< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Wielkie Granie-Gotowanie Euro- Toques Polska w Bydgoszczy

Wydarzyło się2010-01-13

        

Nie straszny nam mróz, nie straszne zamiecie, gdy tyle serduszek do uratowania na świecie!

Zima 2010 roku pokazała swe oblicze. Drogi, łąki, lasy, miasta pokryły się śnieżno-białym puchem, kraj cały pogrążony w otchłani zimy.
Chociaż Organizatorzy XVIII Finału WOŚP w Bydgoszczy przenieśli Wielkie Granie ze Starego Rynku w inne miejsce to i tak ci, którzy przyjechali z tak daleka i bliska nie zniechęcili się i zagrali ….


   
Z inicjatywy europejskiego stowarzyszenia kucharzy Euro-Toques Polska, na terenie zaprzyjaźnionej Wyższej Szkoły Gospodarki przy ul. Królowej Jadwigi,
odbyło się „Wielkie
Granie-Gotowanie”, w którym wzięli udział kucharze z całej Polski.





Mimo niesprzyjającej aury, mimo dużych odległości, aby bezinteresownie wspierać ten szczytny cel, przyjechali kucharze oraz sympatycy z Beskidzkiego Klubu Kulinarnego, Polskiej Grupy Carvingowej, Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski, Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Ghosts of Fire BBQ Team, Kulinarne Pasje WSG, Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, BBQ Ki-Pi-Bar, Pyszni i Szybcy, Euro-Toques Polska.

Zabrakło nam jedynie najważniejszego kucharza w Polsce, Piotrusia Motyki, który bardzo chciał przyjechać, lecz ze względu na warunki pogodowe było to niemożliwe. Rozmawialiśmy z nim przez telefon w trakcie „Wielkiego Grania- Gotowania”, pozdrawiając Go serdecznie. Na tę okoliczność, specjalnie dla Piotrusia, została uszyta bluza kucharska z czerwonym serduszkiem. 
Ogromnym powodzeniem cieszył się gulasz zbójnicki, który osobiście przyrządzili na gigantycznej patelni, Górale z Beskidów Śląskich z BKK. 

 

Można było podziwiać przepiękne rzeźby z owoców i warzyw, które specjalnie dla odwiedzających wykonywała na żywo Polska Grupa Carvingowa. 





Golonki i inne specjały z grillo- wędzarni rozeszły się w mgnieniu oka.

 

Ponadto można było skosztować takich przysmaków jak: pieczoną karkówkę, dziczyznę, kurczaki, perliczki, dania z ryb, pierogi, faszerowane ziemniaki, pasztety, gorącą zupę, makaron w sosie serowo- szpinakowym. 



Napić się można było smacznej, gorącej kawy.
Chętnych nie brakowało do końca, mimo późnych godzin wieczornych.



A wszystko to, można było spróbować za symboliczną kwotę wrzuconą do puszek wolontariuszy z bydgoskiego Sztabu WOŚP.



Euro-Toques Polska dziękuje przyjaciołom, wszystkim razem i każdemu z osobna, którzy wzięli udział w tej wspaniałej imprezie. Mimo wielu niedogodności związanych z pogodą, organizacją, ta impreza zdecydowanie należy do bardzo udanych. A to dzięki tym wszystkim ludziom, którzy przyjechali z rożnych stron Polski, spotkali się w jednym miejscu i w jednym dniu i nie bacząc na trudności, potrafili tak świetnie zorganizować się w tak krótkim czasie i „zagrali” aby wspomóc Fundację WOŚP, która zebrane pieniążki przeznaczy na wczesne wykrywanie nowotworów u dzieci. Ile porcji wydano, ile puszek zapełniono …to nie ważne, ważne jest to, co z serca dla serca…….



Niewątpliwie, ta wspaniała impreza nie mogłaby odbyć się bez sponsorów, którym Euro-Toques Polska również bardzo serdecznie dziękuje.
A byli nimi:
Hostel24, Habitat, MEGA, Villa Secesja, Kubala, Smooker, Gastromer- Eloma, Frosta, Grapil, WSG, Dolce Vita, BBQ Ki-Pi-Bar, Bullo, Kadar, Klar, Iglotex, Bonduelle, Siódmiak, KrySand, Drobimax, Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, Stalgast, Prymat, Commercio Polska, Hotel Królewski.

 

PR

Euro-Toques Polska

 

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.