< WRÓĆ DO Wydarzyło się

III Ogólnopolski Festiwal Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim

Wydarzyło się2010-06-12


W dniu 5 czerwca br. Polnica Zdrój kolejny raz słonecznie przywitała kucharzy, jurorów oraz gości  III Ogólnopolskiego Festiwalu Pstrąga Hrabstwie Kłodzkim. Festiwal zgodnie z ideą jego pomysłodawców Janusza Skrobota i Waldemara Załuskiego ma promować Ziemię Kłodzka  i możliwości kulinarne jakie daje jej sztandarowy  produkt – pstrąg.



Startujący w konkursie kucharze musieli zmierzyć się z trudnym zadaniem – bo jak mawia Jean Bos: Przewodniczący tegorocznego juryPstrąg to bardzo trudny ryb”.
Kucharze mieli za zadanie przygotować w ciągu 1,15 godz. przystawkę oraz danie główne z pstrąga.

Danie podawane na zakodowanych półmiskach oceniało jury degustacyjne (ślepe) w składzie:
Jean Bos – Prezydent Euro Toques Polska,
Krzysztof Baldy – Starosta Kłodzki,
Jerzy Terlecki – Burmistrz Polanicy Zdroju,
Piotr „Szczypior” Szczygielski – Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
oraz jury techniczne w składzie:
Jacek Kempa – Wiceprezydent Euro-Toques Polska,
Wiesław Ambros – Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej.
Na festiwalu zabrakło Pana Waldemara Hołówki z Klubu Szefów Kuchni, któremu nie pozwoliły wziąć udział pracach jury obowiązki służbowe.
Obserwatorem z ramienia KPP była Pani Hanna Skrzypczak.

Najlepiej w konkursie poradzili sobie zyskując uznanie jury i I miejsce (nagroda w kwocie 1500 zł) reprezentanci restauracji „ANATWEKA” z Łodzi Jarosław Antas i Paweł Antas, którzy przygotowali  „:Podwędzane kawałki pstrąga na bukiecie sałat”( przystawka) oraz „Aromatycznego pstrąga zapiekanego w pianie”.



Miejsce II  i kwotę 1200  zł zdobyli kucharze z hotelu VILLA SEDAN z  Sopotu, Łukasz Fulara i Dawid Lange.
Natomiast  III miejsce i kwota 1000 zł przypadła Beskidzkiemu Klubowi Kulinarnemu  ze Skoczowa w załodze którego gotowali Tomasz Cieślar i Dawid Klimaniec.

Ponadto w III OFPwHK przyznano także  wyróżnienia, a to:
Wyróżnienie Prezesa Telewizji Kłodzkiej: przypadło Ewie Kabat i Ewie Piotrowskiej z Restauracji Casa d’Oro, Kłodzko,
Prezesa Stowarzyszenia Fundus Glacensis: przyznał uhonorował swoim wyróżnieniem Patryka Wróblewskiego i Remigiusza Konieczkę z Restauracji „Markiz z Leszna,



Wyróżnienie Prezesa Stowarzyszenia Edukacja i Rozwój otrzymali Bartosz Musiał i Szymon Szlendak   „Team of chefs hell”  z Częstochowy,
Wyróżnienie Przewodniczącej  Rady Miejskiej Polanicy Zdroju otrzymali Rafał Matera i Łukasz Smela  - restauracja Valdi Plus Mikołów,
Wyróżnienie Burmistrza Polanicy Zdroju Pana Jerzego Terleckiego otrzymał Rajmund Królik i Paweł Borowiak -Hotel-Restauracja-Club A Propos, Wałbrzych,



Wyróżnienie Starosty Powiatu Kłodzkiego Pana Krzysztofa Baldego przyznano Kamilowi Dąbrowskiemu i Karolowi Pietrzakowi-Latem Bar&Restaurant, Warszawa,
Puchar  Sekretarza Stanu w Ministerstwie Zdrowia  Pana Jakuba Szulca: przypadł Elżbiecie Wiklińskiej i Jarosławowi Noworolowi,  - ProHarmonia Rezydencja Wellness, Lądek Zdrój,
Wyróżnienie Dyrektora Miejskiego Centrum Kultury w Polanicy Zdroju Pana Marka Mazurkiewicza otrzymali Małgorzata Nowacka i Tomasz Balcerzak -Restauracja Oregano, Kłodzko

