< WRÓĆ DO Szkolenia

Podsumowanie praktyk zagranicznych w ramach Projektu - szósta praktyka

Szkolenia2012-02-01


Podsumowanie praktyk zagranicznych w ramach Projektu Szósta praktyka zagraniczna Dwudziestego piątego stycznia br. Zakończył się niezwykle ważny etap realizacji
Projektu „Europejski Program Doskonalenia Nauczycieli Branży HoReCa”. Ostatnia piętnastoosobowa grupa uczestników i uczestniczek powróciła po zakończonych
zawodowych praktykach zagranicznych. W ciągu sześciu miesięcy w podobnych wyjazdach wzięło w sumie udział 90 osób. Odwiedziliśmy cztery kraje, umiejscawiając praktyki w sześciu różnych regionach geograficznych.
Nie obyło się bez drobnych wpadek, jednak nasi uczestnicy i uczestniczki powrócili do kraju  zadowoleni, pełni nowych informacji, a co najważniejsze głodni dalszej wiedzy i
dokształcania. Czy można chcieć więcej?

Ostatnia praktyka zagraniczna zorganizowana została ponownie przez firmę Dionizos Theofilos Vafidis. Ty razem nasi nauczyciele i nauczycielki gościli w przepięknym regionie 

Macedonia, w gościnnej Grecji. Praktyki odbywały się w Hotelu Royal Palace  Resort  w Platamonas.

Kuchnia grecka obfituje w ciekawe smaki, zapachy i sposoby podania. Widoczne są w niej nie tylko wpływy europejskie  – kontynentalne i wyspiarskie ale również azjatyckie, a
nawet afrykańskie. Szef kuchni hotelu, Pan Kostantinos Bizmpelis poświęcił wszystkie swoje siły by zarazić jedenaścioro naszych nauczycieli kucharstwa miłością do kuchni greckiej i szerzej,  śródziemnomorskiej. Oglądając filmy i zdjęcia z wyjazdu nie można pozbyć się wrażenia, że udało mu się to znakomicie. Nauczyciele i nauczycielki na co dzień prowadzący zajęcia z uczniami w szkołach zawodowych w całej Polsce, podczas dwóch tygodni praktyk stanęli po drugiej stronie. Jako pilni uczniowie wykonywali polecenia szefa kuchni, skrzętnie notowali przepisy i zastosowania przyrządów realizując kulinarną podróż przez kuchnię jednego z najciekawszych krajów Europy. W ramach kuchni zimnej poznali sałaty, sery oraz gorącą oraz deserową kraju filozofów. Nowe przepisy, smaki oraz przyprawy zachwyciły uczestników i uczestniczki projektu. Wiele potraw poznawanych podczas pracy w restauracji jest znanych również w Polsce, jednak tajniki kuchni greckiej, takie jak dodawanie goździków i cynamonu do mięsa mielonego zupełnie zaskoczyło niektórych nauczycieli/lki.

W tym samym czasie nauczyciel i trzy nauczycielki kelnerstwa poznawali tajniki obsługi konsumenta obowiązujące w najlepszych hotelach w Grecji. Mieli okazję zderzyć
swoją wiedzę teoretyczną, często bardzo głęboką, z rzeczywistością. Po raz kolejny okazało się, że mimo międzynarodowych standardów obowiązujących w obsłudze konsumenta istnieją różnice charakterystyczne dla każdego regionu. Program praktyk obejmował pełen przekrój posiłków serwowanych w hotelu – od śniadania, przez lunch, kolację, obsługę baru aż do imprezy okolicznościowej. Nie jest łatwo odbywać praktykę w kraju, którego języka się nie zna. Dlatego też pomoc tłumaczy okazała się nieoceniona. Opiekun grupy kelnerskiej Pan Nikos Dalapashas sprawił, że nawet zmiana obrusa w obecności gościa okazała się niezwykłą przygodą, ale i ciężką pracą.Wolny dzień podczas wyjazdu przeznaczony został na zwiedzanie.

Uczestnicy i Uczestniczki mieli okazję zobaczyć Tesaloniki  – drugie po Atenach najważniejsze miasto Grecji. Podczas wycieczki nie zapomniano również o specyfice wyjazdu. Nauczyciele i Nauczycielki zwiedzili również fabrykę sera feta – jednego z charakterystycznych produktów pochodzenia greckiego.
Niezmiernie cieszy nas to, jak uczestnicy ocenili tę praktykę. Oto ocena jednego z nich:

Projekt Europejski Program Doskonalenia Nauczycieli Branży Horeca w którym uczestniczę dał mnie możliwość poznania kuchni i tradycji danego kraju w warunkach
rzeczywistych. Poznanie nowych technik i surowców staje się inspiracją do przygotowania wyśmienitych potraw i sposobów ich serwowania. Wiedza
teoretyczna wymaga uzupełnienia praktyką i takie możliwości daje nam
ten projekt.
Jerzy Tomkielski, Uczestnik Projektu

Etap praktyk został zakończony. Naszych dzielnych nauczycieli i nauczycielki czekają teraz (Rozpoczęte już w grudniu) diagnozy out, czy testy sprawdzające ich wiedzę i umiejętności po powrocie z praktyk. Trzymamy za nich kciuki i wierzymy, że wyniki diagnozy będą równie pozytywne jak wrażenia po powrocie z praktyk.

 

KOMENTARZE
2012-02-07Uczestnik projektu
Było super!!!!!!...Polecam Projekty prowadzone przez Fundację "Nowe Media"...pełen profesjonalizm...jeszcze nigdy nie spotkałem takich ludzi z pasją prowadzących projekty POKL
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Szkolenia
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS