< WRÓĆ DO Nowości wydawnicze

Kuchnia Polska. Potrawy regionalne

Nowości wydawnicze2010-10-11
 

Świąteczne przygotowania zacznij od tej książki!
W świąteczny czas chcesz przywołać smaki dzieciństwa? Gościsz rodzinę z innych stron Polski albo znajomych, których dawno nie było w kraju? A może chcesz, by dzieci poznały polskie specjały, których można spróbować tylko w domu? Jednym zdaniem: potrzebujesz tej książki!
Kuchnia kaszubska, warmińska, śląska, kresowa czy kujawska dostarczają rozmaitych przepisów na znane i lubiane potrawy: znajdziemy tu golonkę po pomorsku i po poznańsku, karpia po śląsku i po żydowsku, pierogi kaszubskie i ruskie. Piękne, kolorowe zdjęcia przedstawiają potrawy przygotowane dokładnie według przepisów z tej książki.

Numer: 7689
Wydawca: Świat Książki
Oprawa: twarda
Strony: 608
Cena: 79,90 zł

Hanna Szymanderska

 
Hanna Szymanderska nie planowała kariery "piszącej kucharki". Zawodowo zajmowała się handlem zagranicznym, a tajniki gotowania zaczęła zgłębiać już po zamążpójściu.
Pierwszą książkę napisała w 1974 r. Niewinny tytuł „200 potraw z warzyw” nie uśpił czujności cenzury. Książkę dopuszczono do druku dopiero w 1979 r., po licznych przeróbkach i wykreśleniu wszystkich niedostępnych na rynku produktów. To właśnie z tej publikacji usunięto szynkę, a nawet śledzie, zastępując wymienione rarytasy poczciwą mortadelą. Niezbyt przyjemne doświadczenie na długo zniechęciło Hannę Szymanderską do rynku wydawniczego, ale powrót do pisania wymusiło życie, gdy w 1982 r. z mężem stracili pracę. Wtedy zaczęła pisać na zamówienie felietony kulinarne, a dalej było już „z górki”.
Najpierw „Polska Wigilia” (1988) oraz „Polska Wielkanoc” (1990), przy których ostatecznie wypracowała własny sposób opowiadania o kulinariach. Nie koncentruje się jak czyni większość autorów na przepisach i opisie produktów. Ważnym elementami jej publikacji kulinarnych są historia, tradycja i kultura jedzenia, anegdoty i ciekawostki etnograficzne oraz mnóstwo informacji ze źródeł często zapomnianych, a nawet mało dostępnych. Po teoretycznym następuje etap empiryczny. Szymanderska gotuje, testuje przyszykowane potrawy (w roli królika doświadczalnego występuje zazwyczaj mąż), czasem zmienia przepisy - zapewnia, że każdy z nich został przez nią sprawdzony.
W ciągu 25 lat opublikowała ponad 30 książek książek, których łączny nakład osiągnął kilka milionów egzemplarzy. Na szczególną uwagę zasługują cztery książki kulinarne: „Smakosz warszawski. Potrawy dawne i nowe”, „Sekret kucharski, czyli co jadano w Soplicowie” oraz „Kuchnia stara jak świat”. Najnowszym dziełem Hanny Szymanderskiej jest monumentalna „Kuchnia polska. Potrawy regionalne”, stanowiąca swoiste kompendium naszych tradycji kulinarnych.
Mistrzyni kuchni współpracuje lub współpracowała m.in. z „Poradnikiem Domowym", „Kobietą i życiem” oraz „Moim gotowaniem”, a ostatnie publikacje książkowe wydaje w Świecie Książki.

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Nowości wydawnicze
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS