< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Relacja z lipcowego zebrania Euro- Toques Polska

Wydarzyło się2011-07-14


W dniu 5 lipca 2011 r. odbyło się zebranie Zarządu oraz Członków Stowarzyszenia Euro-Toques Polska. Miejscem spotkania była Ponderoza w Czarnkowie.

Na początku przedstawiono plany na najbliższe miesiące, a także omówiono sprawy związane z wyjazdami kucharzy na praktyki za granicę. Członkowie ETP mają możliwość odbywania praktyk w Belgii, we Włoszech, Norwegii oraz Niemczech. Biorą również udział w szkoleniach w Austrii, w siedzibie firmy QimiQ. Przemawiał Jean Bos.

Ważnym punktem spotkania były zagadnienia związane z konkursami kulinarnymi, w których zwycięzcy, nominowani są do Kulinarnego Pucharu Polski. W tym roku, pod patronatem ETP, odbędzie się pięć takich konkursów. Głos zabrali organizatorzy poszczególnych konkursów.

Wiesław Ambros omówił sprawy promocji produktów regionalnych, a także zrelacjonował konkurs kulinarny „Aleja Dobrego Smaku” w Częstochowie.

Bardzo ważnym elementem działań ETP, jest edukacja młodzieży szkolnej. Poruszono temat współpracy z młodzieżą szkolną nie tylko na płaszczyźnie szkoleń, ale także włączenie uczniów w aktywne życie wszelkich wydarzeń kulinarnych.Głos zabrał Jacek Kempa.

Na zaproszenie, na zebranie przybył Witold Cyranowicz, Kanclerz Konfraterni Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła. Poruszył temat potrzeby podjęcia współpracy ETP z członkami Regionalnych Sieci Dziedzictwa Kulinarnego w Polsce. Przedstawił również różnorakie aspekty wytwarzania trunków domowych.

Członkowie ETP oraz zaproszeni goście, mieli okazję poznać niektóre techniki stosowane w kuchni molekularnej.

Przed zebraniem odbył się konkurs wędkarski, a wyniki ogłoszono podczas wieczornego grillowania:
1 miejsce- Przemysław Błaszczyk
2 miejsce- Mariusz Gachiewicz
3 miejsce- ex aequo : Jean Bos, Marek Rybacki
Zwycięzcy otrzymali drobne upominki oraz wielkie brawa.

  

Złowione rybki wszystkim bardzo smakowały.


Miło spędziliśmy czas. Począwszy od konkursu wędkarskiego, po zebranie, a skończywszy na wspólnym grillowaniu do późnych godzin wieczornych. Każdy znalazł coś dla siebie.


  
Zarząd ETP dziękuje wszystkim za przybycie. Członkom ETP i zaproszonym gościom. Właścicielom Ponderozy za przemiłe przyjęcie, za wspaniały klimat, który panował przez cały czas pobytu. Wojtkowi Harapkiewiczowi, sekretarzowi ETP- za zorganizowanie zjazdu.

Marzenna Konkolewska
Public Relations
Euro-Toques Polska.

 

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.