< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Kucharz- fantastyczny zawód

Wydarzyło się2010-02-10
 


Pod takim mottem odbyły się warsztaty kulinarne w Zespole Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Gdańsku Wrzeszcz.



Warsztaty przeprowadzili Wojciech Harapkiewicz, szef kuchni Hotelu Królewskiego oraz Krzysztof Wierzba, prezes Polskiej Grupy Carvingowej.


Tematem spotkania były:
- zasady bezpieczeństwa i higieny podczas praktyk zawodowych,
- obsługa pieców konwekcyjno - parowych, blenderów oraz innych urządzeń stosowanych w gastronomii,
- rzeźbienie w owocach i warzywach - carving,
- charakterystyka i tworzenie karty menu,
- wspólne gotowanie i pieczenie wraz z uczniami z degustacją.

 
 

Prowadzący przybliżyli uczniom temat pracy kucharza, zachęcając ich do tego fantastycznego zawodu. Wyraźnie podkreślili, że wybór tej profesji nie może być przypadkowy.
Dobry kucharz to ten, dla którego gotowanie to pasja i miłość. Na koniec wywiązała się interesująca dyskusja, mistrzowie byli zasypywani pytaniami.

Warsztaty cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Uczniowie byli zachwyceni profesjonalnymi pokazami oraz sposobem przekazywania wiedzy przez naszych mistrzów. Zdecydowanie pogłębili swoją wiedzę, która zaprocentuje w ich przyszłości zawodowej. Udział wzięły trzy klasy I i II oraz sześciu nauczycieli.
Była to pierwsza edycja spotkań kulinarnych w tej szkole, następna już wkrótce.

Organizatorzy:
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku Wrzeszcz,
Euro-Toques Polska,
Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski.

Warsztaty miały charakter charytatywny.

Materiały:
Wojciech Harapkiewicz

Opracowała:
Marzenna Konkolewska
Public Relation
Euro-Toques Polska

 

KOMENTARZE
2010-02-11robderab
fantastyczny,ale nie w polsce
2010-02-11creazy chef
No to się nazywa profesjonalne podejście do sprawy...Pozdrowienia z Euro-Toques Bydgoszcz
2010-02-11wojtek
Specjalne podziekowania i pozdrowienia dla calej kadry pedagogicznej!
2010-02-14rajmund
powiem krotko , wspaniale czytać takie informacje, ze coś się dzieje i ktoś próbuje coś młodym przyszłym "mistrzom" przekazać i pogłębić ich pasje do gotowania, ponieważ to ważne by się dzielić wiedza ,a przede wszystkim z młodymi , zaczynającymi przygodę z kuchnia ... gratuluje chłopaki i tak dalej trzymajcie :-) pozdrawiam Rajmund
2010-02-15Zarząd SPKIC RP
Tak trzymaj Krzysiu :-)
2010-02-18nauczyciel
dziękujemy za odwiedziny i fantastyczny pokaz :) młodzi adepci byli zachwyceni pozdrawiamy Zespół Szkół Gastronomiczno- Hotelarkich
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.