Jak co roku 20 października członkowie Światowego Stowarzyszenia Społeczności Kucharskiej (WACS) świętują Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni.
W tym szczególnym dniu Szefowie z całego świata korzystają z okazji aby nie tylko wesprzeć organizację, obdarować się wzajemnym wsparciem oraz przyjaźnią, ale i poświęcić czas młodym kucharzom. Co najważniejsze jest to dzień, w którym uświadamiamy sobie jak bardzo ważną rolę pełnią kucharze w społeczeństwie, ich rolą jest nie tylko zaspokajać głód człowieka, ale i we właściwy sposób go odżywić.
W tym roku WACS podjęło decyzję aby skoncentrować naszą uwagę przy okazji Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni na temacie ZRÓWNOWAŻONEJ KUCHNI - nie tylko po to aby chronić naszą planetę, ale także żeby wykarmić jak najwięcej ludzi i zadbać o odpowiedzialne zarządzanie pracą w kuchni.
Niech ten cel, który ma przyświecać przez najbliższy rok, otworzy okno dialogowe w naszej branży, zainspiruje do nowych pomysłów, wskaże nowe możliwości. Nie zapominajmy o tym, że wiedza zawsze pociąga za sobą odpowiedzialność.
Z kulinarnymi pozdrowieniami,
Gissur Gudmundsson
Prezydent Światowego Stowarzyszenia Społeczności Kucharskiej (WACS)
Wszystkim moim kolegom i przyjaciołom na całym świecie życzę wspaniałego Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni. W tym szczególnym dniu należy zastanowić się jakie mamy szczęście wykonywać tak znaczący zawód. Być Szefem Kuchni to ogromna odpowiedzialność nie tylko polegająca na żywieniu ale i na właściwym odżywianiu, a tym samym utrzymaniu gatunku ludzkiego. Róbmy to z dumą i profesjonalizmem.
Dr. Billy Gallagher
Honorowy Prezydent Światowego Stowarzyszenia Społeczności Kucharskiej (WACS)
Drodzy Szefowie!
Za nami wspaniały rok i na nadchodzący życzę Wam również wielu sukcesów. Poprzedni okazał się przełomem w świadomości Szefów - już nie tylko żywimy ludzi, ale przykładamy dużą wagę do artyzmu na talerzu. Łączenie rzemiosła ze sztuką zwiększa prestiż naszego zawodu.Z kulinarnymi pozdrowieniami,
Kurt Scheller
Honorowy członek WACS
Zarząd Stowarzyszenia Kucharzy Polskich składa wszystkim Szefom Kuchni i Kucharzom w Polsce oraz na Świecie życzenia wszelkiej pomyślności w życiu
osobistym , kulinarnych inspiracji w tworzeniu nowych potraw opartych na tradycjach kulinarnych.
Pozdrawiam Serdecznie
Krzysztof Szulborski
Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich
Z okazji Światowego Dnia Szefów Kuchni, składam najserdeczniejsze życzenia szefom kuchni, kucharzom i wszystkim którzy związani są ze światem gastronomii: powodzenia w życiu osobistym, jak i zawodowym oraz sukcesów i cierpliwości w dążeniu do nich. Życzę poszanowania, jedności i współpracy w całym środowisku kulinarnym w Polsce, nie bacząc na przynależność do Stowarzyszeń czy Klubów, nie zważając również na pochodzenie i narodowość. Bierzmy przykład z Krajów Europejskich, gdzie szacunek, wzajemna współpraca i honor, stawiane są na pierwszym miejscu. Jako szefowie kuchni powinniśmy dawać przykład wszystkim kucharzom, bo to oni nas obserwują, od nas się uczą, a potem naśladują.
Wszystkiego najlepszego.
Jean Bos
Prezes Stowarzyszenia Euro-Toques Polska
W imieniu Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników Rejon Zachodniopomorski pragnę złożyć najserdeczniejsze życzenia wszystkim szefom kuchni, kucharzom i sympatykom sztuki kulinarnej. Niech nasza praca i zamiłowanie do zawodu ciągle się rozwija i obfituje w wiele wydarzeń i imprez kulinarnych, w których będziemy razem uczestniczyć.
Pozdrawiam serdecznie
Adam Dmyterko
Prezes Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników Rejon Zachodniopomorski
Witam
Wszystkiego dobrego ,zdrowia, pomyślności oraz wpsaniałych sukcesów zawodowych.
życzy Prezes Beskidzkiego
Klubu Kulinarnego
Wiesław Wróblewski