< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Zwycięzcy l Art de la cuisine Martell 2011 Przemysław Wieloch i Piotr Krogulec

Wydarzyło się2011-03-05

IX Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej „L'art de la cuisine Martell” dobiegł końca. W Hotelu Zamek Ryn**** zmierzyło się 16 drużyn z całej Polski.
W zgodnej ocenie Jury poziom w tym roku był bardzo wysoki.

„L'art de la cuisine Martell” to jeden z najważniejszych konkursów kulinarnych w Polsce. Od lat współorganizują go: Dariusz Struciński, szef kuchni z hotelu Anders w Starych Jabłonkach, Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Grupa Anders i firma Wyborowa S.A. wraz marką luksusowych koniaków Martell.

Organizatorzy zadbali o wysoki poziom konkurencji. Do startu w zawodach zgłosiło się 37 drużyn, spośród których wybrano tylko 15. Ostatni, 16 team stworzyli kucharze z Dubiecka, laureaci zeszłorocznej edycji konkursu. Preselekcja odbywała się na podstawie analizy receptur i zdjęć, przesłanych wraz ze zgłoszeniem.

- Poziom preselekcji był wysoki. Nad każdym zgłoszeniem przeprowadziliśmy poważaną debatę. Nie było pomysłów, które od początku dyskwalifikowały uczestników. Ponadto świadomość, że skreślamy kogoś, kto ćwiczył i przygotowywał się do konkurs to wielka odpowiedzialność. Zespoły, które zakwalifikowały się udowodniły, że zasłużyły na start w „L'art de la cuisine Martell”ocenił Dariusz Struciński.

Podobnego zdania było Jury. Jak co roku zawodników oceniały dwa składy sędziów: Jury Koneserów i Degustacyjne oraz Jury Techniczne.
W skład pierwszego weszły trzy żony ambasadorów, akredytowanych w Warszawie - panie: Olga Alekseeva z Rosji, Daniela Verga Mantovani z Włoch oraz Laura de Giambruno z Urugwaju.

 Towarzyszył im ambasador Janusz Niesyto, przedstawiciel Protokołu Dyplomatycznego Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Obok nich w Jury Koneserów zasiedli również Andrzej Szumowski, przedstawiciel firmy Wyborowa SA, Jean-Jacques Regnault, przedstawiciel marki Martell oraz aktorzy: Sambor Czarnota i Tomasz Kozłowicz.
W pracy pomagali im również zawodowi szefowie: Joseph Seeletso i Teo Vafidis, członkowie Fundacja Klubu Szefów Kuchni oraz Christophe Pieńkowski, Francuz o polskich korzeniach, na co dzień szef kuchni w domu rodu Martell, na zamku Chanteloup we Francji.

Równolegle pracowało Jury Techniczne, złożone z najlepszych polskich szefów kuchni. W jego skład weszli: Jerzy Pasikowski jako Przewodniczący, Jarosław Walczyk jako Sekretarz, Adam Chrząstowski, Grzegorz Labuda, Marcin Budynek i Rafał Targosz – wszyscy z Fundacji Klubu Szefów Kuchni oraz Paweł Oszczyk.
Jury Techniczne wyłoniło najlepszy zespół, oraz przyznało drugie i trzecie miejsce na podium. Jury Koneserów przyznało swoje własne wyróżnienie.

Temat tegorocznych zmagań nie należał do łatwych. Zawodnicy w ciągu zaledwie godziny mieli przygotować danie z cielęciny, suszonych owoców i grzybów i dobrać do niego odpowiedni koniak marki Martell. Cielęcina to mięso popularne w polskich kuchniach, ale trudność zadania leżała we właściwej ocenie stanu mięsa.

- Ludzie, którzy dostają produkt na konkursie nie znają go. Nie wiedzą jaki jest wiek mięsa, czy było wcześniej sezonowane. A od tych informacji zależy prawidłowe dobranie czasu i temperatury gotowania. To szczególnie ważne w technice sous-vide, bardzo w tym roku popularnej - podkreślił jeden z Jurorów Technicznych konkursu, Adam Chrząstowski z krakowskiej restauracji „Ancora”.

Zawodnicy radzili sobie z tym zadaniem dobrze, jednocześnie wysoko stawiając poprzeczkę w innych dziedzinach. Większość drużyn sięgnęła po nowe techniki kulinarne: sous-vide, czyli gotowanie w próżni w niskiej temperaturze, i kuchnię molekularną.
- Konkurs, jak co roku wytycza kulinarne trendy. Widać, że sous-vide zakorzeniło się bardzo mocno – zauważył Karol Okrasa, szef kuchni restauracji „Platter” z warszawskiego Intercontinentalu. Na konkursie w Rynie Karol Okrasa wcielił się w rolę konferansjera.

 - Prawie wszyscy dziś gotowali w niskich temperaturach. Wiele drużyn sięgnęło po elementy z kuchni molekularnej. Wykorzystywano dodatki dobrze zaaranżowane w całe dania. Kuchnia molekularna jest bardzo przydatna, jeśli wiemy jak ją wykorzystywać. Dokonał się bardzo duży postęp. Zawodnicy nie kopiują bezmyślnie od prekursorów kierunku, ale pomysłowo i według potrzeb, przerabiają składniki kuchni polskiej.

Na podium

IX Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów
Sztuki Kulinarnej

l'Art de la cuisine Martell 2011
 
 
stanęła drużyna z "Art-Dom" Sp.j. Restauracja "Jan"- Bełchatów 

  Przemysław Wieloch i Piotr Krogulec



Przygotowali trio cielęce w różnych odsłonach

Zwycięzcy, Przemysław Wieloch i Piotr Krogulec uważają, że sukces przyniosła im umiejętność zgrania smaków.  - Cała kompozycja dania była ciekawa, połączenie smaków było harmonijne i to dało nam  zwycięstwo - stwierdzili.
Na bardzo istotną kwestę zwróciła uwagę członkini Jury Koneserów, pani Laura de Giambruno, żona ambasadora Urugwaju. - Jestem pod wrażeniem prezentacji i podania potraw, a przede wszystkim zastosowania produktów lokalnych. To bardzo ciekawe, jak kucharze potrafią je umiejętnie wykorzystać – tłumaczyła.

Z uwagi na fakt, iż  zwycięzcy konkursu otrzymali nominację do XI Kulinarnego Pucharu Polski już na wcześniejszym konkursie
nominacja przypadła laureatom
II miejsca
 
Arkadiusz Wilamowski i Robert Głyda z Łodzi
 



Nagrodzeni za schab cielęcy podany na musie z wątróbki, otoczony millefeuille z fioletowych ziemniaków i boczku z musem z jabłek z chrzanem i pianką grzybową ,świeżymi truflami oraz sosem na bazie demi glas z suszonych owoców i smardzów.

 
III miejsce
Adam Kowalewski, Tomasz Rochon z Bydgoszczy
 


Wyróżnieni za schab cielęcy z nadzieniem z polędwiczki, orzechów i owoców, podany z praliną z musem kalafiorowym, sufletem serowym i flanem z wątróbki.

Dodatkową nagrodę przyznało Jury Degustacyjne. Laureatem została drużyna:
 
Belvedere-Cafe Łazienki Królewskie – WarszawaTomasz Szczypiński, Maciej Prot 


Za kotleciki cielęce z torcikiem z wątróbki gęsiej z pianką z borowików.

redakcja Papaja.pl serdecznie GRATULUJE!

„L'art de la cuisnine Martell” to konkurs dla młodych talentów, ale także miejsce, gdzie kucharze mogą się wiele nauczyć. W tym roku, po zakończeniu zawodów odbyła się odprawa członków Jury Technicznego ze startującymi zawodnikami. Szefowie omówili dania wskazując na ich mocne i słabe strony.
Równocześnie zadbano o młodzież ze szkół gastronomicznych, która odwiedziła Ryn. Jak podkreśla szef Struciński - to głównie dla nich ustawiono telebim, na którym pokazywano jak pracują zawodnicy. - Dzięki temu młodzi ludzie mogą zobaczyć, że górka cielęca to nie tylko pięknie obrobione kosteczki. Widzą, jak się pracuje na nieobrobionym produkcie - podkreślił.

Konkurs zakończył się uroczystą Galą w stylu francuskim, największą atrakcją wieczoru, oprócz ogłoszenia wyników był ogromny tort w kształcie kuli ziemskiej. Uroczystego przecięcia tortu dokonali panowie Ambasadorowie.

Podsumowanie:
Lista drużyn zakwalifikowanych do konkursu „l’Art de la cuisine Martell” 2011
1. Restauracja Ancora - Kraków  Matusz Turaj, Łukasz Cichy
2. Restauracja Platter – Warszawa Paweł Kalbarczyk, Tomasz Kłopotowski
3. Restauracja „Revello” Łódź   Łukasz Czapiewski, Maciej Siąkowski
4. Royal Starman Bristol - Warszawa  Mariusz Banaśkiewicz, Michał Pytka
5. Restauracja "KUMMERÓWKA"- Bydgoszcz  Adam Kowalewski, Tomasz Rochon
6.  Hotel „WESTIN” - Warszawa  Sebastian Kornacki, Marcin Andryszczyk
7.  Restauracja "Jan"- Bełchatów Przemysław Wieloch, Piotr Krogulec
8.  Hotel „Bryza”- Jurata  Grzegorz Konkel, Robert Dąbrowski
9.  Zamek „Dubiecko” - Dubiecko Krzysztof Bobola, Maciej Undziakiewicz
10. Studio Kulinarne Roberta Sowy - Warszawa Robert Wojnarowski, Sebastian Jakimiak
11. „Jak Pragnę Wina”  Łódź  Robert Głyda, Arkadiusz Wilamowski
12.  Hotel Sheraton - Warszawa  Kamil Jabłoński, Mariusz Małecki
13.  Hotel Król Kazimierz****– Kazimierz Dolny   Kamil Raczyński, Marek Flisiński
14.  Hotel HP Park - Olsztyn  Bartosz Juszko, Wojciech Tunkiewicz
15.  Belvedere-Cafe Łazienki Królewskie – Warszawa Tomasz Szczypiński, Maciej Prot
16.  Unity Line – Szczecin Kamil Wójciak, Łukasz Wojtkiewicz       

UCZESTNICY KONKURSU OCENIANI BYLI PRZEZ JURY W SKŁADZIE:
Jury koneserów
1. Olga Alekseeva  - Rosja
2. Daniela Verga Mantovani  - Włochy              
3. Laura de Giambruno -Urugwaj
4. Janusz Niesyto – Polska      
5. Andrzej Szumowski – Wyborowa – Polska
6. Jean-Jacques Regnault  - Francja
7. Tomasz Kozłowicz  – Polska
8. Sambor Czarnota – Polska

Jury degustacyjne
Josef Seeletso – Botswana
Teo Vafidis – Grecja
Christophe Pieńkowski – Francja

Przewodniczący:  Jerzy Pasikowski
Sekretarz: Jarosław Walczyk

Jury Techniczne:
Adam Chrząstowski – Polska
Grzegorz Labuda – Polska
Paweł Oszczyk – Polska
Marcin Budynek - Polska
Rafał Targosz – Polska


L’ART  DE LA CUISINE MARTELL  2011
Szanowni Uczestnicy Konkursu, jurorzy i drodzy sponsorzy !
Szanowni Państwo!

W imieniu organizatorów IX Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’ART DE LA CUISINE MARTELL, który odbył się w dniach
04-06 marca 2011 roku w naszym Zamku pragniemy złożyć ogromne podziękowania za Państwa zaangażowanie i pomoc przy przygotowaniu tego niezwykłego wydarzenia.

Jesteśmy zaszczyceni, że zechcieli Państwo przyjąć nasze zaproszenie i wspólnie przygotowaliśmy – zdaniem naszych Gości – NAJLEPSZY I NAJLEPIEJ ZORGANIZOWANY KONKURS KULINARNY W POLSCE.

Mamy nadzieję, że w 2012 roku, kiedy ten prestiżowy konkurs firmowany przez  MARTELL, będzie się odbywał po raz dziesiąty, zechcą Państwo wziąć udział  w jego jubileuszowej edycji. Zrobimy wszystko, aby jego program nie zawiódł Państwa oczekiwań, a rywalizacja uczestników była jak zawsze ekscytująca. 
                                                    
                                           Serdecznie dziękujemy !

