< WRÓĆ DO Nowości wydawnicze

Staropolska kuchnia - książka kucharska z 1682 roku

Nowości wydawnicze2009-12-30


Gotowanie może być sztuką, kucharz może być artystą, tak jak był nim Stanisław Czerniecki na dworze Lubomirskich w Wiśniczu. Zbiór jego przepisów wydany w 1682 r. pod tytułem Compendium Ferculorum uważany jest za pierwszą polską książkę kucharską.
To zaskakujące dzieło traktuje nie tylko o procedurach, w wyniku których powstanie jadalna potrawa. To książka o tym, jak pobudzać smak i wyobraźnię, jak zaskakiwać biesiadników, czarować ich wyglądem i sposobem wydania potraw Compendium Ferculorum Stanisława Czernieckiego w opracowaniu dr hab. Jarosława Dumanowskiego i Magdaleny Spychaj otwiera serię, którą poświęcamy kulturze stołu w epoce nowożytnej. Towarzyszyć jej będą współcześnie skomponowane, autorskie książki kucharskie, przekształcające staropolskie zalecenia w przepisy kulinarne dla potrzeb dzisiejszych smakoszy i uczestników planowanych przez nas, muzealnych programów edukacyjnych.
Król Jan III Sobieski, wojownik i mecenas sztuki, był wielkim smakoszem. Cieszymy się zatem, że to właśnie w Wilanowie, umiłowanej siedzibie króla, wydajemy siedemnastowieczną książkę kucharską w naukowym opracowaniu i w pięknej formie.
Czytelniku – przeczytaj ją ze smakiem!
Compendium ferculorum czyli zebranie potraw
można kupić w sklepie internetowym lub w administracji Muzeum - tel. 22 651 64 47. Cena 70 zł
Książka jest efektem współpracy Muzeum Pałacu w Wilanowie, Uniwersytetu Mikołaja Kopernika i Fundacji Książąt Lubomirskich.

źródło: wilanow-palac.art.pl
KOMENTARZE
2010-01-05Radek
Proszę podać ilość stron i czy są jaieś fotografie.
2010-01-05Joanna Ochniak
Książka jest pięknie wydana, stron 240, książka formatu A4, bardzo bogato ilustrowana, dokładne przepisy, 2 wstępy Stanisława Lubomirskiego i Jarosława Dumanowskiego na temat "Jedzenie i historia" , słownik staropolskich pojęć kulinarnych, na końcu dużo zdjęć pierwszego wydania książki.
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Nowości wydawnicze
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.