< WRÓĆ DO Hotele i restauracje

Kuchnia meksykańska w Radisson Blu Hotel Kraków

Hotele i restauracje2011-09-02

Kuchnia meksykańska to różnorodność przypraw, smaków i aromatów. Kojarzy się ze słońcem, surowym krajobrazem i intensywnymi kolorami. Ze względu na sezonowość składników wczesną jesienią smakuje najlepiej. We wrześniu zagościła w restauracji Milk&Co krakowskim Radissonie w swojej najlepszej, oryginalnej formie.

Kuchnia meksykańska jest jedną z najbardziej popularnych kuchni świata, a jednocześnie jej tradycyjna wersja jest w świecie bardzo mało znana. To dlatego, że dania kojarzone w Europie z etykietą „100% mexican” często niewiele mają wspólnego z oryginałem, a opierają się na tzw. „tex-mex”, czyli na daniach na wzór meksykański wykreowanych w Teksasie. W hotelu Radisson Blu można teraz skosztować prawdziwie meksykańskich potraw.
Czyli jakich? W Meksyku na żadnym stole nie zabraknie salsy - sosu przygotowanego na bazie chili, tortillas, czyli kukurydzianych lub pszennych placków zastępujących chleb, oraz pikantnych sosów. Podaje się przekąski zwane tentempies, czy znaną w Polsce quesadillę – dwa placki kukurydziane przekładane serem (queso) chihuahua. Popularne są mięsa, ryby, fasola, kukurydza, a także awokado, pomidory, zielone tomatillos, kaktus nopal, owoce tropikalne jak ananasy i papaje, wanilia, dynie, zioła i kakao.

Od pewnego czasu rozwija się w Meksyku styl gotowania polegający na przywróceniu na stoły przepisy babć i prababć, ale z dodatkiem czegoś nowego – na przykład halibut w tortilli z czosnkiem, chili, pomidorami i liściem bananowca. Ukoronowaniem starań o przywrócenie kuchni Meksykańskiej jej pierwotnego smaku jest wpisanie jej na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.
W Milk&Co zaprezentujemy prawdziwą kuchnię meksykańską z doskonałym, oryginalnym smakiem i południową pikanterią. By przygotowywane tutaj potrawy nie różniły się od tych z Ameryki Środkowej zaprosiliśmy na ten czas do współpracy Damiana TrejoSzefa Kuchni z Meksyku” – mówi Stanisław Bobowski, Szef Kuchni Radisson Blu w Krakowie.
Niektóre meksykańskie potrawy, chociaż wywodzą się z konkretnych regionów, można spotkać w całym kraju. Inne mają wyłącznie lokalny charakter. Aby naprawdę poznać i polubić prawdziwą kuchnię meksykańską najlepiej zwiedzić Meksyk. Ale na co dzień nie trzeba jechać aż tak daleko by zjeść wyśmienitą kolację i dania rodem z Ameryki Środkowej. We wrześniu krakowska restauracja Milk&Co – znajdująca się w hotelu Radisson Blu – serwuje je w każdy czwartki, piątki i soboty w formie bufetu Surf&Turf. W menu między innymi: ceviche, ensalada de nopales, tacos al pastor, tacos de mole, guacamole, tamales... i inne.

Oto kilka przepisów na dania meksykańskie serwowane w Milk&Co przez Damiana Trejo i Staniasława Bobowskiego:

Salpicon de res / Sałatka z wołowiny

Składniki
• 400 g gotowanej wołowiny
• 2 pokrojone w kostkę pomidory
• 1 pokrojona w kostkę cebula
• 10 cienko pokrojonych rzodkiewek
• Sok z 2 cytryn
• Posiekana kolendra
• Pokrojona sałata lodowa
• Sol, pieprz

Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku. Serwuj z chipsami z tortilli.

Tacos de pescado / Rybne Tacos

Składniki
• 500 g filetów z ryby (najlepiej halibut)
• 1 l oleju do smażenia
• Pszenna tortilla

Ciasto  do ryby
• 200 g maki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 0.3 l piwa
• Chilli w proszku
• Papryka w proszku
• Sól, pieprz
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Następnie dodaj piwo. Mieszaj dokładnie, tak aby nie było grudek.

Garnisz
• Pokrojona biała kapusta
• 1 pokrojony pomidor
• 1 pokrojona cebula
• Kolendra
• Pokrojona rzodkiewka
Wymieszaj wszystkie składniki razem.

Sos
• Majonez
• 1 łyżka chipotle pepper
• 1 łyżka białego octu
Wymieszaj wszystkie składniki razem

Podgrzej olej. Rybę pokrój w kawałki, przypraw sola i pieprzem, oprósz w mące. Zanurz w cieście,a następnie delikatnie zanurz w oleju. Smaż do koloru złotego. Podgrzej tortille i serwuj z kawałkiem ryby. Dodaj garnisz i sos. Serwuj z kawałkiem limonki.

Mango con rompope / Mango z adwokatem
Składniki:
- Dojrzałe mango (obrane ze skorki przekrojone na pół)
- Masło
- Brązowy cukier
- Cynamon
- Adwokat
Poktrojone mango dopraw cukrem i cynamonem. Usmaż na maśle dodaj adwokat i powoli zredukuj, tak aby likier zgęstniał. Serwuj na ciepło polane sosem i sorbetem z truskawek.

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Hotele i restauracje
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS