< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Sukces Polskich Kucharzy- zdobyli 6 medali!

Wydarzyło się2011-04-22


Reprezentacja Polski
i Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu zdobyła 6 medali na Międzynarodowych Zawodach Kulinarnych w Serbii i Chorwacji.
Polski zespół w składzie –Przemysław Czekała, Beatriz Mendez Bouges, Bartosz Budzyński przywiózł do Polski 3 złote medale, 2 srebrne oraz jedno wyróżnienie!

Z Poznania polska ekipa wyruszyła 10 kwietnia o godzinie czwartej rano, po piętnastu godzinach długiej i męczącej drogi dojechali do Belgradu, gdzie organizowano zawody z serii „Balkan Culinary Cup”. Po zakwaterowaniu i krótkim wypoczynku, rozpoczęto konkurs w kategorii „pasta”, w których startował Przemysław Czekała. Nasz zawodnik przygotował w ciągu 30 minut dwie porcje przepysznego „ravioli nadziewanego kurczakiem, pancettą i włoską mortadelą, z sosem z grillowanej papryki, pianą z parmezanu, chipsami z pancetty i kiełkami sakura cress".
Jury doceniło walory smakowe dania, przyznając Przemysławowi Czekale srebrny medal!
Po męczącym konkursie przyszedł czas na odpoczynek, który przeznaczono na zwiedzanie pięknego Belgradu.

Bezpośrednio z Serbii wyruszono do Chorwacji, Splitu, a dokładnie na wyspę Brać, gdzie wzięto udział w VI Międzynarodowym Festiwalu Kulinarnym „Pearl of Sea“ 2011.
Tu na naszych zawodników czekały kolejne wyzwania.

W pierwszym dniu odbyły się zawody w kategorii „national cuisine” (wykorzystano regionalne produkty z Polski – gęś, trawę żubrową, bryndzę i pumpernikiel), tym razem jako trzy- osobowy team, musieli przygotować w ciągu trzech godzin 12 dań, po cztery różne przystawki, dania główne oraz desery. Zadanie te wymagało szybkości oraz zgrania całego zespołu. W trakcie ogłaszania wyników okazało się, że Reprezentacja Polski zdobyła kolejny srebrny medal i tylko Reprezentacja Rumuni zdołała ich wyprzedzić.

Polski zespół przygotował między innymi :
wędzonego węgorza z galaretką z jabłek i aronii, z musem z chrzanowo- jabłkowym oraz kwaśną śmietaną, ravioli z bryndzą i ziemniakami na pumperniklu.”
„pierś z gęsi z trawą żubrową, modrą kapustą z żurawiną , musem z jabłek oraz galaretką z nalewki malinowej”
„szarlotkę na zimno,parfai z jabłek i maku, chipsem jabłkowym oraz lodami porzeczkowymi”

Kolejny dzień przyniósł następne medale. Pierwszy złoty medal dla Rektora WSHiG w Poznaniu Dawida Romana Taubera za pokaz dań regionalnych dla gości odwiedzających targi gastronomiczne. Drugi złoty medal zdobyła Beatriz Mendez Bouges za pokazy z serii „Dania Śródziemnomorskie”.

Ostatnią konkurencją był CUP “PEARL OF THE SEA” gdzie w eliminacjach startowało 35 szefów z kilkunastu państw. Z polskiego zespołu udział wziął student WSHiG Przemysław Czekała, który musiał przygotować dwie porcje dania głównego z użyciem piersi z kaczki w przeciągu 1 godziny. Tego samego dnia po południu okazało się, że w piątce finalistów znalazł się ponownie Przemek – danie które przeszło kwalifikacje to„ pierś z kaczki przekładana tajskim mango z galangalem, puree ziemniaczane z węgierską papryką z sosem z czerwonego wina, wanilii i suszonych śliwek z sałatką z dresingiem juzu".
Finał przeprowadzony został w formie black box, gdzie w czasie trzech godzin trzeba było przygotować po dwie porcje zimnej przystawki, dania głównego oraz deseru, do tego 15 minut dodatkowo na stworzenie menu i opisanie receptur, składników oraz sposobu przygotowania w języku angielskim.

Dania które przygotował:
*plastry świeżego ogórka, roladka z sera feta z pistacjami i mascarpone w szynce parmeńskiej, sałatka z czerwonej soczewicy z pomarańczą , pesto z rucoli oraz humus.
*monkfisch z pancettą, ratatui, polenta z grzybami, krewetki z masłem truflowym oraz sos berneise.
*chocolate fondant, risotto z białą czekoladą oraz sałatka z ananasa, melona, pomarańczy i limonki.


