< WRÓĆ DO Nowości wydawnicze

„Kuchnia polska XXI wieku” Wojciech Modest Amaro

Nowości wydawnicze2009-11-27

 

Na przestrzeni ostatnich lat światowe trendy w kuchni zmieniły się nie do poznania – wszystko za sprawą nowoczesnego podejścia do gotowania, opartego na badaniach laboratoryjnych , które miały potwierdzić lub w wielu przypadkach zanegować rodzaj stosowanych procesów , metod obróbki oraz przyzwyczajeń, prawd i mitów powstałych na przestrzeni stuleci.
 
 
Wiele osób pod wpływem tych badań zaczęło zrywać z tradycyjnym myśleniem i podejściem do kuchni i traktować tworzenie potraw i kompozycji smakowych jako rodzaj ekspresji , dokładnie takiej samej jak w innych dziedzinach sztuki. Tak narodziła się sztuka kulinarna – nowa, wolna od przyzwyczajeń , otwarta na wszelkie możliwości technologiczne , które niesie ze sobą rozwój cywilizacyjny.
 
Kreatywne gotowanie nie mające żadnych barier , korzystające z doświadczeń i rozwoju, również innych dziedzin życia jak wzornictwo, chemia przemysłowa, medycyna, czy nawet muzyka stało się istotą tworzenia bezsprzecznie najbardziej niesamowitych kompozycji – trafnie porównywalnych z malarstwem, dziełami literackimi czy sztuką teatralną.
 
Wojciech Modest Amaro, szef kuchni restauracji Amber Room w Pałacu Sobańskich w Warszawie i mistrz kreatywnego gotowania prezentuje swoją w pełni autorską książkę – „Kuchnia polska XXI wieku”. Wypełniona nowatorskimi przepisami i ilustrowana zjawiskowymi fotografiami książka na nowo definiuje i wyznacza trendy w naszej narodowej sztuce kulinarnej.

Katarzyna Figura, aktorka filmowa i teatralna
„ Kuchnia jest jak teatr – pieści zmysły. Wiele lat szukałam i doświadczałam różnych form sztuki i wiem, że jeżeli ktoś nie przekracza pewnych granic, nie osiągnie sukcesu. W kuchni jest jak w teatrze – nie ma tu miejsca na fałsz, ludzie od razu go wyczują. Jako restauratorka wiem, że goście, którzy przychodzą do mnie ufają mi. Jako aktorka staram się, by wierzyli w postać, którą gram.
Dobrze napisana książka kucharska jest inspiracją do tworzenia nowych odkryć kulinarnych. Gotowanie to rytuał, magia tworzenia, przekraczanie pewnych granic, łączenie możliwego z niemożliwym, to zabawa i odkrywanie starych, dobrych i sprawdzonych przepisów na nowo. Kuchnia polska to ocean możliwości, tradycji i sentymentów. Mało komu udaje się przełamać kulinarne tabu. Wojciech Modest Amaro – reżyser potraw, czarodziej kulinarny, stworzył polską kuchnię na nowo, zachowując tradycję. Tworzy kulinarny teatr wypełniony wysublimowanymi i pełnymi ekspresji potrawami.“

Marek Kondrat, aktor, pasjonat wina
„Wojtek Amaro jest samoukiem! Nic by w tym nie było nadzwyczajnego,ale chodzi o kuchnię!
Jego książka stanie na półkach księgarskich  wśród setek innych z tej modnej dziś dziedziny,ale wyróżniać ją będzie nietuzinkowość potraw i pasja wspierająca prawdziwy talent. Wojtek zadziwia mnie od wielu lat,odkąd wrócił z Londynu na ojczysty grunt, gdzie w swojej kuchni połączył doświadczenie i fantazję, tradycję i niebanalną nowoczesność. Czym np. może błysnąć kucharz na eleganckiej premierze Jamesa Bonda w warszawskim kinie? okazuje się,że może - lepiej zapamiętałem jego fikuśne drobiazgi, amuzgole,przystaweczki pełne dowcipu i wybornego smaku niż sam film. Wojtek w swojej twórczości kulinarnej jest radosny, poza doskonałymi przepisami czytelnik otrzyma dużą porcję tej radości - polecam z serca, Marek Kondrat”

