< WRÓĆ DO Nowości wydawnicze

Fundacja „Gotuje z Sercem”- premiera 6 grudnia!!!

Nowości wydawnicze2010-12-02

Polska Akcja Humanitarna i Fundacja Klubu Szefów Kuchni współpracują przy unikalnym w skali Polski przedsięwzięciu. Niebawem księgarniach ukaże się wyjątkowa książka kucharska Gotuj z sercem”. 6 grudnia w warszawskim Empiku Junior odbędzie się spotkanie autorskie książki,  na którym pojawią się między innymi szefowie z Fundacji.

66 przepisów na dania z najlepszych polskich restauracji to nie tylko doskonały pomysł na świąteczny prezent. Wybierając książkę „Gotuj z sercem” można aktywnie włączyć się w akcję dożywiania dzieci w szkołach. Szacujemy, że dochód ze sprzedaży książki pozwoli sfinansować 40 000 posiłków w ramach programu Pajacyk.

Książka to przewodnik po miastach i smakach. W jej przygotowanie zaangażowane zostały restauracje z różnych części Polski. Przepisy pochodzą z różnych tradycji kulinarnych, jednoczy je jednak wspólny cel. Receptury opatrzono wieloma fotografami pomagającymi wiernie odtworzyć profesjonalne przepisy w domowej kuchni.

Akcja „Gotuj z sercem” powstała z przekonania, że wspólne spożywanie posiłków łączy się z rozmową. Dlatego Fundacja Klubu Szefów Kuchni przyłącza się do dyskusji o dożywieniu dzieci. 6 grudnia o godzinie 18 w warszawskim Empiku Junior odbędzie się spotkanie z twórcami i pomysłodawcami książki. W jej trakcie głos w sprawie dożywiana polskich dzieci zabiorą między innymi przedstawiciel Fundacji - Robert Sowa oraz Magdalena Gessler. Mistrzyni cukiernictwa Bożena Sikoń przygotuje na te okazje specjalne piernikowe serca – symbol wspólnej akcji.




PRZEPIS NA KSIĄŻKĘ KULINARNĄ

Czego potrzebujemy:

1 konkretnej idei
zespołu bardzo upartych osób
22 polskich restauracji
70 niezwykłych dań
6 partnerów
ponadto:
ok. 6 miesięcy
szczypty szaleństwa
słoja wyobraźni
łyżeczki snu
kilkadziesiąt tysięcy znaków i kilkadziesiąt zdjęć
zaangażowania i cierpliwości (proporcjonalnie)

Wykonanie:

Książkę wymyśl i pokochaj już na wstępie. Zaplanuj, że pomoże przynajmniej 40 tys. dzieci. Poszukaj godnego partnera, który wiedzą i doświadczeniem pomoże innym zrozumieć dlaczego ten przepis ma sens. Zwróć się do mistrzów kuchni w całym kraju z prośbą o wybranie najlepszych przepisów i wykonanie niezwykłych dań w ich restauracjach. Przejedź prawie 6 tys. km, by zobaczyć i sfotografować te dzieła sztuki - w chwilę po ich powstaniu. Potem spróbuj jak smakują i postaraj się nie prosić o azyl kulinarny w restauracji ... Po prostu dodaj podziw i zabierz tę chwilę ze sobą. Wracając - puść wodze fantazji i uważaj na światłach.  W domu siądź, by w programie graficznym odtworzyć wymarzoną właśnie okładkę i pierwsze projekty stron. Krok po kroku łącz teksty i zdjęcia. Dobierz kolory i delikatne ornamenty. Mieszaj. Wybierz – miękka czy twarda oprawa? Poproś domowników o dobrą kawę. I o jeszcze jedną. Przeczytaj codziennie przynajmniej setkę maili i na wszystkie koniecznie odpisz. Zaplanuj kogo chcesz zaprosić na spotkanie autorskie, zadzwoń. Ustal termin w drukarni i dodaj przynajmniej kilogram nadziei. Nadal odpisuj na maile i chodź na spotkania. Każdy następny dzień przypraw odrobiną szaleństwa, która doda ci sił. Sprawdź teksty jeszcze raz słowo po słowie i złóż plik dla drukarzy. Kliknij enter. Odbierz telefon od znajomych i daj się wyciągnąć na kolację do znajomego szefa kuchni. Nadal mieszaj. Przez następne kilka dni staraj się nie mylić sąsiadów  z przedstawicielami firmy kurierskiej, która ma ci dostarczyć pierwszy egzemplarz książki. Odpręż się. Po wizycie kuriera zadzwoń do wszystkich znajomych, z którymi tworzyłeś ten przepis i powiedz, że danie już gotowe. Poproś, by kupili książkę, która pomaga.
A potem coś z niej ugotujcie. Z sercem!
Pomysłodawcami i wydawcami książki "Gotuj z sercem"Anna Łuszcz i Albert Rynio.


Jan Gryta
Fundacja Klubu Szefów Kuchni

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Nowości wydawnicze
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS