< WRÓĆ DO Wydarzyło się

„Belgian Escapade 2011”

Wydarzyło się2011-05-30



W Grand Hotelu w  Sopocie, miały miejsce belgijskie dni w Polsce, „Belgian Escapade 2011”.

Z posród wielu atrakcji, goście mogli raczyć się wspaniałą kuchnią. Aby zadbać o podniebienia gości, na zaproszenie dyrektora hotelu Patrika Carabin, przybył Jean Bos-  mistrz kucharski Belgii i Francji. Wspólnie z hotelowym szefem kuchni Leszkiem Patoką i jego zespołem, raczyli gości polsko- belgijskimi specjałami.

Do przygotowania powitalnej gali przyłączyli się członkowie Euro-Toques Polska, Adam Kowalewski, Krzysztof Wierzba oraz Wojciech Harapkiewicz. Zaserwowali między innymi: sandacz na risotto z owoców morza, zupę consomee wołową z warzywami, pierś z kaczki, ziemniaki gratin, sałatkę ziołową, oraz trylogię z truskawek.

  

 Niespodzianką dla gości, był pokaz kuchni molekularnej, którą pasjonuje się Jean Bos. Mistrzowie kuchni przeprowadzili prawdziwe show. Jak zawsze, „wariacje” z użyciem ciekłego azotu, cieszyły się największym zainteresowaniem, a i przekąski przygotowane metodą sous-vide znikały w mgnieniu oka.

 

Nie obyło się rónież bez pokazu carvingu, gdzie swoje umiejętności, zaprezentował Krzysztof Wierzba. Wszyscy byli zachwyceni tym niecodziennym widokiem, a najbardziej spodobało się godło Belgii, wyrzeźbione na oczach gości.


Dziekujemy Dyrekcji Grand Hotelu za zaproszenie, za przemiły pobyt. Krzysztofowi Wierzbie, Wojtkowi Harapkiewiczowi oraz Adamowi Kowalewskiemu, dziękujemy za pomoc. Leszkowi Patoce i jego zespołowi, dziekujemy za wspaniałą współpracę.

 

Tekst: Marzenna Konkolewska
Foto: Sofitel Grand Sopot

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.