Dnia 09.11.2010 r. w Zespole Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdańsku odbyły się warsztaty pod hasłem „Poznaj swój zawód”.
Organizatorem warsztatów był Wojtek Harapkiewicz, członek Euro-Toques Polska.
W warsztatach uczestniczyły klasy zawodowe i technikalne. Warto wymienić zagadnienia, które pojawiły się na warsztatach:
- nowoczesne metody gotowania
- szkolenie teoretyczno-praktyczne w zakresie obsługi robotów wielofunkcyjnych, szatkownic do warzyw, czy cuttry- wilków stołowych
- zalety próżniowego gotowania niskotemperaturowego
- zasady działania pakowarki próżniowej i szokówki
- szkolenie na piecu konwekcyjno-parowym
- kuchnia włoska jako inspiracja i zalety wyjazdów na praktyki zagraniczne
- carving
Warsztaty cieszyły się bardzo dużą popularnością wśród szkolnej młodzieży, która zebrała się w bardzo licznym gronie. Uczniowie mieli okazję brać czynny udział w szkoleniu z zakresu obsługi urządzeń gastronomicznych.
Pokaz sztuki carvingowej dla zebranych przeprowadził Paweł Stawicki.
Zagadnieniem niskotemperaturowego gotowania mięs (zakończonego degustacją) zajął się Szef Kuchni Rafał Kopicki.
Szkolenie z urządzeń wielofunkcyjnych poprowadził Radosław Marczyński z firmy Robot Coupe.
Warsztaty przebiegały w przemiłej i bardzo wesołej atmosferze. Wszyscy zebrani byli ogromnie zadowoleni.
Podziękowania dla całej kadry pedagogicznej. Szczególne podziękowania dla firmy RM Gastro oraz firmy Gastro z Gdańska, za pomoc i udostępnienie urządzeń gastronomicznych.