Po Turcji , Serbii i Chorwacji przyszedł czas na Rosję.
W dniach 25 -30.09.br. Reprezentacja Polski oraz Reprezentacja Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomi w Poznaniu brała udział w Międzynarodowych Mistrzostwach Kulinarnych o Puchar Kremla w Moskwie.
W skład drużyny reprezentującej nasz kraj weszli :
Przemysław Czekała – Szef Kuchni Unilever Poznań oraz Hotel Restauracja Rodan
Dawid Łagowski – Szef Kuchni w Pałacu Mierzęcin w Mierzęcinie
Michał Siudziński – Szef Kuchni Hotel Restauracja Atelier Gniezno
Jakub Rak – Współwłaściciel Cukierni Orłowski & Rak w Rzeszowie
Jakub Kasprzak - Szef Kuchni Pałac Tarce
Cała prawda na temat uczestnictwa w zawodach międzynarodowych – piszemy to nie z powodu pokazania nas jako osoby potrzebujące współczucia, ale po to żeby choć trochę nakreślić prawdziwą naszą sytuację, zanim ktoś nie skończywszy czytać całego sprawozdania napisze coś przykrego na nasz temat w rubryce „ dodaj komentarz”.
Nasz zespół przygotowywał się niespełna 2 miesiące, treningi odbywały się nocą od godziny 22.00 do 7.00 , gdyż każdy z nas pracuje na co dzień w obiekcie gastronomicznym i tylko tak mogliśmy trenować. Następnego dnia musieliśmy wracać do codziennych obowiązków w naszych restauracjach. Wyjazd organizowaliśmy do ostatniego dnia , kilka dni przed wyjazdem nie wiedzieliśmy nawet czym pojedziemy – spowodowane to było naszymi funduszami. Sami organizowaliśmy nocleg – gdyż nie stać nas było na hotel. Koszty jakie ponieśliśmy są olbrzymie, nie wspominając o zaangażowaniu z naszej strony. Średnio podczas 5 dni spaliśmy może po 3-4 godziny, ale było warto. Robimy to nie dla pieniędzy jak niektórzy mogą sobie pomyśleć – robimy to po to żeby pokazać następnym młodym kucharzom że można, jeśli tylko chcesz zawsze możesz spróbować.
Podczas czterech dni Polski zespół uczestniczył w konkurencjach – dużego Pucharu Kremla, w której musieli przygotować stół reprezentacyjny z daniami o specyfice własnego kraju. Na stole znajdowało się 16 przystawek zimnych, 16 przystawek ciepłych, 4 dania główne, 4 desery, 2 torty, plater zimnych ryb na 8 osób, plater zimnych mieś na 8 osób. I tak po zakończeniu zostaliśmy sklasyfikowani na 5 miejscu na 12 startujących drużyn.
Dania które Polska Reprezentacja przygotowała:
-tatar z żubronia z galaretką z liści chrzanu i mirabelkami
-polski śledź bałtycki przekładany owocami czarnego bzu z musem cytrynowym
-kaczka z galaretką z liści pokrzywy z kopytkami z jarzębiny i morwy
-łosoś w panierce ziołowej z ravioli z bryndzą i warzywami
- pasztet z wątróbek drobiowych z pumperniklem i żurawiną
-dzik z musem z zająca pieczony w płatkach róży podany z dynią i młodym groszkiem
W następnym dniu Dawid Łagowski zdobył dyplom wyróżniający za przygotowanie przystawek ciepłej i zimnej w czasie 30 minut były to : zimna przystawka „canape z ciabatty przekładane łososiem cheviche z sałatami , marynowaną cebulką i pomidorkami koktajlowymi”. Ciepła przystawka „jagnięcina z młodym szpinakiem , jous, muffina z świeżymi kurkami”
W tym samym dniu Jakub Rak otrzymał dyplom uznaniowy w konkurencji „ rzeźba w czekoladzie”.
Międzynarodowy Kulinarny Puchar Kremla
jest ogromnym międzynarodowym konkursem profesjonalnych kucharzy i piekarzy w Rosji i Europie Wschodniej, jak również wyjątkowym wydarzeniem nie tylko dla branży hotelarskiej w Rosji, ale także międzynarodowym festiwalu umiejętności zawodowych. Cup organizowany od 2005 r. i co roku organizuje miejsca dla ponad 300 członków i 20 krajowych i regionalnych zespołów z całego świata. Cup - oficjalnych zawodów Światowego Stowarzyszenia Gmin Kucharze (WACS) . Od 2007 roku Puchar jest organizowany co dwa lata.
W kolejnym dniu zdobyliśmy dwa brązowe medale pierwszy w konkurencji danie rybne Przemysław Czekała przygotował w ciągu 30 minut dla dwóch osób „ seebasa podanego na musie z groszku , pure z dodatkiem fioletowej Bazyli, torcikiem cygaretowym przekładanym emulsją z oliwy bazyliowej i czerwonymi porzeczkami „. Drugi medal zdobył Michał Siudziński, który w tym samym czasie dla dwóch osób przygotował „polędwiczkę wieprzową z musem chrzanowym, na ziołowej emulsji z karmelizowanymi jabłkami i gruszką oraz redukcją balsamiczną.
Ostatniego dnia zmagań mogliśmy się znowu cieszyć dwa kolejne brązowe medale dla Przemysława Czekały i Michała Siudzińskiego w konkurencji danie z ptactwa.
Na 12 uczestników startujących w tej konkurencji tylko Polacy zdobyli medale. Dania które przygotowali :
„ Pierś suprem z gołębia podana na krokiecie cynamonowym z musem śliwkowym, crostini, broth z ptactwa z baby marchewkami”.
„ Pierś z kaczki marmolada z pomidorów i jabłek z sosem winnym z pomarańczą i porzeczkami i karmelizowanymi figami”.
Łącznie Polska Reprezentacja zdobyła 4 brązowe medale, 2 dyplomy uznaniowe i 5 miejsce w ogólnej klasyfikacji Dużego Pucharu Kremla, jednak bez osób zaprzyjaźnionych, dobrej woli nasz wyjazd nie miał by sensu. I tak chcielibyśmy podziękować wszystkim osobom które w jaki kol wiek sposób nam pomogły:
Sponsorzy:
-Szymon Rogoziński firma Cheman
-Firma Winterthaler- Wojciech Chojnicki
-Firma Ecolab
-firma Commercio Polska – Jacek Trycko
-Firma Novol – Pan Piotr Nowakowski (prezes), Pan Piotr Olewiński (prezes)
-Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomi w Poznaniu – Rektor Roman Dawid Tauber
-Pałac Mierzęcin – Dyrektor Hotelu Pan Tomasz Schulz
-Firma Konarczak
-Firma Dorado
-Firma Wilbo
Dziękujemy za pomoc w organizacji wyjazdu:
-Hotel Restauracja Rodan
-Hotel Restauracja Atelier
-Konsul RP w Moskwie - Pan Ryszard Winiarski
- Pan Jarek Wrzoskiewicz – Cukiernia Wrzoskiewicz Starogard Gdański
- Pan Radek – Cukiernia Rak Zaczerń/Rzeszów
-Andrzej Truchlewski Firma Unilever
- Krystian Szopka – Hotel Sheraton ( za użyczenie stołu do prezentacji dań)
-Marcin Markowski firma Unilever
Przemysław Czekała