< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Festiwal Kuchenparty w Luisenthal

Wydarzyło się2010-12-07


 


W dniach 19 i 20 listopada 2010 r. w Luisenthal (hotel Waldhotel Berghof w Niemczech), odbył się Niemiecki Festiwal Kuchenparty, z udziałem polskich kucharzy- członkami Euro-Toques Polska. Organizatorem Festiwalu, po raz czwarty, było Stowarzyszenie Kucharzy Euro-Toques Niemcy.

 Pięć drużyn niemieckich oraz jedna polska zaprezentowało potrawy przygotowane na bazie rożnych produktów regionalnych z Niemiec i z Polski. Drużynę polską, na zaproszenie prezesidenta Euro-Toques Niemcy Wolfganga P. Menge, reprezentowali: Wojtek Harapkiewicz oraz Jean Bos. Niemieckie drużyny reprezentowali: Wolfgang Menge, Andre Siegmann, Alexander Neuburger, Oliver Skoluda, Dirk Baumbach, oraz kucharze z Auszubildende des Waldhotel Berghof, Koche des Waldhotel Berghof.

 Każda z ekip miała za zadanie przygotowanie przekąsek i po dwa dania główne, natomiast kucharze z hotelu Waldhotel Berghof, desery.

 Na degustację zjechali się goście z róznych stron Niemiec i nie tylko.

Po przekąskach, które serwowane były do sali, goście zostali zaproszeni do kuchni na zupę. Przygotował i serwowal ją, Wolfgang Menge. Poźniej, wszyscy mogli oglądać pracę kucharzy przy przygotowywaniu dań głównych. Było ich aż dwanaście i każdy z gości miał możliwość dokonania wyboru piereszego dania głównego, którego miał ochotę spróbować. Stanowiska kucharzy były tłumnie oblegane.

W międzyczasie trwały degustacje szampanów i win, a prowadził je znany w Niemczech Benno Wurster.

 W przerwie odbyły się pokazy ziół oraz olejów smakowych, po czym goście wrócili do kuchni w celu dokonania wyboru drugiego dania głównego.

  

Na koniec zaserwowano desery oraz sery.
Festiwal trwał dwa dni. Każdego dnia to samo menu i każdego dnia tłumy gości. Wszyscy byli zachwyceni całym menu oraz organizacją imprezy. My także.

Specjalnie dla nas zorganizowano wycieczkę po okolicach, miedzy innymi do Oberhof, gdzie znajduje się słynna skocznia „SKI-ARENA OBERHOW”. Ten widok wywarł na nas ogromne wrażenie. Przy tej okazji mogliśmy zaobserwować treningi narciarzy, które odbywały się na specjalnych torach i w odpowiednio stworzonych warunkach. Nezapomniane widoki......


 Dziękujemy Wolfgangowi Menge za zaproszenie. Podczas tej wizyty poznaliśmy niecodzienną formę promowania rodzimej kuchni i produktów. Jest do dobry pomysł, aby w taki sposób zorganizować promocję naszej kuchni, na bazie naszych produktów, w Polsce. Tylko kuchnia musiałaby spełniać odpowiednie ku temu warunki.
 
Marzenna Konkolewska
Public Relations
Euro-Toques Polska

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.