< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Mistrzowie Kuchni w Somoninie

Wydarzyło się2010-06-02

W dniu 21 maja 2010, kucharze z Euro-Toques Polska, na nasze zaproszenie, gościli w naszej szkole, w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie. Mistrzowie kuchni, a byli nimi: szef kuchni Hotelu Królewskiego Wojciech Harapkiewicz, jego zastępca Rafał Kopicki oraz Krzysztof Wierzba prezes Polskiej Grupy Carvingowej, przeprowadzili warsztaty kulinarne dla naszych uczniów.

Zawód kucharza jest przyszłościowy, dający szerokie perspektywy rozwoju w branży gastronomicznej oraz duże możliwości rozwoju osobistego. Takie przesłanie przekazali młodzieży somonińskiej szkoły zaproszeni goście. Podczas warsztatów prowadzący przybliżyli uczestnikom oraz opiekunom zagadnienia i zalety pracy w gastronomi.

Podkreślili jednak, że wybór tego zawodu nie może być przypadkowy. Dobry kucharz to ten, dla którego gotowanie to pasja i miłość. Inaczej, po pierwsze- nie będzie z niego dobrego kucharza, po drugie- nigdy nie będzie odczuwał satysfakcji z wykonywanej pracy a przecież praca w kuchni to prawie płowa kucharskiego życia.


Podczas spotkania odbył się pokaz praktyczno-teoretyczny, który obejmował zasady działania i obsługi nowoczesnych urządzeń wykorzystywanych w gastronomii
(Piec konwekcyjno-parowy RETIGO, Pakowarka próżniowa RM Gastro) oraz pokaz sztuki carvingu z omówieniem zasad i zastosowania w praktyce.

Ponadto zaproszeni goście zaprezentowali szereg przypraw stosowanych w kuchni molekularnej, naczynia, zastawę stołowa oraz zaprezentowali ich niekonwencjonalny sposób wykorzystania w kuchni. Dodatkowym atutem spotkania była lekcja projektowania kart menu.
Warsztaty cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Uczniowie byli zachwyceni sposobem przekazywania wiedzy przez naszych mistrzów. Pogłębili swoją wiedzę, która mamy nadzieje, iż zaprocentuje w ich przyszłości zawodowej.

Udział

w warsztatach wzięły następujące klasy I i II Kucharza Małej Gastronomii, I klasa Technikum Usług Gastronomicznych, II Technikum Hotelarskiego oraz uczniowie z kółka regionalno-gastronomicznego oraz nauczyciele przedmiotów zawodowych.


Inicjatorkami tego przedsięwzięcia były dwie nauczycielki z tej placówki - Karina Socha i Agnieszka Sędkowska
Patronat: Euro-Toques Polska, SPKiC Region Pomorski, Carving Team Poland
Warsztaty miały charakter charytatywny.
Materiały: Agnieszka Sędkowska

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.