< WRÓĆ DO Wydarzyło się

3500 litrów zupy dla WOŚP w Poznaniu!

Wydarzyło się2012-01-11


W dniu 08.01.2012 w Poznaniu na Placu Mickiewicza ugotowaliśmy wielki kocioł żurku dla Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.
Pomysłodawcą całego przedsięwzięcia był Przemysław Czekała student IV roku WSHiG w Poznaniu, Rafał Fogt z firmy „Bonduelle” oraz Zbyszek Grześkowiak z firmy „Grześkowiak”.

Pomysł zrodził się na początku grudnia więc mieliśmy miesiąc czasu na organizację tej akcji.

Najwięcej pracy było jednak w ostatnich dwóch dniach. W sobotę dzień przed wielkim gotowaniem spotkaliśmy się wszyscy w Hotelu Rodan w Kórniku , gdzie podzieliliśmy się na dwie grupy. Połowa z nas została w hotelowej kuchni i zajęła się obróbką wstępną warzyw oraz mięs, druga połowa pojechała przygotowywać drewno potrzebne nam do rozpalenia paleniska pod kotłem.

W tym dniu obraliśmy :
Ziemniaki  świeże 150 kg
Marchew świeża 70 kg
Cebula świeża 60 kg
Pokroiliśmy i podsmażyliśmy:
Kiełbasa zwyczajna 45 kg
Kiełbasa biała 35 kg
Boczek wędzony 70kg
Cebula świeżą i mrożona 100kg

Dzięki uprzejmości firmy „Grześkowiak” świeże warzywa pokrojone zostały mechanicznie. Łącznie spędziliśmy na przygotowaniach w tym dniu 15 godzin, zaczynając od 7 rano a kończąc o 22 wieczorem.

Następnego dnia, a tak naprawdę po kilku godzinach zaczęliśmy przewozić wszystkie produkty do Poznania. O godz. 03.00 rano rozstawiliśmy namioty do których przywoziliśmy wszystkie produkty do gotowania zupy, jak i niezbędny sprzęt.

Dwie godziny później pracownicy firmy „Cheman” przywieźli kocioł, wraz z nimi przyjechał transport wody z firmy „AQUANET” i od razu zaczęliśmy rozpalać ognisko. 

Następnie zaczęliśmy wrzucać warzywa,mięsa, przyprawy do kotła. O godzinie 12 byliśmy gotowi do wydawania pierwszych porcji. Cała akcja zakończyła się po 21. Łącznie przygotowaliśmy około 3500 litrów żurku.

Tym  bardziej jesteśmy szczęśliwi, gdyż  prawie cała ilość została zjedzona przez Poznaniaków więc nie musieliśmy nic wyrzucać.
Zebraliśmy dla WOŚP 4667,53 zł!!!!

Gotowanie nie mogło by się odbyć bez pomocy sponsorów, chcielibyśmy podziękować firmom:
Bonduelle –warzywa mrożone, zapaski dla kucharzy
Grześkowiak – sprzęt, transport, namioty, przyprawy
AQUANET – woda
Lasy Państwowe – drewno
Mróz – mięso
Makton – mięso
Unilever Food Solutions – zakwas żurku, gorące kubki dla wolontariuszy, śmietana
Cheman -  kocioł
Cukiernia Rak & Orłowski – zakwas
Cukiernia Rak – pieczywo
Hotel Rodan
Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomi w Poznaniu
Imperial – Białogard – Dariusz Król – opakowania jednorazowe
Farutex – przyprawy
Hurtownia warzyw i owoców – „Gacek” Kórnik
P.H.U. Terma  – Włodzimierz Zając
Maciej Frankowski – warzywa Rynek Wielkopolski  - Poznań

Dziękuje wszystkim osobom, które zaangażowały się w tą akcję:
Rafał Fogt, Zbyszek Grześkowiak, Jarosław Nowak, Michał Siudziński, Sebastian Andryszak, Dawid Łagowski, Aleksandra Żybura, Karolina Pełka, Adam Pełka, Jakub Piechuła,
Jakub Ignyś, Maciej Król, Rafał Sajur, Bartosz Ordanik, Damian Krzyżanowski, Jakub Rak, Bartłomiej Piwowarski, Agnieszka Piwowarska, Sławek Andryszak, Maciej Czujek
Elżbieta Osiecka, Mikołaj Zając.

Przemysław Czekała

KOMENTARZE
2012-01-15Bartłomiej P
Było Świetnie! Dziękuję wszystkim za wspaniałą, zgraną i pełną uśmiechu PRACĘ!! Za rok znowu damy czadu! :)
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.