< WRÓĆ DO Wydarzyło się

IV Ogólnopolski Festiwal Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim za nami

Wydarzyło się2011-07-28


Niedzielne pochmurne, ale bezdeszczowe niebo nad polanickim parkiem nie odstraszyło tłumu smakoszy oraz pasjonatów sztuki kulinarnej.

W tegorocznej już IV edycji OFPw HK, która odbyła się 24 lipca br. w kulinarne szranki stanęło 8 ekip z całej Polski. Niestety dwie drużyny w ostatniej chwili nie dojechały z przyczyn niezależnych od organizatorów.

Startujące w dwóch turach zespoły w czasie 1h 15 min musiały przygotować przystawkę oraz danie główne w 6 porcjach, z których 5 trafiło do degustacyjnego jury, a 6. talerz został wyeksponowany na stole wystawowym dla publiczności.
Głównym składnikiem obu dań  był oczywiście, jak co roku, pstrąg źródlany, pozostałe składniki były dowolne.
Pracę drużyn na stanowiskach kucharskich w tym roku oceniało trzyosobowe jury techniczne w składzie: Ewa Piotrowska – Redlicka, Łukasz Konik i Grzegorz Pomietło.
Natomiast same dania oceniało jury degustacyjne w składzie: Dariusz Kupiec, Krzysztof Baldy, Agnieszka Hajbura – Michałowska, Wiesław Ambros, a  pracami jurorów kierował Prezes Euro Toques Polska Jean Bos.
Obowiązki sekretarza jury organizatorzy powierzyli Robertowi Serafinowi.

Wzorem poprzednich lat  i w tym roku obowiązywał  tzw. system kodów, które na poszczególne talerze wpisywał Kanclerz Klubu Kulinarnego Hrabstwa Kłodzkiego, a dopiero po wykonaniu tych czynności trzy urocze hostessy odnosiły dania do jurorskiego namiotu  do oceny. System ten zapewnia, że jury degustacyjne nie wie, czyje dania punktuje, co pozwala zapewnić pełen obiektywizm w ocenach.
W podsumowaniu  jurorzy podkreślili, że poziom konkursu z roku na rośnie, a w tej edycji był bardzo wysoki. Kilka serwowanych dań było bardzo bliskich ideału, co spowodowało, że różnice punktowe pomiędzy poszczególnymi drużynami były niewielkie. Natomiast jurorzy, jak stwierdzili, mieli ciężki „orzech do zgryzienia”.

Zanim ogłoszono wyniki zmagań drużyn swoją nagrodę specjalną za szczególne kultywowanie tradycji kuchni regionalnej przyznał Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej Wiesław Ambros p.Eli Wiklińskiej oraz Jarosławowi  Noworolowi z lądeckiej Proharmonii.

Natomiast zwycięzcami tegorocznego festiwalu zostali kucharze Hotelu Haston City we Wrocławiu. Oprócz pucharu, nagrody finansowej 1500 zł otrzymali nominację do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski. Czek i nominację do KPP wręczyła dyrektor  targów Gastro Trendy w Poznaniu, a tym samym Kulinarnego Pucharu Polski Pani Donata Paszkiewicz.

Nagrody te otrzymali Dominik Ulko i Łukasz Grzesik z Hotelu Haston City we Wrocławiu, którzy jako przystawkę zaserwowali pstrąga wędzonego z sałatką ze świeżych kiełków z dwoma rodzajami sosów: imbirowym i krewetkowym na bazie porto. Natomiast daniem głównym był: pstrąg w confit maślanym z plackiem buraczanym i fasolką szparagową oraz z kwiatem cukinii wypełnionym musem z kurek i szyjek rakowych.

 Miejsce drugie i nagrodę 1000 złotych zdobyli Ela Wiklińska oraz Jarosław Noworol z hotelu Proharmonia Rezydencja Wellness, Lądek Zdrój, którzy jako przystawkę  przygotowali „Pstrąga w puszystym awokado” oraz jako danie główne „Pstrąga z cucurbitą”.

Trzecie miejsce wywalczyli Kamil Tłuczek oraz Grzegorz Pukała z restauracji Podkarpackie Jadło z miejscowości Babica serwując, „Tatara z pstrąga z sałatką z pomidorów i cykorii odymionego aromatycznym tymiankiem” jako przystawkę oraz danie główne, czyli „Filet z pstrąga w ziołowej nacierce na sałatce z pęczaku z marynowanymi warzywami”.

Nagroda publiczności w tym roku powędrowała do kucharzy Hotelu APROPOS w Wałbrzychu, czyli do Rajmunda Królika i Pawła Borowiaka, którzy otrzymali również Nagrodę Sekretarza Stanu w Ministerstwie Zdrowia Jakuba Szulca.

Pozostałe nagrody i wyróżnieni patronów to;
Nagroda Senatora RP - Stanisława Jurcewicza którą otrzymała załoga Willa SPA SCAALIANO, Restauracja &  Piano Bar  z Kudowy Zdroju tj. Damian Chmielewski i Sebastian Uchman.
Nagrodę Starosty Kłodzkiego otrzymała załoga Villi Sedan  z Sopotu w składzie Łukasz Fulara Dawid Lange.
Wyróżnienie Burmistrza Miasta Polanicay Zdroju Jerzego Terleckiego powędrowała do kucharzy Michała Kuduka i Dariusza Kuduka z Hotelu GRAND  SAL  w Wieliczce. 
Przewodniczący Rady Miejskiej w Polnicy Zdroju, Zbigniew Płuchniak wyróżnił zespół Podkarpackiego Jadła, zdobywcę III miejsca.
Natomiast Dyrektor Miejskiego Centrum Kultury Marek Mazurkiewicz zdecydował się  wyróżnić wrocławski zespół Herman & Partyka. Innego zdania był, przyznając swoje wyróżnienie, Prezes Stowarzyszenia Fundus Glacensis, który postanowił  uhonorować pracę drużyny Hotelu Haston City we Wrocławiu, czyli jak się okazało za chwilę, wyróżnił  tegorocznych zwycięzców.

Organizatorami tegorocznego konkursu byli: Klub Kulinarny Hrabstwa Kłodzkiego, Stowarzyszenie Fundus Glacensis, Miejskie Centrum Kultury w Polanicy Zdroju, Burmistrz Miasta Polanicy Zdroju i Starosta Powiatu Kłodzkiego. Patronat medialny objął portal Doba.pl. Szczególne podziękowania dla miasta Polanicy Zdroju, Zarządu Powiatu Kłodzkiego, firmy Capitol Strateg- Kopalni Melafiru w Tłumaczowie, firmie poligraficzno-introligatorskiej KateCom ze Zgierza, firmie KOMAT i firmie RM Gastro za wyposażenie stanowisk oraz portalowi www.papaja.pl, który jak co roku  patronował medialnie  festiwalowi, składają organizatorzy festiwalu.

Organizatorzy IV OFPwHK składają na ręce Pana Prezesa ETP Jeana Bosa specjalne podziękowania za patronat, współpracę, pomoc i wsparcie jakie otrzymali od EURO-TOQUES POLSKA.

W trakcie imprezy  odbyły się również konkursy kulinarne dla publiczności. Całość  muzycznymi  sosami w odcieniach rocka i bluesa przyprawił  zespół Łowcy .

zdjęcia: Paulina Giemza, Barbara Jakimowicz –Klein, Janusz Skrobot.

KOMENTARZE
2011-07-28janusz skrobot
RELACJA TV Z IV OFPwHK
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.