Nagrodę specjalną dla najmłodszych kucharzy na III OFPwHK ufundował „Przegląd Gastronomiczny, którą w imieniu redaktora naczelnego Pani Marii Burskiej wręczył Bartoszowi Musiałowi, Szymonowi Szlendakowi i Jarosławowi Antasowi Kanclerz KKHK Janusz Skrobot.
Na festiwalu swoją nagrodę przyznała również  publiczność, która w tym roku  doceniła aranżacje stoiska, kulturę pracy jak również proponowane przez, Ewę Kabat i Ewę Piotrowską z Restauracji Casa d’Oro,( Kłodzko )

Festiwal sztuki kulinarnej nie odbył mógł odbyć się bez prezentacji i degustacji dania jednego z dań Hrabstwa Kłodzkiego-o nazwie „Śląskie niebo” wykonanego przez Waldemara Załuskiego wg. Książki kucharskiej Hrabstwa Kłodzkiego skupiającej przepisy zebrane przez dawnych mieszkańców Ziemi Kłodzkiej, jako przepis pochodzący z Bystrzycy Kłodzkiej. O historii dania i jego różnych odmianach występujących na Śląsku do dzisiaj barwnie opowiedział publiczności Wiesław Ambros.
Ponadto wielkim zainteresowanie cieszyła się  degustacja wędzonego pstrąga tęczowego i piwa produkowanego na żywo w trakcie festiwalu.



Publiczność miała również okazję przypomnieć sobie  świtowe standardy rocka grane przez zespół Foryś Band.

Wręczenie nagród poprzedziło nadanie tytułów Ambasador Hrabstwa Kłodzkiego, który otrzymali Hanna Skrzypczak Dyrektor projektu Kulinarnego Pucharu Polski, Wiesław Ambros Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej i Jacek Kempa Wiceprezydent Euro Toques Polska.







Honorowy tytuł Kuchcika Klubu Kulinarnego Hrabstwa Kłodzkiego Piotrusiowi Skrzypczakowi wręczyli Kanclerze Klubu Janusz Skrobot i Waldemar Załuski w asyście Honorowego Patrona klubu Jeana Bosa.

Organizatorzy dziękują pięknie również za pomoc w festiwalu i jego promocję, a przede wszystkim wielkie serca portalowi GASTRONA.Pl, i Papaja.pl, Telewizji Kłodzkiej, dyrektorowi  MCK-u  w Polanicy Zdrój, Panu Markowi Mazurkiewiczowi i jego wspaniałym pracownikom, Burmistrzowi Miasta Kłodzka, Panu Jerzemu Terleckiemu Staroście Kłodzkiemu Panu Krzysztofowi Blademu, Wydziałowi Promocji Starostwa Kłodzkiego, firmie Orlemans oraz dyrekcji i uczniom Regionalnej Szkoły Turystycznej im. Jan Pawła II w Polnicy Zdroju , a w sposób szczególny za trzyletnią współpracę Prezesowi firmy Stalgast  Panu Pawłowi Malewskiemu , firmie „Broil  King”, Sanatorium Chemik z Dusznik, hotelowi Sana  i Sara z Polanicy Zdroju..Nie można również zapomnieć o podziękowaniach za udzielenie patronatu dla Ministra Rolnictwa Pana Marka Sawickiego i Euro Toques Polska oraz za wsparcie działań organizatorów.

KOMENTARZE
2010-06-13Rajmund
świetna zabawa , wyśmienita konkurencja, gratuluje wygranym :-) do zobaczenia za rok pozdrawiam rajmund królik
2010-06-14Jacek Kempa
Gratuluję wszystkim fajnych pomysłów,mimo trudnych warunków pogodowych głównie upału, dania były bardzo ładne , pomysłowe i z duchem nowoczesnej techniki gotowania.Do zobaczenia za rok.
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.