< WRÓĆ DO Wydarzyło się

V edycja Festiwalu Smaku Gruczno 2010 już za nami

Wydarzyło się2010-08-25




W dniach 21-22 sierpnia, gruczeński Stary Młyn tłumnie odwiedzili ludzie z okolic, a także z całej Polski. Nie zabrakło również gości z zagranicy – łącznie ponad 30 000 osób. Odbył się V już z kolei Festiwal Smaku Gruczno 2010. Miejscem, które gościło festiwal była urokliwa, malowniczo położona dolina Dolnej Wisły.

 Zwiedzający mieli okazję podziwiać regionalne stanowiska, które prezentowały naturalnie wytwarzane produkty. Wszyscy delektowali się również wspaniałą atmosferą, jaka zawsze towarzyszy festiwalowi. Sprzyjała ku temu wspaniała, słoneczna pogoda.

Festiwal Smaku w Grucznie to jedna z najważniejszych imprez kulinarnych w Polsce Północnej. To miejsce prezentujące kulinarne bogactwo: kuchnię, tradycyjne wyroby, przetwory oraz rękodzieło regionów z całej Polski. Wymienić tu warto regiony województwa kujawsko-pomorskiego: Doliny Dolnej Wisły, wschodniej części Borów Tucholskich, Pojezierza Brodnickiego i Chełmińskiego, Krajny oraz Kujaw.

 Jednym z głównych punktów Festiwalu był konkurs kulinarny pod nazwą „Turnieju Kucharzy”, mający na celu kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej. Kucharze mieli za zadanie przygotowania przekąski z dzikiego łososia oraz dania głównego ze staropolskiego kurczaka kuropatwianego, z zieloną nóżką. Przygotowanie musiało odbyć się według staropolskich przepisów, w nowoczesnej aranżacji.

Podstawę dla przygotowania stanowiła książka Stanisława Czernieckiego „Kompendium Ferkulorum” wydana w 1682 r. w Pałacu Wilanowskim. Jak się okazało, temat był bardzo trudny, a przygotowanie się do konkursu wymagało dużego poświęcenia i kosztowało sporo czasu. Przypuszczalnie, z tego powodu nie dopisały ekipy zagraniczne.

Do konkursu przystąpiło dziewięć odważnych, dwuosobowych ekip. Dania przyrządzone przez kucharzy okazały się godne królewskiego stołu, a nasz staropolski kurczak był przepyszny.

Decyzją Jury Profesjonalistów, pierwsze miejsce zajęli:
Jakub Kasprzak i Waldemar Trzciołek z Hotelu „Remes”, Opalenica


Drugie miejsce zajęli:
Mariusz Gachewicz i Marek Rybacki, z Pałacu Bursztynowego, Włocławek


Trzecie miejsce:
Jan Dutka i Marcin Orawiec z Karczmy Komorowice, Bielsko Biała

Zwycięzcy konkursu, z rąk pani Donaty Paszkiewicz i Hanny Skrzypczak, otrzymali nominacje do Kulinarnego Pucharu Polski 2010, który odbędzie się podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich.

Decyzją Jury Smakoszy VIP, nagrodę za najlepszy smak otrzymali:
Jan Dutka i Marcin Orawiec z Karczmy Komorowice.

Ponadto w konkursie wzięli udział:
Rafał Kaczmarek, Adam Kowalewski- Hotel Neptun, Międzychód
Arkadiusz Ciesiński, Michał Grzechowiak- Hotel Słoneczny Młyn, „Restauracja Oliwka”, Bydgoszcz
Paweł Grabowski, Adam Szajner- „Ekipa z Górnego Śląska”
Dariusz Kuźniak, Maciej Siąkowski- restauracja „Revelo”, Łodź
Tomasz Kuźniacki, Bartosz Przymorski- Restauracja „Za Piecem”, Bydgoszcz
Tomasz Komisarek, Tomasz Rochon- Karczma Kujawska ”Kummerówka”, Bydgoszcz

Uczestnicy konkursu otrzymali nagrody:
I miejsce: dwa laptopy, czek ufundowany przez organizatorów Kulinarnego Pucharu Polski 1500 PLN, nominacje do Kulinarnego Pucharu Polski, puchary zwycięzców Turnieju Kucharzy, złote medale, dyplomy, nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów.
II miejsce: mikrofalówki, puchary, srebrne medale, dyplomy, nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów.
III miejsce: grille stojące, puchary, brązowe medale, dyplomy, nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów.

Zwycięzcy w kategorii „Najlepszy Smak” otrzymali Puchary Festiwalu Smaku.
Pozostali otrzymali: dyplomy, medale, nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów.
Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy.

Ekipy oceniało Jury w składzie:
Jury techniczne:
1. Przewodniczący- Leszek Gryka, Expert Kulinarny
2. Zbigniew Łęgowski, Doradca Kulinarny firmy Saga 

Jury degustacyjne:
1. Przewodniczący- Jacek Kempa, Vice Prezes Euro -Toques Polska, Mistrz Świata w grillowaniu
2. Wolfgang P. Menge, Prezydent Euro -Toques Niemcy
3. Paweł Malewski, Prezes Stalgast Polska
4. Waldemar Hołówka, Fundacja Klubu Szefów Kuchni
5. Piotr Szczygielski, Członek Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni

Jury VIP:
1. Przewodniczący- Krzysztof Szulborski, Prezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski, Mistrz Świata w Grillowaniu
2. Stanisław Wroński, Konsul Honorowy Belgii
4. Ks. Wojciech Przybyła, Dyrektor Caritas Diecezji Bydgoskiej
5. Wiesław Szymczak, członek Euro-Toques Polska
6. Rafał Rykowski, TVP Bydgoszcz
7. Prof. Jarosław Dumanowski, wydawca książki Stanisława Czernieckiego „Kompendium Ferculorum”
7. Leszek Kosarzecki, Firma Smoker
8. Annick Van Hool, Belgijska Izba Gospodarcza
9. Bogdan Kardas, Jabil Global Services

Koordynatorem konkursu był Jean Bos.

Nie sposób opisać każdego wydarzenia, wszystkiego, co działo się podczas Festiwalu. Ogrom występów i pokazów, mnóstwo atrakcji. Wszystko to można było podziwiać podczas dwudniowej imprezy. Odbyły się m.in. pokazy: wirowania miodu, lania świec z wosku, sprzętu pszczelarskiego, produktów lokalnych i tradycyjnych, rękodzielnictwa artystycznego, tradycyjnego rzemiosła, pokaz wypasu owiec z udziałem psów pasterskich, pokaz musztry Szwadronu Ułanów Nadwiślańskich, pokaz pracy koni pociągowych, pokazy i konkursy dla dzieci, pokazy rzeźbienia w owocach i warzywach, pokaz kuchni zbójnickiej, pokaz rodzimych ras gęsi.
Towarzyszyły występy: muzyki kresowej, góralskiej, orkiestry dętych, zespołu Chutki Smouz (Białoruś), zespołu Rzepczyno (Polska), zespołu,,Kociewskie Gzuby” ze Świecia, Młodzieżowej Orkiestry Dętej „Promyki” z Gruczna.

Dziękujemy Członkom Euro-Toques Polska za pomoc w organizacji Turnieju Kucharzy oraz za to ze uczestniczyli w tegorocznym Festiwalu Smaku: Wojtkowi Harapkiewiczowi, Tomkowi Zajkowskiemu, Tomkowi Kosińskiemu, Wiesławowi Wróblewskiemu, Jackowi Kempie, Piotrowi Konkolewskiemu, Janowi Rado, Markowi Rybackiemu, Wiesławowi Szymczakowi, Adamowi Kowalewskiemu, Rafałowi Kaczmarkowi, Pawłowi Grabowskiemu, Tomaszowi Kuźniackiemu, Bartoszowi Przymorskiemu, Bartoszowi Kurczewskiemu.

Dziękujemy sponsorom, dzięki którym Turniej Kucharzy mógł się odbyć, a byli nimi:
Firma JABIL, HOSTEL24, KLAR, IGLOTEX, STALGAST, BELGIJSK IZBA GOSPODARKI, REKPOL, WYŻSZA SZKOŁA GOSPODARKI BYDGOSZCZ, ELOMA, SMOKER, TOWARZYSTWO PRZYJACIÓŁ DOLNEJ WISŁY, HIERONIM BŁAŻEJAK, FRISCHE PARADIES, AIR PRODUCTS, RAPS, WIESŁAW SZYMCZAK, BESKIDZKI KLUB KULINARNY, EL POL, COMMERCIO POLSKA, UNIBAKE, NORD COAST, AMBER, QIMIQ, AKADEMIA MOLEKULARNA JEANA BOS, NESTLE, RESTAURACJA RUCOLA, GASTROART, HOTEL KRÓLEWSKI.

Organizatorzy:
Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły,
Akademia Molekularna Jeana Bos
Euro-Toques Polska

Patron medialny: Gastrona, Papaja, Poradnik Restauratora, News Gastro, Gastromaniak, Gazeta Pomorska, Expres Bydgoski.

Patron honorowy: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Urząd Marszałkowski, Wojewoda miasta Bydgoszcz.

Foto: Tomasz Zajkowski, Agnieszka Ochniak
Relacja: Marzenna Konkolewska

KOMENTARZE
2010-08-27waldas
super festiwal!! polecam jak najbardziej!! dzieki chlopaki za udzial w konkursie z wami!!! pozdrawiamy chlopaki z remesu!! :P
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.