< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Euro-Toques Polska w Maso Corto

Wydarzyło się2010-07-12

W dniach 12-19 czerwca 2010 roku malowniczo położony, włoski kurort znajdujący się na terenie południowego Tyrolu kolejny, ósmy już raz gościł Polskie Dni w Maso Corto. Tłumnie zjeżdżały się gwiazdy polskiego show biznesu, dziennikarze, ale także zwykli turyści, pragnący doświadczyć na własnej skórze zderzenia kultury polskiej i tyrolskiej. Każdy z gości mógł znaleźć coś dla siebie, ze względu na ogromny wachlarz różnorodnych imprez, kulinarnych rozkoszy, koncertów polskich muzyków, wszelakiej maści turniejów sportowych, pokaz mody, itp. Wysoki poziom rozrywki gwarantowali wspaniali artyści, wielkie postacie sportu, a także znani mistrzowie kuchni. Tym razem swym kunsztem mieli okazję wykazać się kucharze z Euro-Toques Polska: Jean Bos, Marek Rybacki, Robert Harna.

Nasi fachowcy, podczas tygodniowego pobytu pokazali prawdziwą klasę, udowadniając (wraz z ekipą miejscowych kucharzy), że nie straszne im wysokie Alpy i że potrafią się zorganizować nawet pomimo trudnych warunków atmosferycznych. Na wysokości 3 212 m (szczyt Grawand), podczas Polsko-Południowotyrolskiego Festiwalu Kulinarnego, wspólnie z mistrzem kuchni Stefanem Unterkircher i Hansem Peterem Platter zaserwowali wyśmienite specjały. Połączenie wspomnianych kultur kulinarnych okazało się zaskakująco trafne i harmonijne. Wszystkie potrawy idealnie ze sobą współgrały a goście zachwycali się smakiem.



W menu znalazły się:
ZIMNE PRZEKĄSKI:

Plastry specku znanych marek,
Sałatka z regionalnego pieczywa Schuttelbrott, makaronem, jabłek i szpinaku,
Mus z regionalnego sera,
Rolada ze specku i sera mascarpone z sosem jabłkowym,
Kosz różnego typu pieczywa regionalnego

CIEPŁE PRZEKĄSKI:
Lasagne z rozmarynem, speckiem i szpinakiem,
Kluseczki z ziemniakami i speckiem w sosie serowym,
Pieczone pierożki z serem i kapustą



DESERY:
Typowe dania tyrolskie z jabłkiem,
Panna cotta z jabłka,
Mus z białej czekolady z galaretką z moreli,
Sałatka z różnorodnych jabłek z cytryną:


Jako że nasi mistrzowie kuchni są wszechstronnie uzdolnieni, uraczyli gości pokazami carvingu oraz kuchni molekularnej. Wszyscy byli zachwyceni tymi niecodziennymi widowiskami.

Jak co roku odbył się również Festiwal Specku. Tym razem miejscem imprezy było schronisko na szczycie Lazaun. Wraz z mistrzem świata w krojeniu specku oraz tyrolską królową specku, polscy kucharze przygotowali prawdziwą ucztę pełną wszelkiego rodzaju boczku, kiełbasy, szynki, czy słoniny. Nie zabrakło nawet kiszonych ogórków.

Każdy kolejny dzień obfitował w coraz to nowsze atrakcje i zawody. Miłośnicy sportu mieli pełne pole do popisu mogąc wybierać w sportach letnich i zimowych: od nart i snowboardu rozpoczynając, a na pływaniu i siatkówce plażowej kończąc. Chętni mogli potrenować piłkę nożną pod okiem Tomka Iwana i Radka Majdana. Wieczorami po ciężkim wysiłku przychodziły chwile na zasłużony relaks i zabawę. Emocji dostarczyły między innymi liczne zabawy taneczne, karaoke, pokaz mody i koncerty m.in. Justyny Steczkowskiej, Rafała Brzozowskiego, Marcina Nowakowskiego, czy Marka Kościkiewicza. Podczas rozrywek nie zabrakło oczywiście przeróżnych przekąsek przygotowywanych przez naszych kucharzy. Odbyła się również degustacja win z południowego Tyrolu, oraz degustacje polskich piw i drinków przygotowywanych m.in. z wódki Gorzkiej Żołądkowej z miętą.
Tydzień niespodziewanie szybko minął, musieliśmy wracać do domu, do Polski. Pełni wrażeń, przemiłych wspomnień i nowych doświadczeń.


Jak polska ekipa ocenia pobyt w Maso Corto?
Zdaniem Marka Rybackiego: „Po przyjeździe na miejsce miałem wrażenie jakbym znalazł się w innym świecie. Piękne górskie krajobrazy i śnieg w czerwcu!!! Sympatyczna atmosfera, bardzo udana współpraca z kucharzami z Niemiec i Włoch. Wymiana doświadczeń zawodowych i nowi znajomi to kwintesencja całego wyjazdu. Oczywiście sama współpraca z Jeanem i Robertem to czysta przyjemność i mam nadzieję, że w przyszłym roku powtórzymy naszą przygodę”.

                                                                                           

Zdaniem Roberta Harny: Wyjazd do Maso Corto był bardzo ciekawym doświadczeniem. Kuchnia Włosko-Tyrolska jest bardzo dobrym przykładem dbałości( zarówno Włochów jak i Austriaków) o produkty regionalne. We Włoszech znajduję wiele cech podobnych do naszego kraju, chociażby gościnność, którą to na każdym kroku nam okazywano, zawsze wesoło, zawsze z uśmiechem na ustach, nieważne czy to górska dolina, czy szczyt lodowca. Wyjazd był szczególnie udany dzięki towarzystwie wspaniałych kucharzy z Euro Toques Polska. Była to wspaniała lekcja, tego jak można ciszyć się z własnych, lokalnych dóbr i jak można wykorzystać to w celach promocji regionu”.


  Prezes Euro-Toques Polska w imieniu swoim oraz całego stowarzyszenia serdecznie dziękuje Markowi i Robertowi za przyjęcie zaproszenia, za wspaniałą promocję polskiej gastronomii, oraz za to, że jako członkowie Euro-Toques Polska godnie reprezentowali polskich kucharzy na arenie międzynarodowej.


Organizatorom, a byli nimi Sepp Platzummer oraz Agencja EVENTAGE, dziękujemy za zaproszenie, za wspaniały pobyt, że mogliśmy uczestniczyć w Polskich Dniach Maso Corto 2010!



Foto relacja:
Marzenna Konkolewska
Public Relation
Euro-Toques Polska


 

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.