< WRÓĆ DO Wydarzyło się

III Międzynarodowe Warsztaty Gastronomiczno- Hotelarskie, wyniki

Wydarzyło się2010-04-06
 
 


W dniach 18-19 marca 2010 r.  już po raz trzeci, odbyły się Międzynarodowe Warsztaty Gastronomiczno-Hotelarskie w Bytomiu.



Uroczystego otwarcia warsztatów dokonali: Małgorzata Niewrzela – Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu,  Wiesław Ambros - Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, członek Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska.

Warsztaty upłynęły w bardzo przyjaznej atmosferze. „Szkolni kucharze” udowodnili, że potrafią ze sobą jednocześnie współpracować i współzawodniczyć, a wszystko to przyprawione dużą dawką humoru. Nie można również nie wspomnieć o naszych zagranicznych gościach. Z tego co nam wiadomo zawodnikom i ich opiekunom bardzo się podobało i wielokrotnie podkreślali profesjonalne przygotowanie i wysoki poziom zawodów. Zwiedzający na pewno nie mogli narzekać na nudę, wręcz zasypywani ogromem pokazów i konkursów.



Podczas warsztatów odbyły się następujące konkursy:
Międzynarodowy Konkurs Młodych Kucharzy
Konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych z zagranicy oraz uczniów ZSGH w Bytomiu.

Do konkursu przystąpiły drużyny z Polski, Portugalii, Danii i Rumuni.

 Jury Degustacyjne:
Jean Bos (przewodniczący) - Prezes Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques Polska
Maciej Wawryniuk - Firma Kamis
Jose Pereirinha - Portualia
Paweł Peroń - Polska Akademia Sztuki Kulinarnej
- Michał Jarząbek - Polska Akademia Sztuki Kulinarnej

Jury Techniczne:
Robert Zawiszewski (przewodniczący) – szef kucharzy Eloma w Polsce
Sebastian Humski – Polska Akademia Sztuki Kulinarnej
Michael Edsen Johansen – Dania

Jury Czasowe:
- Paweł Grabowski – Polska Akademia Sztuki Kulinarnej
Małgorzata Muzyka- Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Bytomiu

Nad całością czuwał Wiesław Ambros

Wyniki:
W kategorii - Najlepszy Kucharz – Osobowość Warsztatów:
1. Patricia Rego (Portugalia – Escola Profissional de Salvaterra de Magos)
2. Bartosz Musiał (Polska – ZSG Częstochowa)



W kategorii - Najlepszy Zespół Kulinarny Warsztatów:
I miejsce – Portugalia: Patricia Rego i Tiago Ribeiro
II miejsce
– Dania: Martin Bjoernestad Onnerth i Anders Hoejrup Andersen
III miejsce
– Polska, ZSGH Bytom, klasa IV T2: Marek Damski i Szymon Niedziela

Nagrodę specjalną Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej otrzymali:

Za wierność tradycji kuchni staropolskiej:
Marek Damski - ZSGH w Bytomiu
Szymon Niedziela – ZSGH w Bytomiu

 Za wierność tradycji kuchni śląskiej:
Łukasz Śpiewak – ZSGH w Bytomiu
Wojtek Ślusarek – ZSGH w Bytomiu

 KONKURS "SZKOLNY MISTRZ CARVINGU"

 SKŁAD JURY
- Paweł Peroń Przewodniczący– Polska Akademia Sztuki Kulinarnej
- Anna Blejarska – ZSGH w Bytomiu
- Janina Neuman – ZSGH w Bytomiu

Wyniki:
I miejsceSzymon Niedziela ZSGH w Bytomiu, klasa IV T2
II miejsceAdam Leśniewski ZSGH w Bytomiu , klasa III T2
III miejsceSonia Kokoszka ZSGH w Bytomiu , klasa III H2
Wyróżnienie – Damian Dziuba ZSGH w Bytomiu, klasa IV T1

KOMKURS NAKRYCIA STOŁÓW
"Kolorystyczne Trendy 2010 - nakrycie i dekoracja stołu"


 SKŁAD JURY:
Barbara Słomka – przewodnicząca - Florysta-Aranżer, Studio Florystyczne "Stokrotka" w Bytomiu
Iwona Rożek – ZSGH w Bytomiu
Krzysztof Brol – ZSGH w Bytomiu

Wyniki:
I miejsce – klasa III H3: Kantek Agnieszka, Piskorz Dolores
II miejsce – klasa I C: Konieczny Krzysztof, Kowalik Patryk
III miejsce – klasa I H2: Bujak Bartłomiej, Pałys Przemysław
II WEWNĄTRZSZKOLNY  KONKURS "SAVOIR VIVRE"


 SKŁAD JURY:
- Anna Pokorska – Przewodnicząca - Firma Hestia
- Magdalena Balcarzak - Firma Oriflame
- Ilona Steczkiewicz-Skica – ZSGH w Bytomiu
- Emilia Ociepa – ZSGH w Bytomiu

Wyniki:
I miejsce – klasa III H2: Ogrodnik Patrycja, Stypa Dolores, Szkalska Jessica
II miejsce
– klasa III H1: Czepkowski Łukasz, Miszewski Arkadiusz, Paszek Paweł
III miejsce
– klasa II H2: Gorel Damian, Karpowicz Daniel, Krafczyk Mariusz


Zwycięzcy otrzymali liczne nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów, którym bardzo dziękujemy.

Tłumnie odwiedzający szkołę goście mieli okazję podziwiać a uczniowie czynnie uczestniczyć w zjawiskowych pokazach kulinarnych i nie tylko, a były nimi:

-pokaz kuchni molekularnej przygotowany przez Jean’a Bos,
- pokaz kuchni żydowskiej przygotowany przez szefa kuchni restauracji Anatewka z Łodzi - Paweł Antas - wiceprezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, członek Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska, 
- pokaz przygotowany przez Michała Keil – szefa kuchni Hotel Qubus w Katowicach, 
- pokaz kulinarny Ryszarda Warnke- szefa kuchni Hotel Monopol w Katowicach,
-  pokaz kulinarny szefów kuchni Michała Przybylskiego, Józefy Michałek- Hotel Pałac Kawalera w Świerklańcu,
-  pokaz Sebastiana Humskiego- szefa kuchni restauracji Hetman w Kroczycach,
- pokaz Roberta Zawiszewskiego- szefa kucharzy Eloma w Polsce, 
- pokaz carvingu w wykonaniu Pawła Peronia- mistrza carvingu, założyciela Krakowskich Warsztatów Carvingowych,
- pokaz Michała Kucharczyka, Marcina Ćwięczek- Kucharze Gastronom,
- pokaz dekoracji stołu, Barbara Słomka- studio florystyczne Stokrotka z Bytomia,
- pokaz barmański w wykonaniu Bartłomieja Kołodzieja- utytułowanego polskiego baristy i Krzysztofa Drabika – wielokrotnego Mistrza Polski, Mistrza Chin i Dalekiego Wschodu


Warsztaty trwały dwa dni, to co wydarzyło się podczas ich trwania było niesamowite. Ogromne zainteresowanie, zaangażowanie uczniów, perfekcyjne zorganizowanie konkursów, pokazów, przeszło nasze najśmielsze oczekiwania”- podsumowała Pani Dyrektor Małgorzata Niewrzela.

Na zakończenie, podczas uroczystej gali, uczniowie ZSGH sprawili nam wszystkim przemiłą niespodziankę. Okazało się bowiem że oprócz talentów kulinarnych, co niektórzy uczniowie potrafią także śpiewać.......W ich wykonaniu usłyszeliśmy wiele wszystkim nam znanych przebojów. Przyznajemy że wypadli świetnie.

Organizatorami warsztatów byli:
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu
-  Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy Euro-Toques Polska
- Polska Akademia Sztuki Kulinarnej
w asyście partnerów zagranicznych z Danii, Portugalii i Rumunii. 

Patronat honorowy objęli: Śląski Kurator Oświaty - Stanisław Faber oraz Prezydent Bytomia - Piotr Koj.

Dyrekcji szkoły, nauczycielom, zwycięzcom oraz wszystkim uczestnikom Warsztatów serdecznie gratulujemy!

Marzenna Konkolewska
 PR
Euro-Toques Polska

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.