< WRÓĆ DO Nowości wydawnicze

"Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego"

Nowości wydawnicze2010-11-15

Już niedługo, jeszcze w listopadzie, ukaże się książka kucharska zawierająca oryginalne przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej z historycznym komentarzem oraz opracowane w oparciu o te receptury przepisy współczesne:
J. Dumanowski, A. Pawlas J. Poznański. "Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego".
Przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku, Muzeum Pałac w Wilanowie, Warszawa 2010!!!



Książka, którą oddajemy do rąk Czytelników, jest wspólnym dziełem historyka i dwóch kucharzy. Autorzy spotkali się po raz pierwszy kilka lat temu w pałacu wilanowskim. Połączyła nas wspólna fascynacja zapomnianą kuchnia staropolską. To spotkanie, możliwość realizowania wspólnej pasji i wreszcie powstanie tej książki były możliwe dzięki Genius loci Muzeum-Pałacu w Wilanowie . Trudna do zdefiniowania, ale realnie działająca atmosfera i duch tego niezwykłego miejsca, ulubionej rezydencji Jana III i Marysieńki, zawładnęły także nami.
W naszym kucharsko-historycznym gronie odczytaliśmy tekst „Compendium ferculorum” z 1682 roku. Mieliśmy nadzieję, iż wspólna lektura najstarszej polskiej książki kucharskiej pozwoli nam odkryć w tym dziele coś, czego nie dostrzegłby ani sam historyk, ani sami kucharze.
Z tego pasjonującego i prawie całkowicie zapomnianego dzieła wybraliśmy 30 przepisów kulinarnych, które następnie przełożyliśmy na język współczesnej kuchni. Proponujemy Państwu pogłębioną lekturę staropolskiej książki kucharskiej i pójście śladami jej autora Stanisława Czernieckiego. Ten prawdziwy ojciec kuchni polskiej zapragnął, by Polacy mieli do dyspozycji własną, spisaną po polsku, książkę kucharską. Dzisiaj takich książek mamy wiele, ale nie zapominajmy o autorze, który odważył się być pierwszym. Czerniecki marzył, by o nim pamiętano, by czytano jego książkę i by gotowano według jego receptur. Zróbmy mu tę przyjemność.
 Tych, których zachwyci piękno języka staropolskiego kuchmistrza i zaciekawi egzotyczna poetyka kuchni staropolskiej odsyłamy do pełnego tekstu dzieła Czernieckiego. Jego przepisy kulinarne zostały opracowane i ogłoszone drukiem jako pierwszy tom wydawanej przez Muzeum-Pałac w Wilanowie serii „Monumenta Poloniae Culinaria” (Polskie Zabytki Kulinarne). 
 Mamy nadzieję, że nasza książka pomoże Państwu lepiej poznać naszą historię i dotknąć, czy może raczej posmakować czasów, gdy Polską władali Jan III i Marysieńka. Tym, którzy się w takim poznawaniu przeszłości rozsmakują, obiecujemy dokładkę. Będą nią kolejne zapomniane staropolskie książki kucharskie publikowane w serii wilanowskich „Monumentów”. Do każdej takiej solidnej porcji historyczno-kulinarnej wiedzy na deser będziemy dodawać wybór przepisów kulinarnych opracowanych przez dzisiejszych kucharzy.
 Życzymy przyjemnej lektury, kulinarnych sukcesów i zapraszamy do pałacu w Wilanowie. Wybudował go i mieszkał w nim bohaterski król, który, gdy był jeszcze tylko hetmanem, melancholijnie stwierdził, że:
„Boć to nasze tylko na tym świecie, co zjemy dobrze i smaczno”.

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Nowości wydawnicze
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS