< WRÓĆ DO Nowości produktowe

Cava na noworoczny toast

Nowości produktowe2010-12-29

Sylwester, niezwykła i symboliczna noc. Żegnamy się ze starym rokiem, zaczynamy nowy. Podsumowujemy, co było dobre, snujemy plany na dwanaście najbliższych miesięcy. Przede wszystkim jednak bawimy się – jedni na hucznych balach, inni na wystawnych prywatkach lub w kameralnym gronie rodziny i przyjaciół. Niezależnie od opcji, nie obejdzie się bez noworocznego toastu. Czym go wznieść? Dobrym winem musującym, jak chociażby hiszpańska Cava.

Nie bez kozery wina Cava nazywane są hiszpańskim szampanem – powstają dokładnie w takim sam sposób, metodą wtórnej fermentacji, w jaki od blisko trzystu lat w Szampanii wytwarza się szampan. W języku katalońskim „cava” oznacza jaskinię lub piwnicę, w których dawno temu butelki przez wiele miesięcy leżakowały w chłodzie i ciemności. Zapewniało im to najlepsze warunki do dojrzewania. Kataloński łagodny klimat jest zresztą niemal idealny do uprawy typowo hiszpańskich szczepów białych winorośli, Xarello, Macabeo, Parellada i Monastrell, z których powstają wina Cava.

Wytrawny koneser odróżni je od szampana, ale dla przeciętnego amatora trunków z bąbelkami różnica jest prawie niezauważalna. Najważniejsza dotyczy… ceny. Większość win Cava można kupić 5-10 razy taniej niż francuskie szampany! Niektórzy zresztą twierdzą, że Cava smakuje o niebo lepiej niż luksusowy trunek z Szampanii.

Nie wszyscy hiszpańscy producenci mają prawo do używania nazwy „Cava” na etykietach win, a jedynie ci, którzy – dla zachowania najwyższej jakości - rygorystycznie przestrzegają standardów produkcji i dojrzewania wina (przez co najmniej 9 miesięcy). W całej Hiszpanii jest ich około 260. Pere Ventura, jeden z młodszych w tym gronie, przebojem zdobywa światowe rynki. Ta nowoczesna winiarnia została zbudowana niemal w całości pod ziemią, a w imponującej, kilometrowej piwnicy dojrzewają m.in. wina Cava.

Na tak uroczystą okazję, jak sylwester, warto polecić dwa jej trunki, które doskonale wypadną w roli noworocznych toastów. Wytrawny Pere Ventura Cava Brut Reserva pięknie zaprezentuje się już na wstępie, zachwycając jasnosłomkową barwą, kusząc bąbelkami i puszczając oko zielonkawym refleksem. Aromat owoców cytrusowych i zielonych jabłek z nutą dojrzałych białych owoców doskonale harmonizuje z niezwykle gładkim i przyjemnym finiszem. Na początek znakomicie sprawdzi się w roli aperitifu, zapewniając szampański nastrój i zaostrzając apetyt. Wino to doskonale komponuje się zresztą z różnymi potrawami, w tym takimi, do których trudno dobrać odpowiedni trunek, podane zaś z delikatnymi przekąskami na pewno będzie wspaniałą i wykwintną propozycją.

Gdy nadejdzie pora deserów, trudno o lepsze dla nich w Nowy Rok towarzystwo niż Pere Ventura Cava Semi Seco, świetne musujące wino o aromacie cytrusów i dojrzałych białych owoców, zaskakujące bogatym owocowym bukietem na podniebieniu. Podane do niezbyt słodkich deserów pozwoli rozbłysnąć ich smakowemu kunsztowi, a przy okazji samo zrobi furorę...

Szampańskiej zabawy i szczęśliwego Nowego Roku!

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Nowości produktowe
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS