< WRÓĆ DO Nowości produktowe

Za pomyślność majowych solenizantek

Nowości produktowe2011-05-10

Kto kocha maj i konwalie, zazdrości Zofiom i Joannom. Bo to właśnie one świętują w najpiękniejszych okolicznościach przyrody. I choć Matka Natura zadbała o efektowną kwiatową oprawę, można jeszcze upiększyć solenizantkom ich dzień. Jak? Choćby winnym toastem, za  pomyślność!

Najpierw winszujemy Zofiom, potem Joannom. Szczególnie tym pierwszym przyda się szlachetne winne wsparcie, bo – jak twierdzą meteorolodzy - Zośka zimną bywa, i potrafi nawet pokazać mroźne oblicze. Choć to zakrawa na paradoks (kto o zdrowych zmysłach lubi zimno w środku wiosny?), tradycja nie oczekuje od Zofii dodatnich temperatur. „Jak zimna Zośka ugrzeje, to źle się dzieje” - straszy głos ludowej mądrości, a natura mu się raczej podporządkowuje, bo 15 maja rzadko kiedy zaskakuje upałami. Warto więc być przezornym i zawczasu pomyśleć o sposobach na ocieplenie klimatu i atmosfery, by Zosine przyjęcia były udane i nie utraciły majowego ducha.

Do życzeń i bukietu bzów można dołączyć butelkę chilijskiego wina, na przykład Viňa Maipo Shiraz Reserve. Solenizantkę oczaruje już sam kolor trunku: głęboki, ciemnorubinowy, a aromat dojrzałych, słodkich śliwek i nieco cierpkich jeżyn, wzmocniony czekoladowym tchnieniem i delikatnymi akordami wanilii, zaskoczy udaną kompozycją. W dodatku taką, która pasuje do „rozgrzewającego” menu, np. z grillowanym mięsem w roli głównej. To jedno z niewielu win, które naturalnie współgra z baraniną – niełatwym, choć efektownym i w polskiej tradycji kulinarnej raczej mało popularnym smaczkiem na imieninowy stół.

Viňa Maipo Shiraz Reserve stworzy oryginalny duet z baraniną duszoną z kabaczkami, sokiem z cytryny, rozmarynem, miętą i czosnkiem, z odrobiną czerwonej papryki i zielonej pietruszki. Zachwyci także w parze z bułgarskim gjuweczem, który tylko nazwę ma skomplikowaną, bo przyrządzi go nawet kulinarny debiutant. Wystarczy obsmażone wcześniej niewielkie kawałki baraniny udusić z cebulą, papryką i pomidorami, dolewając do garnka warzywnego bulionu, a potem dodać ryż i zapiec wszystko w piekarniku. Gdyby Zośka miała w tym roku zamiar naśladować zimnych ogrodników, świętujących tuż przed nią, menu jak znalazł!

Joanny obchodzą imieniny w momencie, kiedy wiosna aż kipi zielenią, a przyjęcia może okrasić jedynie ciepły deszczyk – Zośkowe gradobicie jest raczej mało prawdopodobne. Dlatego 24 maja część solenizantek organizuje przyjęcia pod chmurką. Czy gospodyni zdecyduje się na grillowane mięsne przekąski, czy na bufet z serami i makaronami, Viňa Maipo Shiraz Reserve będzie na pewno strzałem w dziesiątkę. Bo jego lekko wytrawny smak wydobędzie aromat z każdej potrawy, a bukiet zawróci w głowach równie pięknie i mocno, co wiązanka majowych kwiatów... Wszystkiego dobrego, Drogie Panie, i niech Wam konwalie kwitną jak najdłużej!

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Nowości produktowe
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.