"Na tym polega sens życia, aby nam i innym życie najlepiej smakowało. Niech Festiwal ułatwia nam smakowanie wszelkich produktów żywnościowych i nalewek, niech uprzyjemnia smakowanie bliźniego swego".
- Aleksandra Kleśta-Nawrocka
Rzesze miłośników tradycyjnych i dobrych smaków przybyły 20-21 sierpnia br. do Gruczna, gdzie odbywał się VI Festiwal Smaku. Festiwal jest imprezą promującą kulinarne bogactwo oraz kulturę stołu, a także rękodzieło i inne formy tradycyjnej aktywności kulturalnej regionów województwa kujawsko-pomorskiego, w tym Doliny Dolnej Wisły, Kocienia, Pojezierza Chełmińskiego, Krajny oraz Kujaw. Do udziału w Festiwalu co roku zapraszani są goście z innych regionów naszego kraju, a także lokalni producenci ze świata. W tym roku na stoiskach można było posmakować specjałów takich jak : Borowika marynowanego w kwasie mlekowym, Brukwianki na gęsinie, Dojrzewającego sera koziego, Lina wędzonego, Pierogów pieczonych z mięsem gęsim, Smażonych ogórków cioci Kazi i wiele innych przysmaków. Prawdziwym hitem okazał się "Podpiwek" pani Agnieszki Zamojskiej.
Jedną z głównych atrakcji pierwszego dnia Festiwalu był "Turniej Kucharzy", konkurs odbywa się tu już od trzech lat, a pomysłodawcą i organizatorem jego jest: Akademia Molekularna Jeana Bos i Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły.
Patronat nad konkursem objęło stowarzyszenie Euro-Toques Polska i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Główną ideą konkursu jest promocja kuchni polskiej, zawodnicy muszą przygotować dania, w których wykorzystywane są "dobra polskiej ziemi", zachowując tradycję i pierwotną formę potrawy. W tym roku zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu przekąski z ryby słodkowodnej i dania głównego z udźca jagnięcego, pozostałe dodatki oraz forma podania miały tworzyć harmonijną całość.
Konkurs oceniali zawodowcy i sympatycy kuchni regionalnej, w skład sędziowski weszli:
Koordynator Konkursu:
Wiesław Wróblewski, Euro-Toques Polska
Gość Honorowy:
Jacek Dutka, Beskidzki Klub Kulinarny
Jury techniczne:
1. Przewodniczący- Leszek Gryka, Expert Kulinarny
2. Piotr Szczegielski, Euro-Toques Polska
3. Zbigniew Łęgowski, Euro-Toques Polska
Jury techniczne bacznie obserwowało pracę na stanowiskach i wykorzystywanie produktów w procesie tworzenia oraz techniki kulinarne.
Jury degustacyjne:
1. Przewodniczący – Wiesław Ambros, Euro-Toques Polska- dział Promocji Produktu Polskiego
2. Carlos Gonzales Tejera, ekspert kulinarny- firma Stalgast
3. Wolfgang P. Menge, Prezydent Euro -Toques Niemcy
4. Jean Castadot, Prezydent Euro-Toques Belgia
5. Stefan Unterkircher, Prezydent S K V, Sud Tyrol, Włochy
6. Krzysztof Szulborski, Prezes SPKiC, Region Pomorski
7. Adam Dmyterko, Prezes SPKiC, Region Zachodniopomorski
Jury degustacyjne oceniało wygląd i aranżacje dania, odpowiedni wygląd składników, smak i oryginalność receptur.
Wyborny smak oceniało Jury VIP:
1. Przewodniczący- Paweł Malewski, Prezes Stalgast
2. Christian Collard, Skarbnik Euro-Toques Belgia
3. Ks. Wojciech Przybyła, Dyrektor Caritas Diecezji Bydgoskiej
4. Rafał Rykowski, TVP Bydgoszcz
5. Stanisław Wroński, Konsul Honorowy Belgii
6. Anna Weckwerth, Jabil Global Services Poland
7. Agnieszka Ochniak, Redaktor Naczelna
8. Łukasz Watowski
9. Moreno Janda, Szef Kuchni Restauracji Quarrata znajdującą się pomiędzy Florencją, a Pistoią.
Zawodnicy nie mieli łatwego zadania, tradycyjna polska kuchnia wbrew powszechnej opinii nie należy do najłatwiejszych, w tej konkurencji oprócz talentu i wytężonej pracy trzeba było wykazać się znajomością podstaw, które przez wieki wypracowywały nasze babki i prababki. Zawodnikom zdarzały się drobne potknięcia, ale Jury potrafiło docenić ciężką pracę i wysublimowany smak potraw.
Do odważnych, którzy postanowili sprawdzić się w tej niełatwej konkurencji znaleźli się :
1: Hotel Angelo Katowice - Adam Szajner i Mirosław Skrzypczak
2: Hotel Neptun Międzychód -Rafał Kaczmarek i Ryszard Libelt
3: Gastro Art Team Garwolin - Marek Rybacki i Mariusz Gachewicz
4: Jak Pragnę Wina Łódź - Szymon Stach i Mateusz Skomka
5: Unifreeze Culinary Team -Michał Gorecki i Artur Waver
6: Team Herman & Partyka Wrocław - Tobiasz Herman i Łukasz Partyka
7: Restauracja Sowa Bydgoszcz - Dariusz Przybyła i Przemysław Siuda
8: Hotel Słoneczny Młyn- Krzysztof Paprocki i Przemysław Morgut
9. Deutschland Team - Oliver Kramp i Oliver Skoluda
W czasie trwania kulinarnych zmagań tłumy zwiedzających mogły skosztować smakołyków przygotowanych przez lokalnych przedsiębiorców, czas umilała również muzyka zespołów: "Sąsiedzi, We play blues, Stokrotka, Własny Port", dla dzieci i dorosłych przygotowano również moc dodatkowych atrakcji m.in. pokaz psów pasterskich, musztrę Szwadronu Ułanów Nadwiślańskich, pokaz koni pociągowych.
W tym samym czasie w zabytkowym młynie odbywał się "Turniej Nalewek", który cieszy się dużym zainteresowaniem wśród amatorów mocnych trunków. Jak twierdzi Mistrz Hieronim Błażejak dobra nalewka powinna "tworzyć harmonijne współistnienie, nie powinna mieć za dużo alkoholu, słodyczy, ani za dużo wytrawności.To musi być kompozycja, z początkiem i końcem, lekkimi zmianami intensywności".
Komisja Konkursowa Turnieju Nalewek przyznała następujące nagrody:
I miejsce i tytuł Nalewki Roku - nalewce z „ MIRABELKI ” autorstwa pani ANNY WIŚNIEWSKIEJ z Kiszewa
II miejsce - nalewce „WIŚNIOWEJ” autorstwa pani MAŁGORZATY FIK z Bydgoszczy
III miejsce - nalewce z „CZARNEJ PORZECZKI” autorstwa pana JANUSZA ŁAKOMCA z Poznania
Wyróżnienia:
- nalewce z „KWIATU CZARNEGO BZU”, pana MARIUSZA FIK z Bydgoszczy
- nalewce „DERENIÓWCE”, pani JUSTYNY MAĆKOWSKIEJ z Gryżlin
W kategorii "inne" (piwa, wina, miody pitne, likiery):
I miejsce - za „WHISKY CREM” pani Halinie Górnej-Bartel z Gdańska
Komisja Konkursowa Jury dziennikarzy i artystów przyznała następujące nagrody
I miejsce - nalewka z „PIGWOWCA JAPOŃSKIEGO” autorstwa pani EWY SZAFARCZYK z Głogówka
Wyróżnienia:
- nalewce z „PIGWOWCA”, pana RAFAŁA DZIELIŃSKIEGO z Ciechanowa
- nalewce „LETNIA SYMFONIA”, pani EWY SZAFARCZYK z Głogówka
oraz w kategorii "inne" (piwa, wina, miody pitne, likiery):
I miejsce - za „WHISKY CREM” pani Halinie Górnej-Bartel z Gdańska
Wieczorem ze sceny ogłoszono wyniki konkursu i podziękowano wszystkim, którzy czynnie brali udział w nim udział. W dowód sympatii wręczono pamiątkowe dyplomy i drobne upominki ufundowane przez Sponsorów.
I miejsce zdobył: Krzysztof Paprocki, Przemysław Morgut Hotel Słoneczny Młyn
Zwycięzcy otrzymali również nominacje do Kulinarnego Pucharu Polski, którą wręczyła Pani Donata Paszkiewicz z MTP.
Zwycięskie dania to: przekąska ze szczupaka w tymianku, w połączeniu z limonką, kremem z rabarbaru, aloesem, pianką kokosową o smaku marakui i kawiorem.
Danie główne składało się: z udźca jagnięcego, marynowanego w tymianku z młodą bazylią i miętą, demi glas z jagnięciny z dodatkiem anyżu, buraczki marynowane z czosnkiem i ziemniaczkiem.
II miejsce wywalczył: Oliver Kramp, Jari Dochart Team Deutchland
III miejsce: Marek Rybacki, Mariusz Gachewicz Gastro Art Team Garwolin
Nagrodę za najlepszy Smak Roku, zdaniem Jurorów VIP otrzymali: Szymon Stach, Mateusz Skomka, z restauracji Jak Pragnę Wina z Łódzi , którzy otrzymali puchary od Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły.
