< WRÓĆ DO Wydarzyło się

I Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej

Wydarzyło się2009-07-28

 

 
                                                                                                            


.Głównym wydarzenie pierwszego dnia I Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Zbójnickiej był konkurs kulinarny.
Wzięło w nim udział dziewięć dwuosobowych ekip, które miały za zadanie przygotować danie główne z jagnięciny:
1) BARTŁOMIEJ GORODACZYŃSKI i JAROSŁAW GORODACZYŃSKI (HOTEL KOTARZ BRENNA),
2) KATARZYNA PANKIEWICZ i MACIEJ GOŁDYN (ZAMEK KRASICZYN),
3) TOMASZ CIAŚ i MAREK ŁUKASIEWICZ (ZAMEK BARANÓW),
4) WOJCIECH HARAPKIEWICZ i MATEUSZ BALCAREK (HOTEL KRÓLEWSKI GDAŃSK),
5) DAMIAN KUPIS i SEBASTIAN SOWIŃSKI (RESTAURACJA SECESJA – GLIWICE),
6) AROLAV CABNK i JAN KRALIK (HOTEL NARLENE – SŁOWACJA),
7) SARRÓ MIHALY i SZABÓ TAMAS (DOM WINNY ŚW. - WĘGRY GELLERTA),
8) JOSEF SIKORA i JIRI LISKA (HOTEL SANTIS – CZECHY),
9) PEREDNII ANDRII i SAVYNETESKA SVITLANA GASTRO SERVIS - UKRAINA).
 
                                                                                 
Zmagania startujących ekip oceniało jury w składzie:
JURY Profesjonalne
PRZEWODNICZĄCY - Jean Bos, President Euro-Toques Polska
Wolfgang P. Menge, President Euro-Toques Niemcy
Waldemar Hołowka, Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Ekspert Kulinarny
Piotr Paweł Malewski Stalgast - Ekspert Kulinarny
Łukasz Piekarski – Beskidzki Klub Kulinarny



JURY techniczne
Arleta Żynel, Vice – President Euro-Togues Polska
Irina Chetverikova - Ukraina
Marcin Orawiec - Beskidzki Klub Kulinarny
Kordynator główny jury - Wiesław Ambros, Polska Akademia Sztuki Kulinarnej


 Wyniki zmagań konkursowych:
I miejsce: WOJCIECH HARAPKIEWICZ i MATEUSZ BALCAREK (HOTEL KRÓLEWSKI GDAŃSK),
II miejsce: JAROLAV CABNK i JAN KRALIK (HOTEL NARLENE – SŁOWACJA),
III miejsce: TOMASZ CIAŚ i MAREK ŁUKASIEWICZ (ZAMEK BARANÓW),



Dodatkowo przyznano wyróżnienia specjalne:
• Puchar Pani Burmistrz Miasta Skoczów - SARRÓ MIHALY i SZABÓ TAMAS
• Puchar Euro-Toques - PEREDNII ANDRII i SAVYNETESKA SVITLANA GASTRO SERVIS - UKRAINA
• Puchar Beskidzkiego Klubu Kulinarnego - JOSEF SIKORA i JIRI LISKA - HOTEL SANTIS, CZECHY
• Nagroda Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej - BARTŁOMIEJ GORODACZYŃSKI i JAROSŁAW GORODACZYŃSKI,
• Nagrodę Specjalną magazynu GASTRONOMIA POLSKA - KATARZYNA PANKIEWICZ i MACIEJ GOŁDYN, ZAMEK KRASICZYN

 
Honorowy Patronat nad imprezą objął Euro-Toques. Na Festiwal przybyli Prezydenci Euro - Toques: Je.an Castadot - Prezydent Euro-Toques Belgia i równocześnie reprezentant Prezydenta Euro -Toques International, Philippe Votqeunne - Sekretarz Generalny Euro-Toques International, Raphael Sabel - Prezydent Euro-Toques Luksemburg oraz Wolfgang P. Menge - Prezydent Euro-Toques oraz Jean Bos - President Euro - Toques Polska.
W trakcie imprezy sprzedawano cegiełki na rzecz Fundacji Braci Golec. Obecna na miejscu Katarzyna Golec deklarowała przekazanie dochodu z cegiełek w połowie na ognisko działające przy Fundacji, a drugą część otrzyma Dom Dziecka w Międzyświeciu koło Skoczowa.




Na podstawie relacji prasowej
Aneta Próchniak, Wojciech Barchański - Gastronomia Polska
zdjęcia: A.K. www.fotoreportaz.ox.pl, Artur Żagan Gastronomia Polska  
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.