< WRÓĆ DO Wydarzyło się

SKKiP i ETP wspólnie gotowali dla WOŚP!

Wydarzyło się2011-01-11

XIX Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej pomocy już za nami! Do kwestowania na rzecz chorych dzieci przystąpili kucharze ze Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza, wspólnie ze Stowarzyszeniem Kucharzy Euro-Toques Polska.

Już od wczesnych godzin rannych trwały przygotowania by wystartować punktualnie, o godz. 13.00! Dzięki pomocy wielu osób udało się to zrealizować. Pełni zapału zabraliśmy się do ciężkiej, ale bardzo przyjemnej pracy, a wszystko na rzecz Jurka Owsiaka i jego Orkiestry!


Na bydgoski Stary Rynek przybyli kucharze nie tylko z regionu, ale także z całej Polski. Z naszymi działaniami solidaryzują się również kucharze z innych krajów. Przykładem takim jest Wolfgang Menge, President Euro-Toques Niemcy, który przebył 800 km, specjalnie po to, aby wesprzeć ten szczytny cel.


Ludzie tłumnie oblegali rynek przez cały dzień. Atrakcji nie brakowało, można był posłuchać lokalnych zespołów, zobaczyć pokazy przygotowane przez Wojsko Polskie, spotkać się z bydgoskim fanclubem Gwiezdnych Wojen i oczywiście skosztować wybornych przysmaków. 



Na stanowiskach gastronomicznych niczego nie brakowało.. Kiełbaski, ...., ziemniaki z grilla, wojskowa grochówka znikały w mgnieniu oka. Specjalnie na ten dzień, została uruchomiona restauracja „Pod Czerwonym Serduszkiem”.


Za symboliczną kwotę można było zjeść przepyszny obiad. Dania przygotowali kucharze o gorących sercach: Grzegorz Parczewski, Jean Bos, Rafał Godziemski, Dariusz Gwiazda, Marcin Szukaj, Tomasz Kosiński, dzielnie ich wspierała młodzież z bydgoskiego gastronomika oraz wielu innych kucharzy i pomocników.


 
Na ten szczególny dzień przygotowano specjalne menu: Krem z pomidorów z nutą bazylii, Zupę grzybową z borowikami, Marynowany filet z kurczaka z sosem pieczarkowym podany z warzywami, Wolno pieczoną jagnięcinę z warzywami podaną z kopytkami i aromatycznym sosem, a na deser Tartę cytrynową lub pomarańczową.


Miłośników dobrego jedzenia nie brakowało, "Restaurację pod czerwonym serduszkiem" odwiedził również Adam Sowa z rodziną.


Dużym zainteresowaniem cieszył się także pokaz carvingu. Wyrzeźbione na żywo arbuzy trafiły na licytację.



Wszystkie zebrane pieniążki trafiały oczywiście do puszek WOŚP, których mieliśmy aż pięć!
Mimo ciężkiej pracy, kucharzy nie opuszczał humor. Pod namiotami panowała przyjazna i serdeczna atmosfera.


Wytrwaliśmy do samego końca. Zaraz po „Światełku do nieba” udaliśmy się do banku w celu przekazania zawartości naszych puszek, a było co liczyć.....



Liczenie trwało do godz. 23.45. Bank opuszczaliśmy jako przedostatni, a zebraliśmy 6 900 PLN! Byliśmy zmęczeni, ale bardzo szczęśliwi.


Zrobiliśmy na prawdę coś dobrego dla potrzebujących, chorych dzieci, które mogą liczyć na nas również w przyszłym roku.



SIE MA z rok!
SKKiP&ETP

Tekst:
Marzenna Konkolewska
Manager
Euro-Toques Polska

Tekst/zdjęcia:
Agnieszka Ochniak
Redaktor Naczelna


 

KOMENTARZE
2011-01-13Kasia
Było wspaniele i smacznie. Atmosfera wyśmienita. Na scenie wyglądaliście jak w bajce. Oby za rok było podobnie! Gratulacje
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.