< WRÓĆ DO Nowości produktowe

Czosnek niedźwiedzi, czyli wiosenne pieczywo od Martin Braun

Nowości produktowe2011-03-21

Poszukując wiosennych smaków, Martin Braun proponuje wyjątkową mieszankę AGRANO do pieczywa –  Mix 25% z czosnkiem niedźwiedzim, gdzie bazę stanowią właśnie liście czosnku niedźwiedziego. Jego  pojawienie się w lasach zapowiada nadejście cieplejszych dni.

Dzięki zawartości czosnku niedźwiedziego pieczywo delikatnie pachnie czosnkiem. Mieszanka daje możliwość produkcji pieczywa z odroczonym procesem fermentacji. Gotowe wypieki na bazie Czosnek Niedźwiedzi Mix 25% to produkty naturalne, zawierające witaminy i długo zachowujące świeżość. Obecność takiego pieczywa na stołach będzie prawdziwym zwiastunem wiosny.

Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) występuje w wilgotnych lasach mieszanych i liściastych oraz zaroślach. Znajduje zastosowanie w medycynie ludowej jako lek oczyszczający krew, mający silne działanie bakteriobójcze, obniżający ciśnienie krwi, korzystnie działający na serce, zapobiegający nowotworom złośliwym, miażdżycy, pobudzający wydzielanie soku żołądkowego. W sztuce kulinarnej liście czosnku niedźwiedziego znalazły szerokie zastosowanie. Na Wschodzie popularne są w postaci kiszonej lub solonej. Liście są o wiele delikatniejsze w smaku niż czosnek pospolity, nie pozostawiają przykrego zapachu i zawierają więcej związków mineralnych i witamin. Doprawia się nimi sałatki, duszone warzywa, masła ziołowe i zupy. Wyśmienicie smakują jako dodatek do twarożków i sosów, duszone zastępują szpinak   i stanowią doskonałą przyprawę do dań z ziemniaków i kapusty.

Więcej wiosennych wypieków na www.martinbraun.pl

Pieczywo Staropolskie od Martin Braun

 

- 2,50 kg Mieszanka Czosnek Niedźwiedzi – Mix 25% Agrano

- 7,50 kg mąka pszenna typ 550

- 0,20 kg drożdże

- 7,50 kg woda

 - czas miesienia:

            - 12 minut wolne obroty

            - 3  minuty szybkie obroty

- temperatura ciasta 20-22°C

- temperatura pieczenia 250°C około 15 minut

- następnie na zerwanym lufcie opadająco do 210°C

- czas pieczenia w zależności od gramatury kęsów ciasta

Opis technologii przygotowania:

•           Wszystkie składniki wymiesić metodą 1–fazową

•           Przenieść ciasto do naoliwionej kuwety

•           Ciasto garuje w chłodnym miejscu około 2 godzin

•           Wygarowane ciasto wyłożyć na blat, szeroką skrobką odcinać równe kęsy i odkładać na blachy

•           Po zakończeniu garowania odpiec

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Nowości produktowe
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS