< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Zebranie podsumowujące pół roczną działalność Stowarzyszenia Euro-Toques Polska

Wydarzyło się2010-10-02

21 września 2010 r. odbył się kolejny zjazd Stowarzyszenia Euro-Toques Polska. Wydarzenie miało miejsce w Pałacu Bursztynowym we Włocławku. Zebranie wszystkich Członków ETP poprzedziło zebranie Zarządu oraz Komisji Rewizyjnej. Całość poprowadził Jacek Kempa.


Spotkanie miało charakter sprawozdawczo- organizacyjny. Minęło ponad pół roku od zarejestrowania naszego Stowarzyszenia w Polsce. Mimo że działa od niedawna, osoby odpowiedzialne za poszczególne działy, miały o czym opowiadać zdając relacje z dotychczasowych dokonań.



Tak jak zakładaliśmy od początku, rozpoczęła się wymiana międzynarodowa kucharzy”, mówił Jean Bos. Niedawno dwutygodniową praktykę we Włoszech odbył Wojtek Harapkiewicz, a obecnie przebywa tam Paweł Grabowski. W kolejce czeka już kolejnych trzech kucharzy. 


Marek Rybacki opowiedział o pobycie we włoskich Alpach, podczas Polskich Dni w Maso Corto. Wojciech Harapkiewicz zaś uraczył zebranych obszerną relacją odnośnie odbytych praktyk. 
 
Odbyło się wiele konkursów kulinarnych pod patronatem ETP, w tym cztery, których zwycięzcy nominowani byli do Kulinarnego Pucharu Polski. Były to: Dorszowe Żniwa, Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej, Festiwal Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim oraz Festiwal Smaku w Grucznie. 

Nasi Członkowie odnoszą ogromne sukcesy w konkursach kulinarnych i to w tych najbardziej prestiżowych. Kulinarny Puchar Polski 2010 wygrywa Adam Kowalewski i Tomasz Kazimierski, którzy w KPP startowali z tytułu wygranej „Primerba Cup” w 2009 r.
Zwycięzcą konkursu „Kuchnia Mon Amour” zostaje Adam Kowalewski - w nagrodę wyjechał na dwa tygodnie do Hiszpanii.
Jarosław Antas i Paweł Antas zostają zwycięzcami w Ogólnopolskim Festiwalu w Hrabstwie Kłodzkim.
Mariusz Gachewicz i Marek Rybacki zdobywają drugie miejsce w Turnieju Kucharzy podczas Festiwalu Smaku w Grucznie.
Bartosz Przymorski wraz z Tomaszem Kuźniackim zajmują trzecie miejsce podczas Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Zbójnickiej.
Wszystkim serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.



Sukcesywnie odbywają się szkolenia oraz pokazy kulinarne dla szkół w całej Polsce. Najbardziej zaangażowani w tym dziale to Wojtek Harapkiewicz, Marek Rybacki, Paweł Antas, Krzysztof Wierzba, Wiesław Ambros.



Nasze Stowarzyszenie działa bardzo prężnie i efektywnie, co zauważane jest i doceniane przez całe środowisko gastronomiczne. Świadczy o tym fakt, że przybywa do nas coraz więcej nowych Członków. 


Spotkanie zakończyło się kolacją przy pałacowym grillu. Wspólne biesiadowanie, rozmowy, trwały do późnych godzin wieczornych. Towarzyszyła nam przemiła atmosfera no i dopisała pogoda.



Dziękujemy wszystkim Członkom oraz sympatykom ETP za przybycie na spotkanie.
Dziękujemy Jackowi Kempie za przygotowanie lunchu, firmie QimiQ za wspaniałe desery, firmie Winosfera za wyborne wino, Mariuszowi Gachewiczowi i Wiesławowi Ambrosowi za zorganizowanie kolacji przy grillu, firmie Fortuna za słodkie napoje. Fundacji Samotnej Matki dziękujemy za to, że mogliśmy wspólnie spotkać się w Pałacu Bursztynowym.

   

Dziękujemy i zapraszamy na kolejne spotkanie, na pełną niespodzianek Wigilię w Ustroniu. 

Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy
EURO-TOQUES POLSKA
Stowarzyszenie ponad podziałami,
Stowarzyszenia bez granic……

Relacja: 
Marzenna Konkolewska
Public Relation
Euro-Toques Polska

Foto:
Tomasz Zajkowski
Członek Euro-Toques Polska

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.