                   Dariusz Struciński                     Barbara Pawliczuk 
                       Szef Kuchni                   Dyrektor Marketingu i Sprzedaży 
                     Hotel “ANDERS”                       Hotel „ZAMEK RYN”

 

Zorganizowanie tak dużej imprezy nie było by możliwe bez wsparcia licznych sponsorów. Szczególne podziękowania należą się firmom: CONVOTHERM, DIVERSEY, JJ DARBOVEN, KUCHNIE ŚWIATA, MAJONEZ KĘTRZYN, OERLEMANS, KAMIS, PRYMAT, STALGAST, IGLOTEX, KRUSZWICA, LAMB WESTON, GASTRO MAGIC SERVICE, HIESTAND, JANEX, PEPSI, LUBELLA, TEDMAR, RED BULL, ROBOT COUPE, BRW SOFA, UNIFINE, WINTERHALTER, UNILEVER, TOMASZ MISZCZAK.
Należy w tym miejscu wspomnieć również zaangażowanie patronów medialnych: serwisów internetowych Papaja.pl, Newsgastro.pl, oraz czasopism: Przegląd Restauracyjny, Hotelarz, MaleMen, Manager, Kuchnia, Wino i Essence. 

Realcja: Jan Gryda
Fundacja Klubu Szefów Kuchni
zdjęcia i tekst : A.Ochniak

Tutaj znajdziesz: Wyniki Martell

Tutaj znajdziesz: Wyniki Martell - degustacyjne

KOMENTARZE
2011-03-06Łukasz Konik
Gratulacje Przemku ;)
2011-03-06M.Sylburski
Tak trzymaj Przemas ! , jak za dawnych lat :)
2011-03-06Ewa
Gratulacje Przemek :)
2011-03-06A.MUSZTYFAGA
GRATULUJE PRZEMEK JAK ZWYKLE GÓRNA PÓŁKA
2011-03-06Robert Wojnarowski
...Panowie pełne słowa uznania -jeszcze raz gratuluję Przemku! Jesteście na razie poza zasięgiem :)
2011-03-07Wierny i Miły Czytelnik
Gratuluję Zwycięzcom i szczególnej uwadze Czytelników polecam artykuł o Martellu na newsgastro.pl, pozwolę sobie zacytować: "Najmilsi czytelnicy kto nie był na „l’Art de la cuisine Martell” 2011 niech żaluje! Jak co roku była to impreza na 102! ale pamietajcie !!!! juz za rok 10 edycja Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’Art de la cusine Martell i wtedy sie bedzie działo!!! kto żyw niech sie juz szykuje!! A na dniach pełna relacja z tego niesamowitego wydarzenia! zatem wstrzymajcie oddech i poczekajcie na fajne fotki i pełna informację co się tam działo. Z pozdrowieniami Ania Harendarz" Ponieważ na newsgastro nie można zamieszczać komentarzy, w związku z tym za pośrednictwem papaja.pl, zadaję pytanie Pani Miłej Redaktor Ani: Czy naprawdę nie można napisać tych kilku zdań bez błędów ortograficznych i stylistycznych? I czy Pani żałuje, że jej tam nie było? Wierny i Miły Czytelnik
2011-03-07Przemysław Wieloch
Dziękujemy Wszystkim za gratulację i wiarę w nasz sukces, za pomoc w przygotowaniach i wszystkie dobre rady, które otrzymywaliśmy podczas treningów. Gratulujemy kolegą z Łodzi i Bydgoszczy oraz wszystkim ekipą z Polski , dziękujemy, że mogliśmy z Wami stanąć do rywalizacji.
2011-03-07Artur Cichowski
Przemo!! Gratuluje serdecznie!przeszedłbys juz na konkursową emeryturke, ale to juz dla Ciebie jak drugi etat widze:-)pozdrawiam, Arturro.
2011-03-09Przemysław Kaczor
No Przemas... Szacun, gratulacje i wytrwałości w dążeniu do celu. PS. Może już starczy tych konkursów, bo co chwilę coś wygrywasz, hehehe... Tak trzymaj stary... Pozdro
2011-03-09Edyta
Gratulację Przemku!!!Trzymaj tak dalej- niezmiennie najwyższy poziom.Dobrze, że są jeszcze w naszym kraju młodzi, utalentowani ludzie , pełni pasji i kreatywności. Właśnie tacy ludzie przenoszą światowe trendy kulinarne do polskiej rzeczywistości.oby tak dalej...:-)
2011-03-10kucharz
