< WRÓĆ DO Nowości wydawnicze

Głodne kawałki. Kill Grill 2, Anthony Bourdain - obowiązkowa lektura każdego Szefa Kuchni

Nowości wydawnicze2011-08-29

Głodne kawałki. Kill Grill 2.
Anthony Bourdain
Wydawnictwo: W.A.B.
Oprawa: miękka
Wprowadzono: 12-05-11
ISBN: 978-83-7414-940-2
Stron: 408
Wymiary: 123x195

Autor bestsellerowego Kill Grilla, znany w Polsce gospodarz programów podróżniczo-kulinarnych, powraca w brawurowym stylu! Anthony Bourdain rozwija i kontynuuje rozważania ze swoich poprzednich książek, w tym Kill Grilla, opisuje wyprawy kulinarne i poznawanie potraw regionalnych, krytycznie odnosi się do różnych zjawisk związanych ze współczesną kuchnią. Pisze żywo i ironicznie, swoje teksty i przedstawione w nich wydarzenia traktuje z dużym dystansem. Z szacunkiem wspomina o zwykłych kucharzach oraz ich pracy, ale śmieje się z celebrity chefs, którzy już dawno zapomnieli, na czym polega gotowanie, gani telewizyjną pornografię kulinarną, wyzłośliwia się na temat amerykańskiej gastronomii. Wielbiciele jego programów telewizyjnych mogą szykować się na wspaniały ciąg dalszy!

Z recenzji Kill Grilla:

`Lektura książki Bourdaina wciąga. Trudno ją odłożyć na później, bo autor pisze żywo, używa języka jędrnego; pełno tu dowcipów, ostrych scen pełnych krwi nie tylko ryb i jagniąt (i seksu!), ale i filozoficznej zadumy nad kondycją tzw. szarego człowieka i tego ostro dążącego stromą i krętą drogą do kariery.`
Piotr Adamczewski, Polityka

`Wszystko z przymrużeniem oka, na wesoło i z polotem, śmiało sięgając do rozmaitych gatunków literackich, od eseju poprzez powieść obyczajową z zacięciem socjologicznym po horror. Bardzo pożyteczna książka, a przy tym zabawna.`
Leszek Bugajski, Newsweek


Anthony Bourdain (ur. 1956) - absolwent CIA (Culinary Institute of America), przeszedł wszystkie szczeble kariery kucharskiej, od pomywacza do szefa kuchni w znakomitej nowojorskiej restauracji Brasserie Les Halles. Autor kryminałów oraz książek kucharskich i kuchennych, czyli ukazujących pracę w kuchni od kuchni (m.in. Bone in the Throat, 2000; Gone Bamboo, 2000; Typhoid Mary (An Urban Historical), 2001; Cook`s Tour: In Search of the Perfect Meal, 2002; Anthony Bourdain`s Les Halles Cookbook, 2004; The Nasty Bits, 2006). Jego teksty publikował m.in. New York Times, The Times, Observer, Independent. Bourdain miał swój program w telewizji Ford Network, a obecnie można go oglądać w Anthony Bourdain: No Reservations na kanale Discovery Travel & Living. Książka Kill Grill. Restauracja od kuchni, wydana w 23 krajach, jest światowym bestsellerem.

tytuł oryginału: Nasty Bits. Collected Varietal Cuts, Usable Trim, Scraps, and Bones

 

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Nowości wydawnicze
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.