Puchar za wierność Tradycji kuchni polskiej i staropolskiej, od Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, otrzymali: Adam Szajner, Mirosław Skrzypczak, Hotel Angelo Katowice.
Puchary za kreatywność, od Konsulatu Belgii w Bydgoszczy otrzymali: Michał Górecki i Artur Waver Unifreeze Culinary Team.
Na koniec przy blasku księżyca wszyscy stanęli do wspólnego zdjęcia, a poźniej rozpoczęła się uroczysta Gala Diner.
Drugiego dnia Festiwalu odbył się "I Turniej Carvingowców o Puchar Dolnej Wisły", w tym roku postanowiono podnieść poprzeczkę, aby nawiązać do idei Festiwalu, po raz pierwszy w Polsce wprowadzono do konkursu rzeźbienie w żółtym serze. Zadanie okazało się nie łatwe, ponieważ tego dnia panowała bardzo słoneczna aura i główny produkt roztapiał się w dłoniach artystów. Drugim etapem konkursu było wyrzeźbienie w arbuzie motywu związanego z florą i fauną oraz zabytkiem Doliny Dolnej Wisły. W rzeźbach dominował motyw ryby. Jury przyznało następujące miejsca:
Miejsce I
Paweł Sztenderski – Rumia
Miejsce II
Tomasz Szpalek – Warszawa
Miejsce III
Piotr Kwiatek – Kościan
Na zakończenie oficjalnej ceremonii wręczenia nagród, zorganizowano wśród publiczności licytację rzeźb.
Organizatorzy gratulują zwycięzcom i dziękują wszystkim, za przybycie na IV edycję Turnieju Kucharzy: ekipom, zaproszonym gościom, sponsorom. Jean Bos składa również serdeczne podziękowania Członkom Euro-Toques, za pomoc, wsparcie, a szczególnie za to że byli: Wojtek Harapkiewicz, Jacek Trytko, Zbigniew Siwak, Paweł Malewski, Muzolf Leszek, Wiesław Ambros, Wiesław Wróblewski, Tomasz Zajkowski, Marek Rybacki, Józef Sadkiewicz, Marcin Szukaj, Bartosz Kurczewski, Mariusz Gachewicz,Przemysław Błaszczyk, Witold Cyranowicz, Zbigniew Łęgowski, Piotr Szczygielski, Rafał Kaczmarek, Jacek Maksymowicz, Szymon Stach, Tomasz Kosiński, Piotr Konkolewski, Alicja Malewska, Renata Rybacka, Marzenna Konkolewska, Robert Witkowski, Unterkircher Stefan, Wlfgang P. Menge, Jean Castadot, Christian Collard, Oliver Kramp, Jari Dochart.
Agnieszce Ochniak Red. Naczelnej portalu Papaja.pl dziękuje za to że obserwowała i udokumentowała zmagania kucharzy i przebieg całego Festiwalu Smaku w Grucznie.
Zwycięzcy konkursu kulinarnego, za sprawą Euro-Toques Polska, nominowani są do Kulinarnego Pucharu Polski- najbardziej prestiżowej imprezy kulinarnej w Polsce, która odbywa się podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich. Tutaj dziękujemy za przybycie pani Donacie Paszkiewicz, Organizatora Kulinarnego Pucharu Polski.
Podziękowania dla firm wspierających, dzięki którym odbywa się „Turniej Kucharzy” podczas VI edycji Festiwalu Smaku w Grucznie:
Główny sponsor: Turnieju Kucharzy- Firma JABIL GLOBAL SERVICES POLAND,
HOSTEL24, CHEMAN,QIMIQ, KLAR, STALGAST, REKPOL, RM GASTRO, SMOKER, KONSULAT BELGII W BYDGOSZCZY, WYŻSZA SZKOŁA GOSPODARKI BYDGOSZCZ, SMOKER, ALLGAST, TOWARZYSTWO PRZYJACIÓŁ DOLNEJ WISŁY, HIERONIM BŁAŻEJAK, FRISCHE PARADIES, AIR PRODUCTS, WIESŁAW SZYMCZAK, EL POL, COMMERCIO POLSKA, AMBER, SAGA, POLSKA AKADEMIA SZTUKI KULINARNEJ, MERIDON, GASTRO ART, UNIFREEZE, TADMIX, BESKIDZKI KLUB KULINARNY.
Patronat medialny nad Turniejem Kucharzy objęli: Papaja.pl, Gastrona.pl, Poradnik Restauratora, Gastromaniak, Gazeta Pomorska.
Tekst i zdjęcia :A.Ochniak
zdjęcia: Tomasz Sobczak