Gratulacje dla pierwszej trójki dania naprawdę na dobrym poziomie. A reszta no cóż w przeciwieństwie do Pana Dariusza Strucińskiego uważam że to nie jest wyskoki poziom, może zamiast w gronie Ksk wybierać finalistów zostali by oni wybrani bardziej obiektywna drogą np. poprzez zaprezentowanie ich nadesłanych dań na stronie papaji.
2011-03-11michał
Oczywiście Gratulujemy. A tak na marginesie to niektórzy z tego KSK to coraz gorzej wyglądają.
2011-03-11FKSK
W załączniku podano szczegółowe wyniki Konkursu!
2011-03-11gość_konkurs
omijając wszelkie gratulacje pragnę też zwrócić uwagę, iż bohaterami tej edycji Martell 2011 byli kucharze z restauracji ancora w krakowie pod przewodnictwem samego Adama Chrząstowskiego którzy to niedość że nie zmieścili sie w czasie to wydali surowe mięso totalna porażka i pomyśleć że restauracja ta szykowała się na gwiazdkę michelina........
2011-03-12Adam Chrząstowski
Jak widać, konkurs rządzi się swoimi prawami. Taki wynik potwierdza jedynie bezstronność jury i wielość czynników, które składają się na końcowy wynik. Okazało się, że w tym przypadku decydowała, nie tylko koncepcja dania, ale też stres i choroba jednego z zawodników, a Ty pluj człowieku na kogo chcesz, chowając się za anonimowością w necie, może Ci ulży. A swoją drogą skąd informacja że Ancora szykuje się do gwiazki Michelina? Proszę o podanie źródła.
2011-03-12Obserwator konkursu
To są kpiny jaki poziom pokazały ekipy członków KSK, Ancora, Plater czy Studio Sowy itd. Kreowane ego najlepszych szefów kuchni w Polsce a nie potrafią przygotować swych ekip by godnie wypadły. I jak mogą się wypowiadać ze poziom był wysoki skoro wszyscy wiedza ze niektóre ekipy sobie nie poradziły z zadaniem.Moze by tak zorganizować konkurs weteranów z miłą chęcią bym zobaczył jak sobie radzą panowie z fundacji po tej drugiej stronie.
2011-03-13obserwator
Moim skromnym zdaniem nie można tu mówić o obiektywizmie, jak już kolega powyżej wspomniał pierwsza 3 super a reszta... wiele ciekawych ekip nie dostało się do konkursu przez pazerność członków KSK, i potrzebe promocje samych siebie i tylko swoich ludzi. Niemalże połowa ekip pochodziła z ramienia KSK. Jaki poziom prezentowały wszyscy widzieliśmy. Dobrym pomysłem jest publikowanie na forum zgłoszeń do konkursów. Jest to oczywiście nie możliwe bo eliminuje to problem "kombinacji", na co nie można sobie pozwolić:) Podczas tej edycji widzieliśmy że KSK zrobiło dla siebie konkurs(jak co roku...)podczas którego komisja rekrutacyjna nie potrafiła przestrzegać własnego regulaminu, który to sami stworzyli. Mają chociaż tyle rozumu że nikt z KSK nie wygrał...
2011-03-13kucharz
Oczywiście że to są kpiny skoro ksk robi sobie rzekomo konkurs otwarty a tak naprawde grono uczdestników to kucharze z restauracji czlonkow ksk. Panowie robcie sobie zamkniete konkursy albo nie robcie ich wcale. Popieram pomysł mojego poprzednika i proponuje konkurs członków ksk. to moglo by byc bardzo smieszne
2011-04-07gosia
Te konkursy kulinarne to śmiech na sali, mój znajomy brał w nich udział, wiadomo, że wygra ten kto ma wygrać. Zastanawia mnie tez dlaczego o panach z KSK mowi sie,ze to są najlepsi kucharze w kraju, czy to ze ktos sie lansuje w tv to znaczy zaraz ze jest najlepszy? nie sądze.
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.