Wieczorem na gali okazało się, że te dania były najlepsze – złoto oraz medal za udział w finale zabrali do Polski! Na koniec wyjazdu czekała na naszych zawodników kolejna dobra wiadomość, a dokładnie relacja z finału w Chorwackiej gazecie „Slobodna Dalmacija”.


......................................................
Jako zespół chcielibyśmy bardzo podziękować sponsorom i ludziom którzy bezinteresownie nam pomogli:
•         Uczelnii WSHiG – Roman Dawid Tauber za pomoc finansową, organizacja wyjazdu oraz zapewnienie transportu, rekomendacje WACS.
•         Właścicielom Hotelu Rodan – Państwu Ordanik za pomoc finansową
•         Firmie ChemaN za uszycie bluz i zapasek dla całej drużyny
•         Firmie Unilever – Marcinowi Markowskiemu za możliwość trenowania w Centrum Kulinarnym oraz wypożyczenie sprzętu potrzebnego do gotowania
•         Andrzejowi Truchlewskiemu za pomysły i czas który poświęcił na trenowanie naszego zespołu.
•         HP Poznań za wypożyczenie sprzętu do przewozu żywności
•         Piotrkowi Markowskiemu za użyczenie produktów na wyjazd

Przemysław Czekała

KOMENTARZE
2011-04-22Szymon Rogoziński
brawo
2011-04-22Karolina
rewelacja :) jestem pod wrażeniem :) GRATULUJE :-) z podziękowaniem za reprezentację Polski :-)
2011-04-22ArkadiuszKruszik
Brawo Przemo. Trzymajcie tak dalej. Pozrawiam
2011-04-23wiolka
gratulacje!!!!!!!!!!!!!
2011-04-23Bartlomiej
Ogromne gratulacje. oby tak dalej :))
2011-04-23Bartlomiej
Wielkie gratulacje :)) Oby tak dalej rozslawiajcie nasz kraj :)
2011-04-23członek Osskic
A czy OSSKiC o tym wiedział?? Przeciez Tabuer jest tylko (chyba) członkiem honorowym Wacs?? Kto udzielił im rekomendacji?? My płacimy składki a Panowie co, moga tak startowac?? Mysle ze teraz zarzad odpowie Nam wszystkim o co tuaj chodzi?? Członek Oskic
2011-04-23Bartlomiej
nie rozumiem takich sytuacji, nie można się po prostu cieszyć z sukcesu ?? kolejny raz jest poruszana kwestia kto skąd i do kogo należy... myślę ze należało by zatrzeć te spory. Pozdrawiam
2011-04-24marcin23
popieram Pana z Osskic, czekamy wszyscy na wyjasnienia...
2011-04-25Były członek
A niech sobie jeżdżą, przecież poziom w tamtych krajach jest na niskim poziomie jak u nas 15 lat temu, więc nic mnie nie dziwi że przywieźli tyle medali. Ale fakt jest jeden, że trzeba im pogratulować sprytu bo tylko tam mogą błyszczeć. Widziałem umiejętności a nawet jadłem z ręki Pani Beatriz i gotuję bardzo przeciętnie. A Pan Dawid realizuję swój plan i jeździ po krajach, które dopiero się dźwigają po wojnach i katastrofach itd... Co do OSSKIC to jest w letargu do wyborów i stawiają na BBQ :)A konkurs nie był organizowany przez WACS więc po co się czepiać starszyzny...
2011-04-25Markowski Piotr
Wielkie gratulacje i życzę kolejnych sukcesów na międzynarodowej arenie.
2011-04-26marek27
Wszystkie gratulujacje zdobywa kapitan druzyny... ale nie zapominajcie ze tam równiesz byli inni czlonkowie ekipy - Bartosz Budzynski, Pozdrowienia Bartku i szukaj lepszych konkursów, bo masz wieksze zdolnosci...
2011-04-26Marcin Borkowski
Wielkie gratulacje. Fajnie że udało sie tym młodym osobą coś pokazać. Nie rozumiem dlaczego tyle zawiści,przeciez to są młodzi ludzie oni sie jeszcze uczą. Nie wiem jaki był poziom konkursowy ale fajnie ze to oni okazali sie najlepsi. Panowie z Oskicu ja nie wiem o co chodzi ale jesli lepiej gotujecie to czemu sami nie uczestniczycie w konkusach. Napiszcie prosze jakie obiekty prowadzicie ile macie gwiazdek michelina,rekomendacje itd - jakie skonczyliście szkoły i gdzie gotowaliście. Jeszcze raz gratulacje dla tych młodych ludzi i aby tak dalej do przodu - bawcie sie tym i powazne konkursy tez sie pojawią. Myśle ze macie dar do gotowania pewnie ze mozna coś większego zrobić warto o tym pomyśleć. Trzeba by było im tylko pomóc może Oskic czy jak was tam zwał by sie tym zainteresował.
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.