< WRÓĆ DO Wydarzyło się

"Na Miętne gotowanie"-czyli najnowsze trendy światowej gastronomii w Miętnem

Wydarzyło się2011-11-20

20 października 2011 roku w ZSR CKP i CKU w Miętnem
miał miejsce pokaz carvingu, kuchni molekularnej oraz gotowania metodą sous vide (gotowanie w niskich temperaturach).
Patronem pokazu było Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy Euro-Toques, które reprezentowali panowie Marek Rybacki, Zbigniew Łęgowski oraz pani Renata Rybacka
Do Miętnego przybył także Dariusz Karwowski – przedstawiciel firmy RM Gastro będącej sponsorem strategicznym pokazu. Pan Dariusz zapoznał uczestników pokazu z możliwościami i zastosowaniem pakowarki próżniowej oraz pieca konwekcyjno-parowego. 


Uczniowie oraz nauczyciele sekcji żywieniowo – hotelarskiej mieli okazję poznać nowe kierunki rozwoju światowej gastronomii, które zaczynają się pojawiać i bardzo szybko rozwijać również w Polsce. Uczniowie pod okiem mistrzów próbowali sił w dziedzinie carvingu, gotowania w ciekłym azocie oraz zapoznali się z techniką sous vide, polegająca na gotowaniu w niskich temperaturach.


Uczniowie z grupy carvingowej już po kilkuminutowym szkoleniu potrafili wyrzeźbić różę z cukinii i liście oraz kwiaty z białej rzodkwi. Również w błyskawicznym tempie pojęli, jak z soku warzywnego zrobić sorbet, z bitej śmietany parujące bezy, a z mięty kruche chipsy. Dzięki temu poznali z bliska technikę gotowania w ciekłym azocie, a następnie mieli okazję degustować przygotowane przez siebie dania . W trakcie trwania całego pokazu nie zabrakło również różnych smaków i aromatów, wyczarowanych metodą sous vide. Można było spróbować fileta z kurczaka marynowanego w soku z marchwi, polędwiczek wieprzowych w kawie, czy też ryby w świeżych ziołach. Dużym zainteresowaniem cieszyła się także gruszka gotowana w próżni z rumem i ziołami.  


„Zorganizowany pokaz okazał się świetnym sposobem na zainteresowanie młodych ludzi nowymi trendami w polskiej gastronomii. Oby pojawiało się jak najwięcej takich inicjatyw poszerzających horyzonty wiedzy w tak znakomitej atmosferze”,  mówili pedagodzy szkolni. 


Podsumowując pokaz wyrażam  nadzieję na to, iż idea tego typu promowania nowoczesnej kuchni w małych miejscowościach, a w szczególności w szkołach gastronomicznych będzie rozwijać się nadal.


Nie wszyscy uczniowie w kraju mają dostęp do nowoczesnych i dobrze wyposażonych pracowni technologicznych. Efekty takich działań docenimy w przyszłości poszukując nowych pracowników, mających chociaż wyobrażenie o tym, co dzieje się w nowoczesnej kuchni polskiej.


W imieniu Euro- Toques Polska dziękuję Dyrekcji ZSR CKP i CKU w Miętnem oraz Pani  Zofii Pikulskiej- Matryba za zaangażowanie i możliwość przygotowania powyższego wydarzenia.  Marek Rybacki
Sponsorzy szkolenia: RM Gastro,  Grawex,  GastroArt, Carving Team Poland
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.