< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Adam Kowalewski i Tomasz Kazimierski z Bydgoszczy- zwycięzcami KPP

Wydarzyło się2010-09-23


Adam Kowalewski i Tomasz Kazimierski reprezentujący Restaurację Villa Secesja z Bydgoszczy wygrali Kulinarny Puchar Polski 2010 - uznawany za najbardziej prestiżowy
konkurs kulinarny w naszym kraju.

Finałowe rozgrywki odbyły się w Poznaniu podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii Gastro Trendy (13-16.09.2010).

Tegoroczna edycja konkursu była wyjątkowa, bo jubileuszowa. Z okazji 10 -lecia Kulinarnego Pucharu Polski wszyscy dotychczasowi jego zwycięzcy, specjalnie dla zgromadzonej publiczności przygotowali pokaz kulinarnych umiejętności. W części konkursowej do rywalizacji stanęło dziewięć dwuosobowych zespołów kucharskich, zwycięzców najwyżej notowanych imprez kulinarnych w Polsce. W ramach konkursowego menu zawodnicy przygotowali przystawkę z jesiotra i gruszki oraz danie główne z gęsi i kaszy.

Według jurorów to właśnie kucharze z Bydgoszczy: Adam Kowalewski i Tomasz Kazimierski najlepiej, spośród wszystkich uczestników, wywiązali się z konkursowego zadania.

Kulinarni Mistrzowie Polski zwyciężyli w zeszłym roku w konkursie Primerba Cup, co zapewniło im nominację do finałowej rozgrywki KPP. Zwycięzcy otrzymali Kulinarny Pucharu Polski 2010, atrakcyjne nagrody rzeczowe oraz czek na 15 tys. złotych. Ponadto 22 listopada wyjadą na dwutygodniowe szkolenie kulinarne do Instytutu Paula Bocusa we Francji. Drugie miejsce w Kulinarnym Pucharze Polski 2010 zajął zespół z Dubiecka, Krzysztof Bobola i Maciej Udziankiewicz, zwycięzcy konkursu L'art de la Cuisine Martell 2010.

Na trzecim znaleźli się Jakub Kasprzak i Waldemar Trzciołek, zwycięzcy konkursu Festiwal Smaku w Grucznie.

Nad przebiegiem konkursu czuwało sześcioosobowe międzynarodowe jury w składzie: Przewodniczący Andrzej Bryk (Polska), Bertrand Esnault (Francja), Carlos Madeira (Portugalia), Daniel Rameau (Luksemburg), Bruno Johann Wahrbichler (Austria) oraz Joseph Seeletso (Botswana). Ocenie jurorów podlegały m.in. organizacja pracy zespołu, przygotowanie stanowiska, wysokie umiejętności zawodowe, smak, estetyka i sposób podania pracy konkursowej.


Do udziału w Kulinarnym Pucharze Polski zapraszani są zwycięzcy najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Lista wybranych konkursów, które stanowią eliminacje do finałowej rozgrywki KPP jest co roku wybierana przez przedstawicieli Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Klubu Szefów Kuchni oraz Euro-Toques Polska. W tym roku podczas Kulinarnego Pucharu Polski rywalizowali zwycięzcy konkursów: Primerba Cup 2009, Profesjonalista Roku PPH&R 2009, Konkursu Kuchni Greckiej 2010, L'art de la cuisine Martell 2010 , Dorszowe Żniwa 2010, Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny 2010, Ogólnopolskiego Festiwalu Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim 2010, Festiwalu Smaku w Grucznie 2010 oraz Konkursu Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś.

W przyszłym roku organizatorzy zapowiadają, że. ze względu na rosnącą liczbę konkursów kulinarnych odbywających się w Polsce, do regulaminu KPP zostaną wprowadzone eliminacje półfinałowe. W 2011 roku odbędą się one 13 września podczas targów Gastro Trendy. Staną do nich zwycięzcy maksymalnie 15-stu konkursów kulinarnych nominowanych do KPP 2011. Z tego grona jury wyłoni finałową dziesiątkę, która dzień później zmierzy się w ostatecznej walce o Kulinarny Puchar Polski 2011.




W czasie trwania uroczystej gali, wręczono również statuetki wszystkim dotychczasowym zwycięzcom Kulinarnego Pucharu Polski.
Złotą łyżeczkę otrzymał: Dominik Brodziak, Piotr Kornet, Marcin Walasek, Roman Ratajczyk, Witek Iwański, Tomasz Purol, Artur Pijanowski, Paweł Rozmiarek.



Za wkład i osobiste zaangażowanie w przygotowanie Kulinarnego Pucharu Polski, specjalne podziękowania otrzymała Pani Donata Paszkiewicz – reprezentująca Międzynarodowe Targi Poznańskie.

Partnerem Strategicznym Kulinarnego Pucharu Polski 2010 jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Tegoroczna edycja konkursu odbyła się pod znakiem ministerialnego programu „Poznaj Dobrą Żywność", którego celem jest informowanie o wysokiej jakości polskich produktów spożywczych. Sponsorem generalnym konkursu jest firma Unilever Foodsolutions.

Imprezę poprowadzili prezenterka TVN Agnieszka Cegielska oraz Przemysław Kaczmarek, specjalista kulinarny od lat związany z KPP.

 Tradycyjnie, ogłoszenie wyników konkursu oraz wręczenie pucharu odbyło się podczas uroczystej wieczornej gali połączonej z jubileuszowym bankietem i występem kabaretu „Ani Mru-Mru.

Organizatorzy: 
Międzynarodowe Targi Poznańskie, Wielkopolska Izba Gastronomii

Partner strategiczny:
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Patron honorowy:
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

Klub Szefów Kuchni


Euro - toques


Sponsor Generalny:
Unilever Foodsolutions

Partonat medialny:





 

KOMENTARZE
2010-09-23pankuszek
Gratulacje chłopaki.Wierze że to dopiero początek prawdziwych podbojów gastronomicznych:) pankuszek kuszek88@wp.pl
2010-09-23gRobson
gratulacje Adam i Tomek!!!! powodzenia w następnych edycjach i innych konkursach.
2010-09-23bogna1979
Gratulacje dla wszystkich wygranych! Szczególnie dla ekipy z Opalenicy - Jakuba i Waldzia!!! Powodzenia w następnych konkursach!
2010-09-23ula24
Buziaczki dla przystojniaków z Opalenicy. III miejsce w Polsce to spory sukces ;-)
2010-09-23Słoneczko
byłam wczoraj - widziałam -gratulacje. w sobotę w Koscierzynie też były potyczki kulinarne. wygrali młodzi ludzie- uczniowie II klasy technikum- kucharz z Ekonomika. To wielkie talenty. Musimy podpatrywać....podajcie receptury
2010-09-24janusz skrobot
Wielkie gratulacje dla Adama i Tomka od wszystkich członków KLubu Kulinarnego Hrabstwa Kłodzkiego. Jednocześnie zapraszam Was do udziału w przyszłorocznym IV Ogólnopolskim Festiwalu Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.