hotel Andel's - Piotr Pawłowski, Rafał Maslenkiewicz
3. Restauracja Amber Room- Przemysław Gryz, Krzysztof Pawlik
4 . Hotel Villa Sedan- Łukasz Fulara, Piotr Ciomek
5 . Restauracja Cammino- Kamil Bednarek, Kamil Skrok
6. Hotel Best Western Gorzów Wlkp- Dawid Szkudlarek, Bartłomiej Pawlikowski
7. Zamek Dubiecko- Krzysztof Bobola, Szymon Pitera
8. Hotel Anders- Łukasz Kawaller, Błażej Szymański
9. Restauracja Kummerówka Bydgoszcz- Adam Kowalewski, Tomasz Kazimierski
10 . UNITY LINE - Łukasz Wojtkiewicz, Kamil Wójciak
11. Sheraton Sopot- Marcin Popielarz, Kacper Maziuk
12. Joseph's Wine and Food- Michał Budnik, Arkadiusz Ziółkowski
13. Le Meriden Bristol- Michał Szcześniak, Mariusz Bryzek
14. Hotel Aquarius- Jacek Krakowiak, Przemysław Nowicki
15. Hotel Intercontinental- Paweł Kalbarczyk, Paweł Dziekoński
16. JAN Bełchatów - Piotr Krogulec i Łukasz Motylki

Tematem tego rocznego konkursu było przygotowanie dania głównego dla 12 osób, ze składnika podstawowego czyli: schabu wieprzowego PQS lub polędwiczki wieprzowej PQS i jednego wybranego elementu półtuszy wieprzowej PQS. Pozostałe składniki były dowolne i leżały w gestii uczestnika. Dania prezentowały się na talerzach /firmy  Villeroy & Boch pochodzących z najnowszej linii NEW WAVE .

Po wykonaniu potrawy każda ekipa  musiała dobrać odpowiedni rodzaj koniaku MARTELL jako dodatek harmonizujący z jej smakiem.

W tym roku dania prezentowały się bardzo kolorowo, na talerzach dominowała różnorodność, często składały się z wielu elementów, dzięki temu łączyły najróżniejsze smaki i aromaty, pojawiło się wiele nowych technik kulinarnych i ciekawostek gastronomicznych np. jadalne złoto, sporo kuchni molekularnej, granit. Nie wszystkie techniki były wykonane prawidłowo, ale widać było, że polska gastronomia cały czas się rozwija i nie boi się sięgać po nowości.

 Oczywiście zawodnikom bacznie przyglądało się Jury i to w trzech składach. Najostrzejsze w ocenie Jury Techniczne składające się z samych profesjonalistów:
Paweł Oszczyk – Przewodniczący,
Adam Chrząstowski,
Grzegorz Labuda,
Marcin Budynek,
Jarosław Uściski,
Jarosław Wakczyk- sekretarz,

Jury Degustacyjne wśród nich również :
Joseph „Józek” Seeletso,
Rafał Targosz,
Andrzej Bałdyga,
Tomasz Deker,
Jerzy Pasikowski,

Jury Koneserów Smaku –
Laura Samojłowicz,
Robert Sowa,
Guillame Girard-Reyder,
Jean- Jacques Renault,
Andrzej Szumowski,
Tomasz Dowgiałło
, które przyznawało oddzielną nagrodę.

Dziedziniec zamku w trakcie trwania zawodów zapełnia się liczną publicznością, organizatorzy również dla nich zapewniają moc atrakcji. Firmy sponsorskie zorganizowały liczne stoiska, na których prezentowały swoją najnowszą ofertę, odbywały się liczne smakowite degustacje. W zamkowych komnatach przygotowano warsztaty np. pokaz Kuchni Tajskiej, warsztaty Sushi, szkolenie z zakresu systemu HACCAP, zagłębiono się w tajniki „Sous Vide”, poznano również tajemnicę serów.
Miłośnicy historii mogli z przewodnikiem zwiedzić zamkowe mury. A Ci którzy lubią dobre, wysublimowane smaki mocnych alkoholi, mogli uczestniczyć w testowaniu koniaków Martella.

Nowością tegorocznego konkursu było wspólne omówienie konkursowych dań. W specjalnie przygotowanej sali spotkali się Jurorzy i uczestnicy . Każdy mógł wyrazić swoje spostrzeżenia i wątpliwości, nie zabrakło ściśle technicznych wskazówek. Cenne uwagi sędziów na pewno zaowocują w przyszłości np. przy kolejnych startach lub przy przygotowywaniu dań restauracyjnych. Jest to forma, którą powszechnie stosuje się w konkursach międzynarodowych.  Powinna być jednak przeprowadzana po ogłoszeniu wyników, słysząc mało pochlebne uwagi na temat swojej pracy, zawodnicy stracili dreszczyk emocji, który powinien towarzyszyć im do wieczornej gali.

Wieczorem nastał długo wyczekiwany finał imprezy. Tym razem sala zmieniła wystrój na bardziej balowy  z początków XVI wieku, kiedy na dworach królował renasans. Postanowiono uczcić X- lecie konkursu, na scenie kolejno pojawiali się zaproszeni goście, którzy wspominali dawne lata i dziękowali wszystkim, którzy przyczynili się do organizacji konkursu. Bardzo miłym momentem było wejście na scenę wszystkich laureatów konkursu z ubiegłych lat, patrząc na stare fotografie, niektórych trudno było rozpoznać. Po wręczeniu upominków, nadszedł czas na ogłoszenie wyników.

Decyzją Jury pierwsze miejsce zdobyła reprezentacja z Ancory- Łukasz Cichy i  Paweł Kras


Zawodnicy oprócz licznych atrakcyjnych nagród otrzymali nominację do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski, którą wręczyli reprezentanci Międzynarodowych Targów Poznańskich- Anna Bąblińska i Dariusz Wawrzyniak.

II miejsce przypadło drużynie-Hotelu Intercontinental- Pawełowi Kalbarczykowi i Pawełowi Dziekońskemu


III miejsce wywalczyła ekipa- Le Meriden Bristol- Michał Szcześniak, Mariusz Bryzek


Jury Koneserów Smaku doceniło ekipę JAN Bełchatów - Piotra Kroguleca i Łukasza Motylki


Wspólny sukces uczczono lampką koniaku, oczywiście Martella, życząc wszystkim pomyślności na dalsze lata.
Po oficjalnych uroczystościach w świetle pochodni pojawił się czekoladowy tort, ogromna butelka koniaku, a obok niej dziesięć kieliszków. Oficjalnego przecięcia tortu dokonał  -Andrzej Dowigałło, Jean- Jacques Renault, Andrzej Szumowski, Guillame Girard-Reyder, może zabrakło wspólnego 100 lat!!!

Świętowanie tradycyjnie już przy syto zastawionych stołach trwało do późnych godzin nocnych.

Po jubileuszowym Martellu zostały już wspomnienia, myślę jednak że za rok ponownie spotkamy się na Zamku w Rynie i będziemy przeżywać kolejne kulinarne święto.





KOMENTARZE
2012-03-14MLECZ
WIADOMO Z POD CZYJEJ RĘKI JESTEŚCIE. GRATULACJE I POZDROWIENIA DLA ADASIA
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.