< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny w Wejherowie

Wydarzyło się2010-05-08

„Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń
w tym, co ma w głowie i co na stole"
Prof. Jan Gawędzki

                                                                       


Dnia 22 kwietnia 2010r w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. ks. E. Roszczynialskiego w Wejherowie, odbył się Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny.

Głównym organizatorem był Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 przy współpracy z przedstawicielami EURO-TOQUES Polska, Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Regionu Pomorskiego oraz Carving Team Poland, które to organizacje objęły konkurs patronatem oraz opieką zarówno merytoryczną jak i praktyczną.
Tematem konkursu w roku bieżącym były „Potrawy z ryb: zakąska z łososia wędzonego oraz danie zasadnicze z ryb”. Konkurs adresowany był do uczniów zasadniczych szkół zawodowych w zawodzie kucharz. W zmaganiach konkursowych uczestniczyli uczniowie z klas pierwszych i drugich ze szkół branży gastronomicznej województwa pomorskiego.

Cele i zadania konkursu:
- doskonalenie umiejętności kulinarnych uczniów;
- pobudzanie i rozwijanie zainteresowań uczniów oraz inspirowanie do tworzenia receptur nowych potraw;
- konfrontacja wiedzy i umiejętności uczniów z różnych miejsc odbywania zajęć praktycznych;
- aktywizowanie współpracy międzyszkolnej;
- zdobywanie nowych doświadczeń i wiedzy niezbędnych w dalszej karierze zawodowej.



Konkursową rywalizację poprzedziły warsztaty praktyczno – teoretyczne poprowadzone przez pomorskich szefów kuchni Wojciecha Harapkiewicza – Hotel Królewski, Wiesława Miotka – Hotel Victoria oraz Krzysztofa Wierzbę – Firma KW Gastro. Podczas warsztatów prowadzący omówili z uczestnikami oraz opiekunami zasady i cele konkursów gastronomicznych. Przybliżono także zagadnienia i zalety pracy w gastronomi. Odbył się pokaz praktyczno-teoretyczny, który obejmował zasady działania i obsługi nowoczesnych urządzeń wykorzystywanych w gastronomii ( Piec konwekcyjno-parowy RETIGO, Pakowarka próżniowa RM Gastro) oraz pokaz sztuki carvingu z omówieniem zasad i zastosowania w praktyce.


    
Jury oceniało następujące etapy konkursu:
- organizacja stanowiska pracy i przestrzeganie przepisów BHP,   
- przebieg procesu technologicznego (obróbka wstępna, cieplna),
- wygląd i smak potrawy,        
- prezentacja potraw (zastosowanie w żywieniu i wartość odżywcza potrawy - omówienie procesu przygotowania oraz zastosowania potrawy),
- wizerunek ucznia (strój, sposób podania potrawy). 
Biorąc pod uwagę, iż uczestnicy to uczniowie pierwszych i drugich klas szkół zawodowych byliśmy pod wielkim wrażeniem ich wiedzy i umiejętności, jakie wykazali podczas tego konkursu. Patrząc na młodzież i potrawy, jakie przygotowali możemy być spokojni o przyszłość naszej gastronomii.

 
    
W konkursie uczestniczyło 12 uczniów ze szkół gastronomicznych z: Wejherowa, Somonina, Lęborka, Rzucewa, Gdyni oraz Gdańska. Każdy z uczestników musiał przygotować po 2 porcje przystawki z łososia oraz po 2 porcje dania głównego z ryb w 3 godzinnym czasie regulaminowym. Biorąc pod uwagę, że to ich pierwszy taki występ oraz stres, jaki panował w ich sercach, oceniliśmy ich pracę bardzo wysoko gratulując jednocześnie gronu pedagogicznemu oraz szefom kuchni, u których odbywają praktyki zawodowe.


    
Po zakończeniu zmagań uczestników oraz zakończeniu prac jury przyszedł czas na podsumowanie i omówienie konkursu oraz co oczywiście najważniejsze wyłonienie laureatów i wręczenie nagród: pucharów i medali oraz upominków wszystkim uczestnikom. Po ceremonii zakończenia zmagań wszystkich uczestników, organizatorzy zaprosili do degustacji dań przygotowywanych przez nich samych podczas konkursów. Podczas degustacji osobiście mogli ocenić smak potraw konkurentów i porównać do dań, jakie sami przygotowali oraz jeszcze raz omówić z jurorami wszelkie nurtujące ich zagadnienia dotyczące potraw konkursowych zarówno swoich jak i innych koleżanek i kolegów.


      
Na zakończenie pragniemy serdecznie podziękować Dyrekcji oraz gronu pedagogicznemu z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. ks. E. Roszczynialskiego w Wejherowie za zaproszenie oraz wszystkim uczestnikom i ich opiekunom za przybycie!!! Do zobaczenia za rok!!!
Wojciech Harapkiewicz
Wiesław Miotk
Krzysztof Wierzba

KOMENTARZE
2010-05-11Danuta
Brawo panie Krzysztofie,za popularyzacje konkursu i serce dla młodych...
2010-05-13Prezes SPKIC RP Krzysztof Szulborski
Brawo Wiesłaie i Krzysztofie tak trzymać
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.