< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Tur-Gastro-Hotel - Krynica 2004

Wydarzyło się2004-10-06
W dniach 30 września - 2 października 2004

W dniach 30 września - 2 października 2004 roku w Krynicy Zdroju w Hali MOSiR przy ul.  Park Sprotowy 5 odbyły się targi TUR-GASTRO-HOTEL zorganizowane przez Poznańską Agencję Targową INEXPO. Była to już 35 edycja targów TUR-GASTRO-HOTEL.

Targi TUR-GASTRO-HOTEL Krynica Zdrój 2004 objęte zostały honorowym patronatem Burmistrza Krynicy Zdroju p. Emila Bodziony.

Targi TGH objęte są patronatem Ministerstwa Gospodarki i Pracy.

Uroczystego otwarcia targów dokonał Burmistrz miasta p. Emil Bodziony.

Zaproszenie do udziału w  targach TUR-GASTRO-HOTEL Krynica Zdrój 2004 skierowane zostało do producentów, kooperantów, dystrybutorów, importerów i handlowców w dziedzinie modernizacji, wyposażenia obiektów noclegowych i gastronomicznych oraz firm działających w branży piekarniczej i cukierniczej. Na targach w Mikołajkach  swoją ofertę zaprezentowały firmy z całej Polski, zarówno te regularnie biorące udział w targach TUR-GASTRO-HOTEL, jak i te, które pod szyldem TUR-GASTRO-HOTEL, swoją ofertę prezentowały po raz pierwszy.

Była to I edycja  targów w Krynicy Zdroju i 35 z cyklu TUR-GASTRO-HOTEL. Mamy nadzieję, że targi w Krynicy Zdroju na stałe wpiszą się w kalendarz imprez gastronomiczno-hotelarskich w kraju i corocznie będą gromadzić bogatą ofertę wystawiających się firm przyciągającą liczne grono Gości odwiedzających.

Łącznie na blisko czterdziestu stoiskach swoje wyroby prezentowało pięćdziesięciu producentów, dystrybutorów, hurtowników i usługodawców działających w sektorze HoReCa oraz w branży piekarskiej i cukierniczej. Na targach prezentowano najnowsze technologie, nowoczesne urządzenia, najwyższej klasy produkty i optymalne rozwiązania służące podnoszeniu standardu usług hotelarskich i gastronomicznych.

Szeroki wachlarz atrakcyjnych imprez towarzyszących targom, konkursów, pokazów, degustacji gwarantował, że każdy zainteresowany znajdzie dla siebie coś ciekawego.

Pierwszego dnia targów odbył się konkurs kulinarny Prezentacja Jednego Talerza organizowany wspólnie z firmą konsultingową WISD & Partners i pod patronatem Klubu Szefów Kuchni i Komisji Gastronomicznej PZH.
Przedstawiciele restauracji z regionu prezentowali przygotowane przez siebie potrawy, które poddawane były wnikliwej ocenie jury.
Udział w konkursie wzięli:

  1. Alina Nowak - CHATA HUCULSKA z Rzeszowa - "Cepeliny z mięsem z sosem z borowików"
  2. Alina Nowak - CHATA HUCULSKA z Rzeszowa - "Ciasto drożdżowe z niespodzianką"
  3. Izabela Grądolska - Dom Weselny AKROPOL z Gorlic - "Pierożki zbójnickie"
  4. Izabela Grądolska - Dom Weselny AKROPOL z Gorlic - "Rożek galicyjski"
  5. Izabela Grądolska - Dom Weselny AKROPOL z Gorlic - "Polędwiczka góralska"
  6. Zofia Tokarczyk - Hotel PERŁA POŁUDNIA z Rytra - "Pampuchy ryterskie"
  7. Krystyna Pękala i Lucyna Gruca - Ośrodek Wypoczynkowy POD SMREKAMI z Krynicy Zdrój - "Jagusine oczko"
  8. Krystyna Pękala i Lucyna Gruca - Ośrodek Wypoczynkowy POD SMREKAMI z Krynicy Zdrój - "Kmicicowy rarytas"
  9. Krystyna Pękala i Lucyna Gruca - Ośrodek Wypoczynkowy POD SMREKAMI z Krynicy Zdrój - "Postrach gaździny"
  10. Agnieszka Olek - Zespół Szkół nr 3 z Wadowic - "Chrust z owocami w sosie czekoladowym"
  11. Paulina Malec - Zespół Szkół nr 3 z Wadowic - "Naleśniki zakopiańskie"
  12. Roman Ogiegło -  Zespół Szkół nr 3 z Wadowic - "Rozżarzony płomyk"
  13. Kurtak Artur - CZUiR GEOVITA z Krynicy Zdrój - "Sarnina z farszem z orzechów laskowych podana na bukiecie jarzyna i grzybów regionu w kompozycji sosu z czernic i wiśni"
  14. Arkadiusz Czarnik - Restauracja-Hotelik DWOREK z Rzeszowa - "Pierogowe Trzy po trzy"
  15. Arkadiusz Czarnik - Restauracja-Hotelik DWOREK z Rzeszowa - "Babka ziemniaczana lasem otoczona"
  16. Arkadiusz Czarnik - Restauracja-Hotelik DWOREK z Rzeszowa - "Kaczka w pyzie chowana"
  17. Krzysztof Zubek i Tomasz Polak - Hotel Orbis GIEWONT z Zakopanego - "Moskole       z wędzonym pstrągiem"
  18. Maciej Zawiła - Hotel Spa dr Irena ERIS z Krynicy Zdrój - "Gruszka w czerwonym winie podawana na cieście francuskim"
  19. Zbigniew Rostocki - KARCZMA ROGATA z Bielska Białej - "Pierogi z bryndzą"
  20. Maria Cymańska - Pensjonat ANNA MARIA  z Wysowy- Zdrój - "Pierożki z kapustą i kurkami"
  21. Marek Kruk - CZARNY POTOK SA z Krynicy Zdrój - "Wariacje pierogowe"

Oceniając tak wiele różnorodnych dań, Jury nie miało oczywiście łatwego zadania lecz ostatecznie, I miejsce przypadło Krystynie Pękala i Lucynie Gruca z Ośrodka Wypoczynkowego POD SMREKAMI z Krynicy Zdroju - za niezwykle fantazyjnie przygotowane "Jagusine oczko". Drugie miejsce wywalczył Arkadiusz Czarnik z Restauracji-Hoteliku DWOREK z Rzeszowa, którego daniem pokazowym była "Kaczkę w pyzie chowana". Trzecie miejsce zajęła Izabela Grądolska z Domu Weselnego AKROPOL z Gorlic za "Pierożki zbójnickie"


Krystyna Pękala i Lucyna Gruca

W Kulinarnym Centrum Targowym, oprócz tradycyjnie odbywających się pokazów i degustacji, miało miejsce niezwykle zajmujące szkolenie kulinarne prowadzony przez Jacka Świerka Doradcę kulinarnego firmy NESTLE FoodServices oraz Marka Widomskiego z firmy WISD & Partners, którzy prezentował nowe produkty dla gastronomii firmy NESTLE FoodServices - Rosoły i buliony oraz produkty Maggi..

W czwartek odbył się konkurs Barmańska Gala TUR-GASTRO-HOTEL, organizowany przy współpracy z firmą "BAR i Promocja" oraz pod Patronatem Stowarzyszenia Polskich Barmanów. Konkurs ten cieszy się niezwykle dużym zainteresowaniem młodych barmanów, którzy chętnie prezentują swoje niezwykłe umiejętności, mając szansę nie tylko na zdobycie nagród pieniężnych ale także doświadczenia i obycia z publicznością. W konkursie tym liczy się przede wszystkim dobra zabawa, chociaż wszystko odbywa się zgodnie z zasadami przyjętymi przez Stowarzyszenie Barmanów Polskich a nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwa Damian Sobczak, Mistrz Polski 2003 w kat free style.

Do zadań uczestników należało przygotowanie cocktaili własnej kompozycji na bazie produktów dostarczonych przez firmę VICTORIA CYMES. Konkurs w Krynicy był kolejnym etapem eliminacji do Wielkiego Finału, który odbędzie się podczas targów TUR-GASTRO-HOTEL w Karpaczu 2004r. Zwycięzca Wielkiego Finału zakwalifikuje się do finału Mistrzostw Polski Barmanów w Kategorii FLAIR TENDING w Warszawie w 2005 r.
W konkursie wzięli udział

  1. Marek Posłuszny - Karczma ROGATA z Bielska Białej - "MarJan"
  2. Grzegorz Gawron - ARCTIC CLUB  z Nowego Targu - "Raj"
  3. Krzysztof Pawlikowski - Hotel MERCURE-KASPROWY  z Zakopanego - "Power shot"
  4. Piotr Surowiec - PUB KINO  z Rzeszowa - "Flair cinema"
  5. Mariusz Grzesik - KLUB OPERA z Rzeszowa - "Sunny angel"
  6. Sabina Ślęzak-Barczak - Restauracja HUBERTUS z Rzeszowa - "Hubcio"
  7. Kamila Lekka - Karczma ROGATA  z Bielska Białej - "Sweet lover"

Jury uznało że na pierwsze miejsce zasługuje Piotr Surowiec z PUB KINO z Rzeszowa, który przygotował cocktail "Flair cinema".  Drugie miejsce wywalczyła pani Sabina Ślęzak-Barczak z Restauracja HUBERTUS z Rzeszowa prezentując cocktail "Hubcio" i udowadniając, że kobiety także liczą się w tej, wydawałoby się, męskiej specjalności. Trzecie miejsce przypadło Krzysztofowi Pawlikowskiemu z Hotel MERCURE-KASPROWY  z Zakopanego za "Power shot" .

Sponsorem konkursu była firma BECK DESIGN z Pszczyny.

Drugiego dnia targów odbył się konkurs Kulinarna Gala TUR-GASTRO-HOTEL. Uczestnicy konkursu, na dwóch jednakowo wyposażonych stanowiskach konkursowych, przygotowywali pod czujnym okiem jury, potrawy konkursowe. Następnie potrawy były poddane degustacji i ocenie członków jury.
Tematem konkursu była "Tradycyjna kuchnia polska a HACCP przy zastosowaniu produktów firmy NESTLE (Winiary, Maggi)". Udział w konkursie wzięli:

  1. Zofia Tokarczyk i Marcin Gadzina - Hotel PERŁA POŁUDNIA  z Rytra - "Comber sarny faszerowany szynką w sosie"
  2. Wojciech Gibas i Łukasz Maciejczyk - Zespół Szkół nr 3 z Wadowic - "Polędwiczki wieprzowe w sosie rydzowym"
  3. Iwona Klecha i Beata Lisowicz - Restauracja i pizzeria CAFE ROSE z Gorlic - "Polędwiczki Króla Augusta"
  4. Piotr Kucia i Marek Galica - Hotel Orbis GIEWONT  z Zakopanego - "Pstrąg na parze z warzywami"
  5. Piotr Bober i Janusz Myjak - Hotel Spa dr Irena ERIS z Krynicy Zdrój - "Polędwica wieprzowa nadziewana oscypkiem w otoczce fileta drobiowego i szpinaku podana z soczewicą i borowikami i sosem rydzowym"
  6. Mariusz Wietecha i Tomasz Lawera - Restauracja PODKARPACKA z Krosna - "Podkarpacki schab z dzika na plackach słomianych w sosie jeżynowym"
  7. Artur Kurtak - CZUiR GEOVITA z Krynicy Zdrój - "Rolada po góralsku podana z plackiem ziemniaczano-orzechowym w bukiecie warzyw"

Jury w składzie Marek Widomski z firmy konsultingowej WISD & Partners, Jacek Świerk Doradca Kulinarny firmy NESTLE FoodServices oraz Zbigniew Kurleto z firmy RATIONAL uznało, że na pierwszą nagrodę zasługują Piotr Bober i Janusz Myjak z Hotelu Spa dr Irena ERIS  z Krynicy Zdrój za "Polędwicę wieprzową nadziewaną oscypkiem w otoczce fileta drobiowego i szpinaku podaną z soczewicą i borowikami i sosem rydzowym". Drugie miejsce przypadło Arturowi Kurtakowi i Arkadiuszowi Poradzie z Centrum GEOVITA z Krynicy Zdrój, którzy przygotował "Roladę po góralsku podaną z plackiem ziemniaczano-orzechowym w bukiecie warzyw". Trzecie miejsce zajęli Piotr Kucia i Marek Galica z Hotelu Orbis GIEWONT z Zakopanego za "Pstrąga na parze z warzywami".

Sponsorami nagród były  firmy:
FAGOR GASTRO z Warszawy, NESTLE FoodServices z Warszawy, RETIGO z Czech, REINEX ze Szczytnej 


Piotr Bober i Janusz Myjak

Drugiego dnia targów odbywał się także konkurs Aranżacja Stołu Okolicznościowego. Przedstawiciele restauracji, hoteli prezentowali swój kunszt i umiejętności w zakresie twórczego nakrywania stołów na różne okoliczności. Do konkursu przedstawiono pięć ekspozycji.

  1. Hotel PERŁA POŁUDNIA z Rytra - "Myśliwski"
  2. Hotel PERŁA POŁUDNIA z Rytra - "Walentynkowy"
  3. Zespół Szkół nr 3 z Wadowic - "Spotkanie służbowe dziennikarzy"
  4. Dom Weselny  AKROPOL z Gorlic - "Stół dla pary młodej"
  5. Dom Weselny  AKROPOL z Gorlic - "Stół na szampany"

Jury najwyżej oceniło romantyczny stół na Walentynki, przyznając pierwsze miejsce aranżacji w wykonaniu pracowników Hotelu PERŁA POŁUDNIA.  Drugie miejsce przyznano Domowi Weselnemu AKROPOL  za stół dla pary młodej a trzecie miejsce przypadło uczniom Zespołu Szkół nr 3 z Wadowic za pomysłową aranżację na służbowe spotkanie dziennikarzy.

Kulinarne Centrum Targowe cały czas tętniło życiem; nieprzerwanie trwały prezentacje nowych produktów spożywczych dla gastronomii firmy NESTLE.
Nowością na targach był pokaz mody gastronomiczno-hotelarskiej DZIEŃ W HOTELU zorganizowany przez firmę VENA z Wrocławia. Zainteresowanie nowymi trendami mody było ogromne.

Jak zwykle dużym zainteresowaniem wśród publiczności cieszyły się pokazy barmańskie w wykonaniu Damiana Sobczaka -  Mistrza Polski 2003 w kategorii free style.

Wszyscy goście odwiedzający targi mogli wziąć udział w Konkursie dla Odwiedzających. Wystarczyło wypełnić kupon konkursowy, wrzucić żeton do urny i już tylko czekać na wynik sobotniego losowania. Tym razem szczęście uśmiechnęło się do przedstawicielki firmy TANKPOL ze Szczucina, KSM z Krynicy Zdroju, PPS SPOŁEM z Tarnowa, Pensjonatu KOLIBA z Piwnicznej, Firmy DUKAT z Knurowa, Baru ZOSIA z Olkusza, Firmy cateringowej z Zagórzanów , Hotelu LASOWIAK ze Stalowej Woli. Gratulujemy!!!

Na kolejne spotkania w gronie profesjonalistów w ramach TUR-GASTRO-HOTEL firma  INEXPO zaprasza do Łodzi w dniach 4 - 6 listopada 2004 na terenach Hali Sportowa (MOSiR), przy ul. ks. Skorupki 21.

ZAPRASZAMY !!!


Organizator:



Współpraca przy konkursach kulinarnych:



KOMENTARZE
2004-10-12myjak
za pierwsze miejsce smakowalo tak jak nazwisko "myjak" hahahahahahah
2004-10-29GREC
myjak jest NAJLEPSZY CO WY TAM WIECIE . KRÓL KUCHNI JAK STIWEN SIGAL " W KUCHNI JEST NIEPOKONANY"
2004-10-29GREC
myjak jest NAJLEPSZY CO WY TAM WIECIE . KRÓL KUCHNI JAK STIWEN SIGAL " W KUCHNI JEST NIEPOKONANY"
2004-10-29grec
TAK WOGULE BÓJCIE SIE JANUSZ NA INNYCH KONKURSACH POKAZE WAM KLASE . TAK WOGULE POZDROWIENIA DLA ZONY JANUSZA BASI I JEGO 2 SYNÓW .
2004-10-29grec
chcialem napisac bójcie sie janusza go nadciaga.
2004-10-29grec
janusz powodzenia na nastepnych konkursach
2006-11-02ewcia :-)
wadowice górą Wojtek ,Łukasz ,Agnieszka, Paulina ,Romek!!:-)))pozdro dla pani Agnieszki Mikołajek (wychowawczyni uczniów z technikum gastronomicznego w Wadowicach!!!!!
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.