Tomek Kin, dziennikarz TVN style
„ Jest mistrzem. Mam ochotę podawać to swoim gościom i na pewno upaprzę tę książkę w swojej kuchni. Wreszcie doczekałem się cudownie designerskiej, męskiej odpowiedzi na Polską klasykę kulinarną – molekularną! Rządzą rybyJ
Wojtek Amaro to doskonały przewodnik i esteta, nie egzaltujący się wirtuozerią szefa kuchni. On wreszcie daje mi polskie przepisy, które zabiorę ze sobą w świat i każdego oczaruję. 
„Kuchnia Polska XXI” jest obowiązkową jazdą, którą na pewno wykorzystam na swoje urodziny i gwiazdkę. Na nowy rok też…“
Książka ukaże się na rynku na początku grudnia 2009 roku, z pewnością będzie idealnym prezentem gwiazdkowym nie tylko dla smakoszy kuchni polskiej,  ale również wszystkich tych, którzy  chcą nacieszyć oko pieknym wydaniem.

 

 

KOMENTARZE
2009-12-07Krzysiek
Plagiat Plagiat Plagiat...Panie Wojciechu a gdzie własne pomysły??. Bo w książce style wszystkich znanych Szefów a Pana brak??A i dla czego już nie podajecie żurku XXI wieku. A czy Carpaccio to Polska kuchnia ?!? :-)
2009-12-08zumii
Brawo nareszcie obiektywna opinie braci kucharskiej.troszke kaski na drogie komponenty z hiszpanii i tak tworzy sie gwiazda na miare pana puchacz,zelboy ze zlotym sikorem papajo dzieki za obiektywne opinie
2009-12-08bartle
Popieam Sporo kasy+plagiat topowych restauracji+garnitur=nowa kulinarna gwiazda na polskim podwurku. Gratuluje szefie
2009-12-08bemirek
popieram kolegow w ich opniach wojtek przestal yc szefem przepoczwarzyl sie w prezesa,wstydz sie wojciechu!!!
2009-12-08Jacek
Książka ciekawa ,nie wiem dlaczego tyle ludzie do niego pije czyżby zazdrość?
2009-12-08Jacek
Książka ciekawa ,nie wiem dlaczego tyle ludzie do niego pije czyżby zazdrość?
2009-12-08ewa
Cover autorstwa Wojciecha Modesta Amaro! Według definicji Radosława Zenderowskiego "Plagiat" (łac. plagium - kradzież)to skopiowanie cudzej pracy/pomysłu (lub jej części) i przedstawienie pod własnym nazwiskiem, np. dania. Trudność w podaniu jednoznacznej i nie budzącej kontrowersji definicji plagiatu wynika ze złożoności tego problemu. Natomiast "Cover" to nowa aranżacja istniejącego dzieła odtwarzana w indywidualnej interpretacji wykonawcy, który nie jest jego pierwotnym autorem. Niejeden cover stał się międzynarodowym przebojem!
2009-12-10Hanna Szymanderska
Nie znam Pana Modesta Amaro, nie znam też jego książki, ale chciałam się odnieść do często używanego w komentarzach słowa "plagiat" Pozwolicie Państwo że przytoczę fragment mojej starej książki: „(...)) Europejska literatura kulinarna zrodziła się na Sycylii – wówczas kolonii greckiej. Pierwszą książką kucharską był podręcznik Mytaikosa napisany w V w.p.n.e. Cieszył się on w starożytnym świecie niezwykłą popularnością i miał wielu naśladowców . Zupełnie specjalną książką kucharską był poemat gastronomiczny Archestratosa z Geli (IV w.p.n.e.) zatytułowany „Hedypatheja „ czyli „ przysmaki „ lub „ miłe doznania „ , zawierający katalog potraw, przede wszystkim z ryb i sposobów ich przyrządzania . Ten przyjaciel jednego z synów Peryklesa odwiedził wiele krajów i próbował co i gdzie mają najlepszego . Ten antyczny Bikont szukał w świecie jedynie miejsc , gdzie przygotowuje się najlepsze potrawy i zajmował się jedynie ludźmi , którzy poświęcali się przygotowywaniu ich . Wiele zawartych w „Przysmakach „ przepisów kulinarnych i opisów dekoracji stołu wykorzystał w swoim dziele „Sofiści przy uczcie” Atenajos (III w.p.n.e.) . Na łacinę przerobił „Przysmaki” ojciec literatury rzymskiej Enneniusz ( 236-169 r.p.n.e.) a ten łaciński przekład posłużył z kolei francuskiemu poecie Borchonowi (1775 – 1838 ) do napisania poematu pt. „La gastronomie”. Wraz z rozwojem sztuki kulinarnej wzrastało zapotrzebowanie na kucharzy i na kucharskie poradniki .Na początku III w.p.n.e. Sofon z Arkanii zakłada w Jonii pierwszą szkołę kucharską , gdzie upowszechnia stosowanie w kuchni ziół i korzeni . Permenon z Rodos pisze „Podręcznik sztuki kucharskiej „ a Paksamos ( I w.p.n.e.) opracowuje pierwszy „Słownik sztuki kucharskiej” .(...) I tak jest do dzisiaj. Wszystko już było i rak i ryba..... Pozdrawiam
2009-12-25raf
p.Sowa to dopiero ksiazkowy plagiator
2010-01-04rajmund królik
plagiat ???????? o czym piszecie ludzie ??????? jesteście nie poważni aż mi głupio jak czytam wasze wypowiedzi żal mi was :-( mam propozycję spróbujcie sami zrobić choćby taki "plagiat" a jak nie potraficie to nie piszcie śmieci !!!!!!!!! na tym forum , ponieważ pisząc książkę kucharską opieramy się na wiedzy którą zdobyliśmy na początku swej "kariery" kucharskiej i w trakcie jej zdobywania a owa wiedza została już wcześniej napisana bądź wymyślona , a każdy przepis jest inaczej interpretowany przez kucharza ... Ja osobiście gratuluje książki i uważam że jest świetna ,a stylistyka potraw na poziomie artysty i nie tylko kulinarnego !!!!!!!!! ponaddto sugerując się waszymi komentarzami to ja powinienem się czuć również jako " plagiator" gdyż piszę jako drugi polak w dziedzinie CARVINGU ,a sama sztuka jest starsza niż może wam się wydawać i opisane techniki w wykrawaniu już dawno zostały opisane , książkek na rynku światowym w tej tematyce jest bez liku !!!! pozdrawiam was wszystkich tych ZAWISTNYCH i życzę wam sukcesów w waszej pracy pod okapem :-) rajmund królik
2010-01-08Marcin
Gratuluje świetnej ksiązki i niesamowitego fotgrafa z którym została stworzona.
2010-01-12karmel
Na ostatniej stronie są spisane - raczej autorstwa Amaro, bo nie ma nigdzie zaznaczone ze jest inaczej - jego zasady kuchni oraz gotowania. Link do ofiicjalnej strony El Bulli i zasad gotowania Ferrana Adrii: www.elbulli.com/sintesis/index.php?lang=en i porównajmy obydwa teksty np: u Adrii: 2. The use of top quality products and technical knowledge to prepare them properly are taken for granted. u Amaro - wykorzystanie produktów najwyższej jakości oraz wiedzy dotyczącej ich obróbki jest sprawa nadrzędną 11. The technique-concept search is the apex of the creative pyramid. u Amaro: - nieustanne poszukiwanie nowych pomysłów jest wierzchołkiem kreatywnego gotowania Adria: 16. Regional cuisine as a style is an expression of its own geographical and cultural context as well as its culinary traditions. w ksiażce Amaro - kuchnia regionalna jako styl jest odzwierciedleniem położenia geograficznego i kontekstu kulturowego w takim samym stopniu jak tradycji kulinarnych 22. The menu de dégustation is the finest expression of avant-garde cooking. Amaro: Menu degustacyjne jest szczytem awangardy kreatywnego gotowania. Itd, itp. Przepisane słowo w słowo, bez podania źródła. Plagiat? Czy moze jakies inne słowo byłoby lepsze?
2010-01-17szef
Panie Wojtku, gratulacje piękna książka naprawde przemyślana i zrobiona ze smakiem.Wrescie w polsce znalazła sie prawdziwa perełka kulinarna,myślę że wielu jest takich co zazdrości panu wiedzy i umiejętności , ale tak naprawde skąd mamy czerpać wiedzę tylko od najlepszych.Tak naprawde w polsce tej klasy szefów kuchni jest garstka i w tym jest problem bo nie ma skąd czerpać wiedzy i często trzeba emigrowac z kraju aby ją zdobyć.
2010-01-17Michal Kuter
Witam wszystkich zazdrosnych !!!Jest mi zel jak was czytam.Ale niestety w Polsce jak ktos zrobi cos lepiej to zaraz trzeba bo sprowadzic na ziemie zamiast mu kibicowac.Ja mialem przyjemnosc poznac Pana Wojtka i ciesze sie ze tacy ludzie jak on wracaja do Polski i probuja zrobic cos fajnego.Takich kucharzy jak on jest w Polsce za malo i to jest smutne ,ze talenty uciekaj nam za granice i tam realizuja swoje ambicje,bo jak do czegos dojda to pozniej nie czytaja takich komentarzy na swoj temat.Pozdrawiam wszystkich ambitnych i nie zazdrosnych kucharzy
2010-01-19kucharz
Panie Wojtku świetna książka,jest w końcu ktoś kto dzieli się swoją ciężko zdobytą wiedzą.Ci którzy zazdroszczą zawsze się znajdą.Pozdrawiam.
2010-01-23kucharini
Naprawdę super książka , brakuje w Polsce takich kucharzy jak p. Wojtek . Poprostu niema od kogo czerpać wiedzy.!!gratuluje
2010-01-26Tomasz Cieplikowski
Panowie i czym tu się inspirować, na pewno nie ksiażką i dziełami Pana Amaro?? Który na fotkach ma nie zbyt bogate kolorystycznie dania, a do tego poprzeciągane mięso, nie mówiąc o pewnych podobieństwach dań z zagranicznych portali?? Jeszcze te, nie zbyt spojne, receptury wręcz nie zrozumiane dla profesjonalisty i laika?? oraz podobne cytaty do Mistrza Adri !!! bez wzmianki o autorze. Jedyne brawa dla fotografa i porcelany Tognana i Zieher, bo głównie one pomagają wyróżnić się tym kulinarnym kompozycjom. Błagam  poczytajcie w necie i poszperajcie na zagranicznych stronkach co, gdzie i jak? bo śmieszne jest to, że ktoś uważa te książkę za jakieś wydarzenie. Ciekawe czy Pan Wojciech ma co liczyć na gwiazdki Michelin skoro nie ma już wsparcia u ŚP. Pana Wejcherta. Życzę powodzenia, ale prawdziwa autorska kuchnia jest w Nie jednej  warszawskiej restauracji. A Wojciech Modest Amaro pojawił się i myśli, że będzie jak kulinarny celebryta i jeszcze ten niemy program :-) fajny pomysł, dla kogoś kto jest znany i został uznany za autorytet, a do tego ma jakieś osiagnięcia, bo wspólnie zdobyta nagroda z Panem Okrasą nie wystarczy ( a w TVN mówią że zdobył ją Amaro jako jedyny Polak a Okrasa to niby Grek???)  trzeba też dodać że podczas przyznawania tej nagrody prezesem kapituły był sam Pan Wejchert ). Dziwne to wszystko, ale tak to jest jak z pasjonaty człowiek staje się biznesmenem.
2010-01-27creazy chef
Nie rozumiem niektórych opini??? książka jest świetna,w końcu ktoś pokazał więcej i to WAS BOLI! ja wiem że niektórzy tego nie rozumieją, ale dla mnie to jest po prostu zazdrość i tyle.Cieszę się że ktoś w końcu uchylił nam Polakom trochę światowych trendów w gastronomii, a czy to plagiat czy cover??? nie wydaje mi się,  proponuję przeczytac biografię pana Wojtka i dopiero później się wypowiadać,chyba żaden polski szef nie miał jeszcze takiej praktyki??? książka świetna i ciakawa,choć jeszcze dużo musi w kuchni polskiej czasu upłynąć żebyśmy mogli tak gotować...
2010-02-04KUCHARZ
Bardzo dobra ksiazka ukazujaca piekno kuchni..... wszyscy ktorzy mowia ze to plagiat sa w wielkim bledzie.... Panie Wojciechu GRATULACJE i zycze aby pan zdobyl w zyciu 3 gwiazdki michelina....
2010-03-13kucharz który zdobywa wiedzę od lepszych
Witam! Dlaczego w Państwa komentarzach jest tyle zazdrości? W końcu znalazł się ktoś kto chce przekazać wiedzę innym i od razu osądzacie go o plagiat.Czy uważacie że ktoś kto uczył się od najlepszych i przekazuje to innym w formie książki to on popełnia plagiat? To może lepiej będzie jak nauczymy się czegoś fajnego i zabierzemy te przepisy ze sobą do grobu? Zazdrość nie zna granic.Jeśli w Polsce robi się plagiat to dlaczego nikt nie tłumaczy na język polski takich książek jak wydania Ferrana Adrii,Pierre Gagnaire,Grant Achatza? Pozdrawiam Wszystkich.
2010-04-09krzysiek
ach wy kucharze jesteście zawistni. jak komuś się powiedzie- to buch go w głowę. Napiszcie coś sami klepacze schabowych i dusiciele kapusty
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Nowości wydawnicze
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.