< WRÓĆ DO Niebawem

Kulinarny Puchar Świata w Luksemburgu 20-24.11.2010

Niebawem2010-11-10

Od 20 do 24 listopada 2010 odbywać się będzie IX edycja Kulinarnego Pucharu Świata 2010 oraz Międzynarodowe Targi Gastronomiczne – EXPOGAST w Luksemburgu - wydarzenie kulinarne organizowane cyklicznie raz na 4 lata.  Tej imprezy kulinarnej, na którą przybywają kucharze z czterech stron świata, prawdziwi pasjonaci sztuki kulinarnej nie mogą przegapić!

Na targach EXPOGAST wystawcy prezentują nowości technologiczne w zakresie wyposażenia  profesjonalnych kuchni jak i akcesoriów i produktów niezbędnych w przygotowywaniu dań zgodnych z obowiązującymi trendami. Jednak najwięcej emocji wzbudzać będzie konkurs kulinarny VILLEROY & BOCH Kulinarny Puchar Świata – organizowany przez Vatel-Club Luxembourg – Stowarzyszenie Szefów Kuchni z Luksemburga.
Kulinarny Puchar Świata odbywa się pod patronatem WACS (Światowego Stowarzyszenia Społeczności Kucharskiej) w związku z tym startować w nim mogą wyłącznie drużyny narodowe będące członkami tego Stowarzyszenia, w przypadku Polski OSSKiC.

  

W tegorocznej edycji konkursu udział weźmie 25 drużyn narodowych, 10 drużyn narodowych wojskowych, 10 drużyn narodowych juniorów oraz zespoły regionalne i wielu indywidualnych szefów kuchni i cukierników. Wszystkie biorące w rywalizacji konkursowej drużyny oceniać będzie międzynarodowe, profesjonalne jury - nagradzając uczestników brązowym, srebrnym lub złotym medalem, a najlepszym drużynom w danej kategorii przyzna Kulinarny Puchar Świata 2010. 


Konkursowe prace będzie można podziwiać na specjalnej wystawie potraw na pięknych, specjalnie zaaranżowanych stołach bankietowych. Wśród potraw wyeksponowane będą rzeźby z owoców, warzyw, soli, masła, margaryny, cukru, czekolady i serów.  Poza tym codziennie po godzinie 18:00 zwiedzający będą mogli skosztować wybrane konkursowe  menu przygotowane przez drużyny narodowe. Szczegóły dotyczące wejściówek na teren EXPOGAST dostępne na oficjalnej stronie internetowej targów : www.expogast.lu
Imprezę tym bardziej warto odwiedzić, iż startują w niej reprezentanci z Polski. Kibicować należy przede wszystkim jedynej narodowej drużynie z Polski -   Drużynie Wojskowej.

Drużyna trenuje regularnie od lutego br, 2 razy w miesiącu przez 3 dni, pod okiem profesjonalistów w swoim fachu:
Krystiana Szopki – Executive Chef hotelu Sheraton Poznań



oraz
Pawła Mieszały – trenera cukiernictwa w Akademii Zelandia, Mistrza Polski Cukierników 1999



W skład drużyny wchodzą szefowie kuchni i kucharze kasyn wojskowych z terytorium całej Polski:
Kapitan:  1. chor Henryk Morański
2. chor. Władysław Amróz
3. chor. Marek Wójcik
4. plut. Maciej Rybicki
5. st. szer. Magdalena Bugniak
6. st. szer. Piotr Welter
7. p. Anna Hazur
8. p. Małgorzata Tatarek
9. chor. Krzysztof Szawiński
10. p. Sławomir Pukniel
11. p. Arek Kubic
12. p. Zofia Balmas

Sprawami organizacyjno – logistycznymi  zajął się zespół w składzie płk Leszek Staniszewski – koordynator, ppłk Sławomir Maciejczuk -  z-ca koordynatora oraz Joanna Ochniak – koordynator z ramienia OSSKiC.
Wyjazd nie byłby jednak możliwy bez wsparcia zaprzyjaźnionych z drużyną firm: Winterhalter, Dora Metal, ChemaN, Inter Europol Piekarnia Szwajcarska oraz Zelandia.
Płk Leszek Staniszewski
już po raz drugi zajął się organizacją wyjazdu drużyny wojskowej na Mistrzostwa Świata w Luksemburgu, a czwarty raz na tak prestiżową imprezę kulinarną o zasięgu międzynarodowym. W swojej historii narodowe drużyny wojskowe z Polski zdobyły 5 medali brązowych w tym cztery na Olimpiadzie Kulinarnej IKA w Erfurcie w 2004 i 2008 roku oraz  na ubiegłym Kulinarnym Pucharze Świata w Luksemburgu w 2006 roku.


W tegorocznej edycji konkursu wystartują również dwie drużyny regionalne:
1) POLISH Regional Junior Culinary Team - drużyna OSSKiC, którą trenuje Piotr Kornet
2) CONSUS ART CULINARY TEAM z Bydgoszczy, drużynie dowodzi Grzegorz Parczewski
oraz dwóch indywudualnych zawodników:
1) Sebastian Krauzowicz - szef kuchni Hotelu Crocus z Zakopanego
2) Mirosław Bobrowski - szef kuchni Unityline - mistrz sztuki carvingu 

Wszystkim życzymy powodzenia i wymarzonych medali!

 będzie towarzyszyła Narodowej Drużynie Wojskowej  oraz pozostałym drużynom i zawodnikom w Luksemburgu, dzieląc się z czytelnikami wynikami i wrażeniami na gorąco.

Źródło: www.zeelandia.pl - zdjęcie Pawła Mieszały






.






KOMENTARZE
2010-11-11karol
Trzymam kciuki(; będę śledził na bieżąco...
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Niebawem
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.