< WRÓĆ DO Niebawem

Gastronomia na Obcasach - Program szkolenia 12-15.09.11.

Niebawem2011-08-16

 


"Wspólnie wyznaczymy drogę do osiągnięcia znaczącej pozycji Kobiet
w rozwoju polskiej gastronomii w kraju i na świecie !!!"
                                                                                            Joanna Ochniak

Zapraszamy Kobiety Polskiej Gastronomii do aktywnego uczestnictwa w innowacyjnym projekcie Gastronomia na obcasach - Teatr Szkoła Kulinarna. Na 120 m2 specjalnie zaaranżowanej kulinarnej szkoły przez 4 dni targowe co godzinę odbywać się będą warsztaty, pokazy, prelekcje i spotkania z autorami książek kulinarnych. Wystąpią osobowości polskiej gastronomii, które swoim zawodowym dorobkiem stanowić mogą inspirację dla ich następców. Trenerami/prelegentami "Gastronomii na Obcasach" będą:  Kurt Scheller, Hanna Szymanderska z Joanną Jakubiuk, Arleta Żynel, Ewa Rataszewska - Kukla, Grażyna Zaremba - Szuba, Monika Bielka - Vescovi, Sebastian Krauzowicz, Paweł Oszczyk, Paweł Bęś, Paweł Kibart, Patryk Dziamski, Jacek Grochowina, Marcin Budynek i innymi.
Tematyka pokazów nawiązywać będzie do czynników składających się na:

PIRAMIDĘ ROZWOJU ZAWODOWEGO KOBIETY POLSKIEJ GASTRONOMII

PROGRAM
GASTRONOMIA NA OBCASACH
Teatr Szkoła Kulinarna

12.09.2011  NARODOWOŚĆ I TRADYCJA

10:00 - 10:40 PIEROGI – DOBRE BO POLSKIE
Trener: Joanna Jakubiuk
Kuchenne medytacje przy zagniataniu i lepieniu - czyli pierogi w  polskiej tradycji.
10:40 - 10:55 WINA POLSKIE
Trener: Monika Bielka-Vescovi
11:30 - 12:10 KUCHNIA POLSKA. POTRAWY REGIONALNE
Trener: Joanna Jakubiuk,  Hanna Szymanderska – gość specjalny
O wpływie regionów na całokształt polskiej kuchni opowie autorka książek kulinarnych Hanna Szymanderska, a towarzyszyć jej będzie kulinarna pasjonatka z Mazur  - Joanna Jakubiuk. Możliwość zakupienia książki z autografem autorki.
12:10 - 12:25 WINA POLSKIE
Trener: Monika Bielka-Vescovi
13:00 - 13:40 KUCHNIA ZACHODNIOPOMORSKA NA PRZESTRZENI WIEKU
Trener: Grażyna Zaremba-Szuba
Kulinarne podróże z historią po regionie Pomorza Zachodniego -  o jego zwyczajach, specjałach i gościnności.
13:40 - 13:55 WINA POLSKIE
Trener: Monika Bielka-Vescovi
14:30 - 15:10  POLSKA RYBA – SMACZNA I ZDROWA
Trener: Arleta Żynel
Walory zdrowotne i sposoby przyrządzania śledzi i ryb słodkowodnych.
15:10 - 15:25 WINA POLSKIE
Trener: Monika Bielka-Vescovi
16:00 - 16:40 NA WIELKOPOLSKIM STOLE
Trener: Ewa Rataszewska-Kukla
Gzik, Pyzy na parze, Modra Kapusta, Czernina -  sekrety wielkopolskich specjałów w interpretacji poznańskiej restauratorki.
16:40 - 16:55 WINA POLSKIE
Trener: Monika Bielka-Vescovi


13.09.2011 ŚWIADOMA SWOJEJ KOBIECOŚCI

10:00 - 10:40 ELEGANCJA FRANCJA CZYLI PASZTETOWY ZAWRÓT GŁOWY
Trener: Arleta Żynel
Sztuka przyrządzania pasztetów z dodatkiem zimnych sosów podkreślających ich walory smakowe. 
10:40 - 10:55 WINA PRODUKOWANE PRZEZ KOBIETY
Trener: Monika Bielka-Vescovi
Obalenie stereotypów i ukazanie wina w prostym i jasnym świetle nie pustych kalorii, ale przede wszystkim aromatu, smaku i historii, które składają się na niezapomniane doznania*.
11:30 - 12:10 GOTUJ Z JULIĄ CHILD
Trener: Arleta Żynel
O spełnieniu zawodowym po 40-stce w tle specjałów kuchni francuskiej - pokaz poświęcony sylwetce amerykańskiej gwiazdy kulinarnej Julii Child.
12:10 - 12:25 WINA PRODUKOWANE PRZEZ KOBIETY*
Trener: Monika Bielka-Vescovi
13:00 - 13:40 KIEŁKI  W OPTYMALNEJ DIECIE
Trener: Liesbeth Boekestein gość specjalny z Holandii,  Paweł Kibart
Kiełki w potrawach to źródło witamin, smaku i zapachu wzbogacające zdrową dietę Kobiet.
13:40 - 13:55
WINA PRODUKOWANE PRZEZ KOBIETY*
Trener: Monika Bielka-Vescovi
14:30 - 15:10 KWITNĄCY TALERZ
Trener: Małgorzata Kalemba-Drożdż
Kwiatowe inspiracje w potrawach i deserach.
15:10 - 15:25 WINA PRODUKOWANE PRZEZ KOBIETY*
Trener: Monika Bielka-Vescovi
16:00 - 16:40 SMAKI MACEDONII
Trener: Ruska Ajtova – gość specjalny z Macedonii
Specjały kuchni macedońskiej będącej kompilacją tradycji kuchni obcych: greckiej, bułgarskiej, włoskiej i tureckiej, wzbogaconych własnym, niepowtarzalnym sposobem interpretacji.
16:40 - 16:55 WINA PRODUKOWANE PRZEZ KOBIETY*
Trener: Monika Bielka-Vescovi


14.09.2011  EDUKACJA I  PODRÓŻE KULINARNE

10:00 - 10:40  SZEFA KUCHNI WĘDRÓWKI PO ŚWIECIE
Trener: Kurt Scheller
Potrawy kuchni świata w interpretacji kulinarnego podróżnika Kurta Schellera. Możliwość zakupienia książki z autografem Mistrza.
11:00 - 11:40  AKADEMIA KULINARNA – UCZY PROFESJONALIZMU
Trener: Kurt Scheller
O misji i celach funkcjonowania kulinarnych akademii oraz o metafizyce spotkań z mistrzem i poszukiwaniu własnego kulinarnego stylu.
12:00 - 12:40  PLANETARNE ROBOTY W PROFESJONALNEJ KUCHNI
Trener: Kurt Scheller
Inspirujące dania Mistrza wykonane z użyciem wielozadaniowego robota planetarnego, który precyzyjnie i szybko wykonuje swoje zadania.
13:00 - 13:40  AKADEMIA SOMMELIERÓW
Trener: Monika Bielka-Vescovi
O misji i zakresie szkoleń wiedzy o winie przygotowujących do pracy na stanowisku sommeliera opowie certyfikowany nauczyciel Wine and Spirit Education Trust.
14:00 - 14:40  KULINARNY WAGABUNDA
Trener: Paweł Oszczyk
Kuchnia wizjonera, czyli jak tradycyjną kuchnię polską i francuską łączyć z niezwykłymi inspiracjami, tak aby zyskały nowoczesny i luksusowy wygląd.
15:00 - 15:40 DESIGNERSKIE PRZEKĄSKI – RUTA DE TAPAS
Trener: Paweł Bęś
Różnorodność smaków, kolorów i zapachów w małych, nowoczesnych i tradycyjnych przekąskach.
16:00 - 16:40 POLSCY SZEFOWIE NA RZECZ WALKI Z GŁODEM NA ŚWIECIE- KUCHNIA AFRYKAŃSKA!!
Trenerzy: Marcin Budynek i Joanna Ochniak
Prezentacja najwyżej wylicytowanych polskich dań serwowanych podczas akcji charytatywnej na rzecz głodujących dzieci w Afryce, organizowanej w sierpniu br. w RPA oraz tajniki kuchni afrykańskiej


15.09.2011 PASJA I SAMOREALIZACJA



09:00 - 09:40 COCTAILE I SAŁATKI NA ZDROWIE
Trener: Rafał Andrzejak
Sztuka przyrządzania nowoczesnych, zdrowych sałatek oraz koktajli owocowo – warzywnych.
10:00 - 10:40 ZABAWA Z TECHNIKAMI POMYSŁOWOŚCI I ILUZJI
Trenerzy Patryk Dziamski, Krzysztof Rabek
Kolorowe pianki oraz inne elementy stosowane w  nowatorskiej aranżacji dań na talerzach.
11:00 - 11:40 KUCHNIA NOWOCZESNA – KUCHNIA PRZYSZŁOŚCI
Trener: Jacek Grochowina
Kuchnia molekularna oraz inne innowacyjne techniki i sztuczki stosowane w nowoczesnej kuchni.
12:00 - 12:20 WSPÓŁCZESNE TRENDY WINIARSKIE
Trener: Monika Bielka - Vescovi
12:30 - 13:10 GOTOWANIE W NISKICH TEMPERATURACH – SOUS VIDE
Trener: Sebastian Krauzowicz
Prezentacja dwóch współczesnych metod gotowania: 1) sous-vide (gotowanie próżniowe) oraz 2) ultra slow cooking in low temperature (bardzo wolne gotowanie w niskiej temperaturze). Sous-vide uważany jest za największy przełom kulinarny ostatnich lat.
13:30 - 14:10 KUCHNIA FIT I ANTYRAKOWA
Trener: Paweł Kibart
Prezentacja przykładowych dań kuchni prozdrowotnej i diet zapobiegających rozwojowi komórek rakowych w organizmie człowieka.
15:00 - 15:40 NOWOCZESNE PREZENTACJE ZUP I KREMÓW
Trener: Sebastian Krauzowicz
Prezentacja innowacyjnych urządzeń i technik kulinarnych stosowanych przy produkcji kremów i zup.
15:40 - 16:00 WSPÓŁCZESNE TRENDY WINIARSKIE
Trener: Monika Bielka-Vescovi

UWAGA!
Warunkiem rezerwacji miejsca jest wypełnienie i przesłanie formularza zgłoszeniowego wraz z załącznikiem oraz wpłata za udział w warsztatach. Ilość miejsc jest ograniczona. Decyduje kolejność zgłoszeń!!!

 
Kontakt: FPMS Doradztwo Unijne
ul. Akacjowa 4B lok. B103, 62-002 Suchy Las
tel. 535 554 898
e-mail: gastronomianaobcasach@wp.pl


Tutj znajdziesz: Formularz zgłoszeniowy
Tutaj znajdziesz: Formularz zgłoszeniowy - załącznik

KOMENTARZE
2011-09-05sumik
gdzie dokladnie odbywać bedą się warsztaty, bo nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji?
2011-09-05Gastronomia na obcasach
Warsztaty odbywać się będą na terenie Międzynarodowych Tagów Poznańskich w Pawilonie 6A od 12-15 września
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Niebawem
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS