< WRÓĆ DO Nowości wydawnicze

Carving cz. II dekorowanie potraw oraz stołu owocami i warzywani krok po kroku

Nowości wydawnicze2010-10-11


Rajmund Królik
Andrzej Żmuda (red.)

Książka powstała jako część II bestsellerowego tytułu Carving - dekorowanie potraw oraz stołu owocami i warzywami krok po kroku.

Zachęca do rzeźbienia w owocach i warzywach. Tym bowiem jest carving. Okazuje się, że koronkowo ozdobiony owoc lub warzywo podnoszą smak potrawy.
Sporo praktycznych porad, które umożliwiają szybką naukę. Warto próbować, bowiem smaczne rzeźby cieszą oko i rozwijają wyobraźnię, co w kuchni ma ogromne znaczenie.

Sztukę carvingu zawdzięczamy jednej z poddanych tajlandzkiego króla, która blisko 700 lat temu - jak głosi legenda – „zastanawiała się jak uczynić swoją stolicę jeszcze piękniejszą, by tym samym sprawić radość swojemu władcy. Jako wzór zdobienia użyła kwiatu, a następnie wyrzeźbiła ptaka, którego starannie ustawiła dziobem w stronę płatków”.

Korzystając z tej książki możemy spróbować wyrzeźbić motylka z marchewki, lampiona z arbuza czy liście z cukinii.

Poza tym możemy się też dowiedzieć jakich używać do rzeźbienia noży i jak przechowywać wykonane przez nas dekoracje.

Rok wydania: 2010
Format: 16,7 cm x 24,2 cm
Ilość stron: 128
ISBN: 978-83-7613-066-8
Oprawa: twarda, kolorowa, w środku ponad 220 kolorowych zdjęć.

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Nowości wydawnicze
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS