< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Tur-Gastro-Hotel - Karpacz 2004

Wydarzyło się2004-12-09
W dniach 2 - 4 grudnia 2004, po raz drugi w Karpaczu

W dniach 2 - 4 grudnia 2004, po raz drugi w Karpaczu, odbyła się XXXVII edycja  targów TUR-GASTRO-HOTEL.




Targi TGH zostały objęte honorowym patronatem Burmistrza Miasta Karpacz - Pana Bogdana Malinowskiego.
Targi TGH objęte są patronatem Ministerstwa Gospodarki i Pracy.
Patronatu medialnego udzieliły:
Polskie Radio S.A. Program I,
Słowo Polskie Gazeta Wrocławska

Zaproszenie do udziału w targach TUR-GASTRO-HOTEL Karpacz 2004 skierowane zostało do producentów, kooperantów, dystrybutorów, importerów i handlowców w dziedzinie modernizacji, wyposażenia obiektów noclegowych i gastronomicznych . W sumie kilkadziesiąt znanych i uznanych firm z całego kraju prezentowało swoją ofertę w Hotelu Orbis SKALNY przy ul. Obrońców Pokoju 5.

Najpopularniejszym konkursem organizowanym w czasie targów TUR-GASTRO-HOTEL jest Prezentacja Jednego Talerza. Konkurs ten, organizowany wspólnie z firmą konsultingową WISD & Partners i pod patronatem Klubu Szefów Kuchni i Komisji Gastronomicznej PZH, odbył się pierwszego dnia targów. Przedstawiciele restauracji głównie z regionu, lecz także np. z Kołobrzegu, prezentowali przygotowane przez siebie potrawy, które poddawane były wnikliwej ocenie jury.

W konkursie udział wzięli.

  1. Małgorzata Wachol i Robert Sioła - Restauracja MARIA z Wałbrzycha - "Talerz polskich smaków"
  2. Piotr Lipski - Hotel FENIX z Jeleniej Góry - "Tęczowe naleśniki z zapiekanym pomidorkiem w sosie warzywnym"
  3. Grażyna Piotrkowska - Hotel SASANKA ze Szklarskiej Poręby - "Strucla z farszem z łososia i porą podana z odrobiną sosu musztardowego"
  4. Marcin Lemański i Jacek Augustyn - Hotel Zdrojowy PRO-VITA  z Kołobrzegu - "Rolada Neptuna"
  5. Marcin Lemański i Jacek Augustyn - Hotel Zdrojowy PRO-VITA  z Kołobrzegu -"Morskie szaleństwo"
  6. Krzysztof Krawczyk - Klub KINO PUB  z Rzeszowa - "Pstrąg w sosie musztardowym w puree ziemniaczano-kapuścianym"
  7. Krzysztof Krawczyk - Klub KINO PUB  z Rzeszowa - "Knedle twarogowe z waniliowymi śliwkami w kompocie"
  8. Zdzisław Widuch - Hotel SKALNY z Karpacza - "Kartacz faszerowany kapustą z grochem serwowany na borowikach w śmietanie"
  9. Elżbieta Dziedzic i Dariusz Wyborski - Hotel MERCURE z Jeleniej Gory - "Łazanki z kapustą i grzybami"

Piotr Lipski

Jury naprawdę nie miało łatwego zadania. Ostateczni, po burzliwych dyskusjach, jury uznało, że na pierwsze miejsce zasługuje Piotr Lipski z Hotelu FENIX z Jeleniej Góry, który przygotował "Tęczowe naleśniki z zapiekanym pomidorkiem w sosie warzywnym". Drugie miejsce przypadło Elżbiecie Dziedzic i Dariuszowi Wyborskiemu z Hotelu MERCURE z Jeleniej Góry  za "Łazanki z kapustą i grzybami". Trzecie miejsce wywalczyli Marcin Lemański i Jacek Augustyn z Hotelu Zdrojowego PRO-VITA  z Kołobrzegu za  "Roladę Neptuna".

Pierwszego dnia odbył się także konkurs barmański w stylu wolnym "Barmańska Gala TUR-GASTRO-HOTEL" . Konkurs ten, przeznaczony dla młodych barmanów, organizowany jest pod patronatem Stowarzyszenia Polskich Barmanów i przy wspólpracy z firmą Bar i Promocja. 

Pierwsze miejsce zajął  Marek Posłuszny z Karczmy ROGATA z Bielska-Białej, który brawurowo przygotował drink  "Banan Bostona". Jak się okazuje barmański free style to kategoria nie tylko dla mężczyzn, co udowodniły Sabina Ślęzak-Barczak z Restauracji HUBERTUS z Rzeszowa, która zajeła drugie miejsce przygotowuąc drinka  "Green valley" oraz  Kamila Lekka z Karczmy ROGATA  z Bielska-Białej prezentująca drinka "Berry passion", której przypadło trzecie miejsce.

Sponsorem konkursu była firma: BECK DESIGN  z Pszczyny.
Produkty do konkursu dostarczyły firmy:  VICTORIA CYMES z Wałcza V&S Luksusowa Zielona Góra S.A. oraz TYMBARK.

Ukoronowaniem barmańskich wrażeń był występ jednego z czołowych polskich barmanów, Mistrza Polski 2003 w kategorii free style Damiana Sobczaka z Zielonej Góry. Pokazy Mistrza jak zwykle cieszyły się ogromnym zainteresowaniem publiczności, która witała kolejne widowiskowe akrobacje niezwykłym aplauzem.
Nazajutrz odbył się Wielki Finał Barmańskiej Gali TUR-GASTRO-HOTEL. Zwycięzcy poszczególnych edycji konkursu stanęli do rywalizacji, w której główną nagrodą była zielona karta do finału Mistrzostw Polski Barmanów w kategorii FLAIR TANDNG  w Warszawie w marcu 2005r.

Do konkursu stanęli:

  1. Michał Fajfrowski - ROCKER CLUB ze Szczecina - "Madamme de luxe"
  2. Piotr Surowiec -  PUB KWADRAT z Rzeszowa - "Coloru dream's"
  3. Mariusz Grzesik - CLUB ELIXIR z Rzeszowa - "Yellow diamont"
  4. Marek Posłuszny - Karczma ROGATA z Bielska-Białej - "The taste of victory"
  5. Bartosz Roćko - PUB W CHACIE z Ostródy - "Fantastic banan drink"

Michał Fajfrowski

Uczestnicy prezentowali bardzo wyrównany poziom, jednak ostatecznie laur zwycięstwa przypadł Michałowi Fajfrowskiemu ze Szczecina. Teraz trzymamy kciuki i życzymy Panu Michałowi powodzenia w Warszawie na Mistrzostwach Polski.

Drugiego dnia targów odbył się drugi kulinarny konkurs łódzkich targów - Kulinarna Gala TUR-GASTRO-HOTEL organizowany wspólnie z firmą konsultingową WISD & Partners i pod patronatem Klubu Szefów Kuchni i Komisji Gastronomicznej PZH. Na dwóch specjalnie przygotowanych stanowiskach konkursowych kucharze walczyli o miano mistrza kucharskiego w regionie przygotowując wybraną przez siebie potrawę. Tematem konkursu była "Tradycyjna kuchnia polska ".

W konkursie udział wzięło sześć drużyn kucharskich:

  1. Małgorzata Wachol i Robert Sioła - Restauracja MARIA z Wałbrzycha - "Trójniaki wiejskie"
  2. Piotr Lipski i Elżbieta Janik - Hotel FENIX z Jeleniej Góry - "Warkocz polędwic z kurkami w śmietanie"
  3. Michał Henike i Michał Domański - Hotel BIS z Jeleniej Góry - "Staropolskie zraziki z kresową nutką"
  4. Grażyna Piórkowska - Hotel SASANKA ze Szklarskiej Poręby -- "Borowiki na runie leśnym"
  5. Mirosław Sipa i Wojciech Mikuła - Gospoda BABINICZ ze Szczawna Zdroju - "Specjał zł kaczki Babinicz podany z babką ziemniaczaną w towarzystwie sosu wiśniowego"
  6. Elżbieta Dziedzic i Dariusz Wyborski - Hotel MERCURE z Jeleniej Góry - "Budyń z gryczanej kaszy i borowików podawany z wieprzową polędwiczką"

Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwało jury w składzie  Marek Widomski doradca kulinarny z firmy konsultingowej WISD & Partners, Tomasz Nielubiński, właściciel i szef kuchni Restauracji PASJA z Jeleniej Góry oraz Artur Cichowski, szef kuchni.


Elżbieta Dziedzic i Dariusz Wyborski

Pierwsze miejsce zajęli  Elżbieta Dziedzic i Dariusz Wyborski z Hotelu MERCURE z Jeleniej Góry za "Budyń z gryczanej kaszy i borowików podawany z wieprzową polędwiczką". Drugie miejsce przypadło duetowi w składzie Michał Henike i Michał Domański z  Hotelu BIS z Jeleniej Góry za "Staropolskie zraziki z kresową nutką". Trzecie miejsce wywalczyli Mirosław Sipa i Wojciech Mikuła z Gospody BABINICZ ze Szczawna Zdroju za "Specjał z kaczki Babinicz podany z babką ziemniaczaną w towarzystwie sosu wiśniowego".

Po raz pierwszy poziom konkursu był  tak wyrównany, że jury uznało, iż nie tylko zdobywca pierwszego miejsca weźmie udział w Wielkim Finale Kulinarnej Gali, lecz także zdobywcy dwóch pozozstałych premiowanych miejsc.
Zwycięzcy otrzymali pamiątkowe puchary, nagrody pieniężne oraz upominki od sponsorów.

Sponsorem konkursu były  firmy:
FAGOR z Warszawy, REINEX ze Szczytnej, RETIGO z Rep. Czeskiej.

Drugiego dnia targów odbywał się także konkurs Aranżacja Stołu Okolicznościowego.
Przedstawiciele restauracji, hoteli prezentowali swój kunszt i umiejętności w zakresie twórczego nakrywania stołów na różne okoliczności. Jury najbardziej spodobał się stół zaaranżowany przez pracowników Hotelu SASANKA ze Szklarskiej Poręby - "Święta w tonacji pomarańczy". Drugie miejsce zdobyła propozycja Hotel BIS z Jeleniej Góry - "Powiew klasyki".

Już po raz trzeci na targach TGH odbył się pokaz mody gastronomiczno-hotelarskiej DZIEŃ W HOTELU, organizowany wspólnie z firmą VENA z Wrocławia. Jak się okazuje, moda dla tego sektora rynku także podąża za najnowszymi trendami, odchodząc od monotoni i zwyczajnośći strojów. Modelki i modele prezentowali stroje nie tylko klasyczne ale min. stroje stylizowane barokiem, folklorem czy barwnymi latami 70-tymi.

W sobotę o godzinie 13.00 odbyło się losowanie upominków w konkursie dla gości odwiedzających.

Tradycyjnie już w czasie trwania targów na stoisku firmy REINEX uzyskać można było informacje na temat HACCP wraz z wszystkimi niezbędnymi instrukcjami wdrażania i stosowania.

Ogólnie podsumowując targi w Karpaczu należy uznać za udane.
Kolejny rok będzie już 8 odsłoną targów TUR-GASTRO-HOTEL do udziału w której już dzisiaj serdecznie zapraszamy.


Organizator:



Współpraca przy konkursach kulinarnych:



KOMENTARZE
2004-12-14lamia
ja osobiście najchętniej schrupałbym panią kucharkę w szpilkach, a tak poza to było ok
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.