"Natura kuchni polskiej" to kolejna pozycja na rynku wydawniczym Wojciecha Modesta Amaro, w której autor prezentuje rodzimą kuchnię w sposób niekonwencjonalny.
Tym razem sięga on w głąb natury w poszukiwaniu kompozycji smakowych, opartych na zapomnianych w kuchni produktach takich jak: dereń, pigwa, dzika róża.
Wstęp do książki napisał Honorowy Prezydent Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej Rafael Anson, a Rene Redzepi, Chef kuchni i właściciel restauracji Noma, uznanej w 2010 roku za najlepszą restaurację na świecie napisał:
„Kiedy w 2003 roku otworzyliśmy Nomę, kilku kolegów z naszej branży żartowało z nas i wymyślało zabawne nazwy dla naszego przedsięwzięcia.
Nieliczni wierzyli w ideę restauracji opartej wyłącznie na składnikach z naszego regionu oraz chęć wyrażenia naszego lokalnego patriotyzmu na talerzu.
Obecnie sytuacja wygląda zupełnie inaczej-prawie nikt już z nas nie kpi; udowodniliśmy, że dzięki skupieniu, silnej wierze, zaangażowaniu oraz cierpliwości można dokonać zupełnie nowych rzeczy.
Tę energię i siłę ducha, które mieliśmy otwierając Nomę,wyraźnie odczuwam teraz u Modesta. On wierzy w Polskę, jej kulturę, naturę oraz różnorodność produktów. On wierzy, że jest to możliwe! Ja wierzę Jemu!“
Książka formatem i oprawą nawiązuje do : "Kuchni polskiej XXI wieku“, ale tym razem odwrotnie, okładka nie jest w kolorze czarnym, a białym.
Przepiękne zdjęcia, nawiązujące do natury przedstawione zostały na bialym tle.
Wydanie polsko-angielskie z pewnością pozwoli autorwi na rozsławienie kuchni polskiej na świecie.
Więcej na stronie : www.atelieramaro.pl