< WRÓĆ DO Nowości wydawnicze

Hanna Szymanderska - Polska Kuchnia Tradycyjna

Nowości wydawnicze2009-11-13

Na tradycje polskiej kuchni składają się wieki współistnienia wielu narodów, kultur, religii, korzeni, przenikających się wzajemnie i tworzących niepowtarzalny tygiel smaków.
Dziś – po fascynacji nowinkami ze świata – wielu z nas powraca do tradycyjnej kuchni polskiej, przypominając sobie smaki z dzieciństwa.
Polska Kuchnia Tradycyjna to książka prezentująca tradycyjne potrawy kuchni polskiej z bogactwem przystawek, zup, sosów, dań z mięs, deserów, przetworów i nalewek, w której każdy znajdzie coś dla siebie. Dzięki niej autorka przypomina jak smakuje grochówka, barszcz czerwony, flaki po warszawsku, bigos staropolski, bite zrazy, gęsia szyja po polsku, sernik, makowiec, rogale świętomarcińskie, marynowane owoce, warzywa, grzyby i doskonałe nalewki.

Autor: Hanna Szymanderska
Wydawnictwo: Świat Książki, Listopad 2009
ISBN:978-83-247-1570-1
Liczba stron: 344
Wymiary: 210 x 260 mm
Cena: 49.90 PLN

O Autorce

Hanna Szymanderska - przez jednych nazywana kulinarną encyklopedystką, innych - Pierwszą Kucharką Rzeczpospolitej, jeszcze innych Polską Julią Child, na swoim koncie ma kilka tysięcy przepisów, kilkadziesiąt książek kucharskich (ok.60) o łącznym nakładzie kilku milionów egzemplarzy i wielu wiernych czytelników w Polsce i poza jej granicami.
Hanna Szymanderska swoją pierwszą książkę napisała w 1974 r. Niewinny tytuł „200 potraw z warzyw” nie uśpił czujności cenzury. Książkę dopuszczono do druku dopiero w 1979 r., po licznych przeróbkach i wykreśleniu wszystkich niedostępnych na rynku produktów. To właśnie z tej publikacji usunięto szynkę, a nawet śledzie, zastępując wymienione rarytasy poczciwą mortadelą. Niezbyt przyjemne doświadczenie na długo zniechęciło Hannę Szymanderską do rynku wydawniczego. Powrót do pisania wymusiło życie.
W 1982 r. oboje - ona i mąż - stracili pracę. Hanna Szymanderska podjęła współpracę z dziennikarską spółdzielnią Omnipress i zaczęła pisać na zamówienie felietony kulinarne, jak wspomina: 2-3 przepisy na sprawdzone dania, okraszone krótką notką etnograficzną lub historyczną, literacką anegdotą bądź cytatem z wiersza. Tak rozpoczął się nowy etap w życiu Hanny Szymanderskiej - praca na własny rachunek, będąca jednocześnie solidnym treningiem przed napisaniem ponad 30 książek.
Lata 2000 przyniosły autorce pasmo sukcesów. W końcu doceniona za swoją dotychczasową pracę literacką otrzymała w 2003 roku nagrodę Grand Prix przyznaną przez Ministra Rolnictwa za pozycję "Encyklopedia polskiej sztuki kulinarnej” ; w 2006 roku za książkę "Kuchnia polska potrawy regionalne" nagrodę wicepremiera i Ministra Rolnictwa; natomiast w 2007 roku najwyższe odznaczenie przyznawane w branży gastronomicznej - Oskara Kulinarnego za książkę „Dania z Anegdotą”, której nie można zakwalifikować do zwykłych książek kucharskich, bowiem jej przepisów się nie zapomina. Każdy okraszony jest porcją ciekawostek i anegdot - literackich, historycznych, etnograficznych czy kulturowych.
Ważnymi elementami publikacji kulinarnych autorki są historia, tradycja i kultura jedzenia, anegdoty i ciekawostki etnograficzne oraz mnóstwo informacji ze źródeł często zapomnianych, a nawet mało dostępnych. Proces tworzenia każdej książki wymaga od autorki poszukiwania wiadomości w pamiętnikach, dokumentach, starych i zagranicznych książkach kulinarnych, a następnie eksperymentowania i degustacji. Jedynie sprawdzone i smaczne przepisy znajdują miejsce w jej gotowych publikacjach.
Hanna Szymanderska uczciwie wyznaje, że ze słodyczy najbardziej lubi śledzia dlatego prezentujemy Państwu przepis na "Śledzie w śmietanie" z jej najnowszej książki pt. „Kuchnia Polska Tradycyjna”

Składniki:
300 g filetów śledziowych
2 szklanki mleka
5 - 6 ząbków czosnku
7 - 8 ziarenek pieprzu
łyżka ziarenek gorczycy
szklanka śmietanki kremówki
2 cebule
winne jabłko
2 łyżki soku i 1/4 łyżeczki skórki startej z cytryny
płaska łyżeczka mielonego białego pieprzu
po 1/2 łyżeczki cukru pudru i soli
1/4 łyżeczki kwiatu muszkatałowego lub startej gałki
3 - 4 cienkie plasterki cytryny
kilka gałązek natki pietruszki lub koperku
2 - 3 cienkie paski czerwonej papryki

Sposób przyrządzania

Obrany czosnek kroimy. Mleko zagotowujemy z czosnkiem, gorczycą i ziarenkami pieprzu. Umyte i osuszone filety układamy w słoju, zalewamy przestudzonym mlekiem, przykrywamy folią i zostawiamy na noc. Następnego dnia wyjmujemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Obrane cebule siekamy, skrapiamy sokiem z cytryny, lekko posypujemy pieprzem i solą, zostawiamy na godzinę. Obrane jabłko ścieramy na grubej jarzynowej tarce, skrapiamy sokiem i posypujemy skórką z cytryny. Śmietankę ubijamy z cukrem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dokładnie mieszamy z cebulą i jabłkiem. Pokrojone śledzie układamy na półmisku, przykrywamy przygotowanym sosem, dekorujemy plasterkami cytryny, paskami papryki i gałązkami koperku lub pietruszki.


Życzymy Smacznego!

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Nowości wydawnicze
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS