< WRÓĆ DO Wydarzyło się

„Wigilijne inspiracje”- Klubu Kulinarnego Hrabstwa Kłodzkiego

Wydarzyło się2010-12-20


„Wigilijne inspiracje”
– impreza zorganizowana przez Galerię „Twierdza Kłodzko”Klub Kulinarny Hrabstwa Kłodzkiego – to prezentacja stołów wigilijnych, pokazy kulinarne, występy oraz konkurs na „Najsmaczniejsze potrawy wigilijne”, a także na Najpiękniejszy stół wigilijny .

W obu konkursach wzięły udział Koła Gospodyń Wiejskich, delegując do pokazu potraw wigilijnych drużyny dwuosobowe. Natomiast pozostałe Panie z każdego koła nakryły stoły wigilijne.

Uczestniczące w konkursie kulinarnym drużyny miały za zadanie przygotować zupę grzybową i danie główne z udziałem karpia.

Dania oceniło jury w składzie: Pani Barbara Jakimowicz-Klein (autor książek kulinarnych), Pani  Agnieszka Hajbura ( Dolnośląskiej Loży Kulinarnej ) oraz Henryk Pasternak (  z OSSKiC-u) i przyznało:

w kategorii „Najsmaczniejsze potrawy” :
I  miejsce – KGW „Lubnowianie” z Lubnowa
II  miejsce – KGW „Jarzębinki i batiary” z Szalejowa Górnego
III  miejsce – Zespól Ludowy „Kądziołeczka” z Lutomii Dolnej

oraz
w kategorii „Najpiękniejszy stół wigilijny”:
I  miejsce – KGW z Brzeźnicy (gm. Bardo Śląskie)
II  miejsce – Zespół „Tarnawiczanki” ze Starego Waliszowa
III miejsce – Zespół Śpiewaczo-Kabaretowy „Siwy Włos” z Piławy Górnej

Nie tylko z dziennikarskiego obowiązku, ale ze smakiem także  odnotować należy, że KGW z Brzeźnicy przygotowało m.in. łazanki świąteczne z kapustą i grzybami, sałatkę z fasoli, buraków, zielonej pietruszki oraz suszonych śliwek w sosie winegret, pierogi, karpia w galarecie, barszcz, zupę fasolową i ze śliwkami. Obok świątecznych wypieków znalazł się pieczony na zakwasie chleb i drożdżowa plecionka.
Zespół „Tarnawiczanki ze Starego Waliszowa zyskał uznanie  jurorów  kresowymi  potrawami m.in. pierogami ze śledziem i kapustą kiszoną.
Na  stole ZespołuSiwy Włos z Piławy Górnej obok tradycyjnego barszczu z uszkami i pierogów pojawiła się kukiełka, czyli makaron z makiem i bakaliami.
Były też  śledzie w pomidorach i oleju, karp z grzybami oraz przepyszne bułeczki drożdżowe.

Stoły pozostałych trzech startujących w tym konkursie Kół Gospodyń Wiejskich wcale nie odbiegały smakami przygotowanych  potraw i formą artystyczną ich prezentacji.
Jury miało twardy orzech do zgryzienia, gdyż zespół ludowy „Kądziołeczka” z Lutomii Dolnej przygotował: barszcz czerwony  z  uszkami, zupę grzybową z makaronem, pierogi z kapustą i grzybami,  potrawy z ryb, kutię i  kompot z suszu oraz świąteczne ciasta. „Jarzębinki i batiary” z Szalejowa Górnego podały na wigilijny stół kaszę oraz ryż, fasolę z kapustą, groch z kapustą, pierogi z kapustą i grzybami, barszcz z uszkami, kutię, śledzie. „Lubnowianie” z Lubnowa  zaserwowali bardzo rzadko spotykane  na naszym terenie  pierogi łemkowskie, przygotowane z kaszy gryczanej z białym serem i pieczarkami oraz tradycyjne dania, czyli gołąbki z kaszą z sosem grzybowym, karpia w galarecie.

Panie z KGW oraz z zespołów ludowych nie tylko zaprezentowały wspaniałe świąteczne potrawy, ale również uświetniły imprezę występami. Można było posłuchać pieśni ludowych oraz kolęd i pastorałek, które wprowadziły wszystkich w świąteczny nastrój.

Smakosze szlachetnych serów pleśniowych raczyli się serwowanymi przez kucharzy daniami z dodatkiem serów ze Spółdzielni Mleczarskiej „Lazur”, która po raz drugi uczestniczyła w imprezie zorganizowanej przez Klub Kulinarny Hrabstwa Kłodzkiego, za co serdecznie dziękujemy.
Zachwyt i podziw widzów wzbudził  niepowtarzalnymi rzeźbami z owoców i warzyw mistrz carvingu– Rajmund Królik Szef Kuchni Hotelu „A propos” w Wałbrzychu, prywatnie członek Kapituły KHKK, który zaprezentował również swoją trzecią autorską książkę z cyklu carving krok po kroku.

To już kolejna impreza, jaką w tym roku zorganizował KKHK, mając  na względzie prezentację kulinarną naszego regionu i promocję produktów regionalnych, z których bogactwa słynie Hrabstwo Kłodzkie i jego okolice.

Aspekt kulinarny imprezy zorganizował i poprowadził Waldemar Załuski, Wicekanclerz KKHK oraz członek ETP.

Imprezę swoją obecnością zaszczycił Starosta Kłodzki Maciej Awiżeń z małżonką i córką, prywatnie członek KKHK i miłośnik  dobrych smaków.
Ponadto Kanclerz KKHK Janusz Skrobot, członek Zarządu Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska, który tym razem wystąpił w roli obserwatora z ramienia tej organizacji. Ponadto pomocą i radą, wszystkim uczestniczącym i odwiedzającym imprezę, służyli znakomici kucharze, członkowie Kapituły KKHK, Bogdan Jezusek i Paweł Borowiak.

Organizatorzy dziękują za całoroczną piękną współpracę firmie Fackelmann Polska, która i tym razem wsparła pięknymi prezentami nasze poczynania.

Relacja i foto : Janusz Skrobot.

KOMENTARZE
2010-12-21Wiesiek Ambros Prezes PASK
Gratulacje,szkoda że nie mogłem być z wami.
2010-12-21rajmund królik
zgadza się wielka szkoda :-( jest co żałować :-( pozdrawiam Rajmund
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.