< WRÓĆ DO Hotele i restauracje

Cztery smaki wigilijnych potraw w Mosaiq

Hotele i restauracje2011-12-07



Stolica Dolnego Śląska
jest miejscem przenikania się tradycji z całego świata, co stanowi inspirację dla kucharzy Mosaiq, jednej z najbardziej cenionych restauracji Polski Południowej.

Restauracja Mosaiq powstała w marcu 2011 r. Założenie Mosaiq poprzedziły wieloletnie podróże kulinarne właścicieli (Dagmary Krzeczkowskiej i Daniela Boesl). Tak zrodziła się pasja i chęć podążania za światowej sławy szefami kuchni, takimi jak Joël Robuchon, Alain Ducasse czy Gordon Ramsay.
Nazwa restauracji to efekt wizyty w restauracji na Bali o takiej nazwie. Mozaika to różnorodność kulinarna i łączenie najlepszych tradycji kuchni z całego świata.
W Mosaiq używa się wyłącznie ekologicznych i sezonowych produktów, świeżych ziół, warzyw, owoców, jaj i mięs z regionalnych hodowli rolniczych, od sprawdzonych, zaufanych dostawców.

W nadchodzącym okresie Świąt Bożego Narodzenia restauracja będzie oferować dania pochodzące z czterech kultur – brytyjskiej, niemieckiej, amerykańskiej i polskiej.
By na te Święta obcokrajowcy czuli się we Wrocławiu jak u siebie.

- Wielu obcokrajowców postrzega Wrocław jako drugi dom, dlatego chcemy by w Mosaiq odnaleźli miejsce, w którym poczują magię Świąt ze swojego kraju. Nasza specjalnie przygotowana bożonarodzeniowa oferta powstała we współpracy z mistrzami kuchni, pochodzącymi z krajów, których dania oferujemy – mówią właścicielka restauracji Dagmara Krzeczkowska i szef kuchni Rafał Borys.


Rafał Borys uczył się od najlepszych. Aby zdobyć doświadczenie i wiedzę, o którą niełatwo w kraju, wyjechał na 5 lat do Wielkiej Brytanii. Tam zaczynał od podstaw. Pracował w Londynie w restauracjach Plane Food i Boxwood Cafe należących do słynnego Gordona Ramsaya.
Rałał Borys
tajników kuchni francuskiej (wiodącej w Mosaiq) uczył się u znakomitego kucharza Alberta Roux w Brasserie Roux.
W trakcie swojego pobytu w Wielkiej Brytanii pracował również w prestiżowej restauracji Le Gavroche, wyróżnionej dwiema gwiazdkami Michelin, prowadzonej przez Michela Roux juniora.

Gotował dla wielu międzynarodowych sław kina, sportu oraz polityki.
Po powrocie do Polski Rafał Borys został szefem kuchni podjął decyzję w Mosaiq ponieważ dzieli z jej właścicielami ideę gotowania do perfekcji oraz wizję kuchni wyrafinowanej, nowoczesnej, a jednocześnie wyrosłej na najlepszych tradycjach – bez mrożonek, chemikaliów i ulepszaczy. Kuchnię, w której smak - podkreślony delikatnie świeżymi ziołami - broni się sam, bez dodatkowych dressingów, tłuszczu, soli.
Specjalnością Rafała Borysa są perfekcyjnie dobrane do dań sosy oraz przygotowywane nawet kilkadziesiąt godzin mięsa oraz ryby. Pieczony comber jagnięcy z puree z zielonego groszku i mięty, rouillettes z duszonej łopatki jagnięcej i ziemniaczanymi dauphinios oraz płaty śledzia bałtyckiego podawane na duszonych w porze ziemniakach z gęstym sosem jabłkowo – szalotkowym to jego popisowe dania.
Najbardziej ceni kuchnię francuską.



Indyk z musem z kasztana dla Brytyjczyków, gęś z warzywami korzennymi w miodzie dla Niemców.
Oferta wigilijna kuchni brytyjskiej w wydaniu Mosaiq przewiduje pieczoną pierś z indyka nadziewaną musem z kasztana, puree z brukselki i marchewki glazurowanej w miodzie.

 Równie smakowicie zapowiada się karta inspirowana kulturą i kuchnią Niemiec – proponowane danie główne to pieczona gęś z duszoną w śmietanie brukselką, warzywami korzennymi duszonymi w miodzie i imbirze wraz z puree z ziemniaków.

Polędwica wołowa z truflami wg tradycji amerykańskiej, a polska kaczka z jabłkami – dla rodzimych smakoszy.
Oferta międzynarodowa, czyli połączenie kuchni amerykańskiej i polskiej, to m.in. welington z polędwicy wołowej z truflowo-grzybowym nadzieniem, serwowany z ziemniaczanymi foundantami i kremowym szpinakiem

oraz kaczka z jabłkami i czerwoną kapustą podana ziemniaczanym puree i sosem pomarańczowo-imbirowym.


Oferta ważna jest od 01 do 23 grudnia wyłącznie na zamówienie, które można składać telefonicznie (+48) 71 798 35 11, drogą mailową: info@mosaiq.pl lub osobiście w restauracji Mosaiq położonej się blisko wrocławskiego rynku (ul. Świętego Mikołaja 12).

KOMENTARZE
2011-12-13aas
w Le Gavroche..moze mial staz...?????
2011-12-13patriota
czyli zachwyt nad tym co obce.....
2012-01-02Marcin Antoniewski
Brawo Rafał
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Hotele i restauracje
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS