< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Klub Szefów Kuchni oraz Hotel Nadmorski przygotowali wielki bigos europejski

Wydarzyło się2004-05-10
W dniu 30 kwietnia 2004 roku w Gdyni podczas Dnia Europejskiego na Skwerze Kościuszki



W dniu 30 kwietnia 2004 roku w Gdyni podczas Dnia Europejskiego na Skwerze Kościuszki odbył się Wielki Koncert Europejski.
Klub Szefów Kuchni przy pomocy nieocenionej przy takich imprezach firmie MEDIUM przygotował 1500 kilogramów  "mega bigosu" do, którego zużył:

- 350 kg białej kapusty
- 750 kg kapusty kiszonej
- 100 kg kiełbasy wędzonej
- 50 kg wędzonego boczku
- 50 kg cebuli
- 5 kg suszonych podgrzybków
- 30 kg koncentratu pomidorowego
- 3 kg majeranku
- 20 litrów przyprawy w płynie
- 30 kg smalcu
- 2 kg kminku
- 2 kg czarnego pieprzu mielonego
- 10 litrów czerwonego wina
- 5 kg suszonych śliwek

Kocioł w, którym sporządzony został ten smaczny i aromatyczny oraz wyjątkowy bigos dostarczył pasjonat gotowania w plenerze Jarosław Kłodziński. Natomiast szefowie kuchni  z Klubu Szefów Kuchni Jarosław Walczyk, Grzegorz Labuda z Hotelu "Nadmorski" w Gdyni, Roman Sławiński z Gdyni, Jerzy Pasikowski z Hoteli Warszawskich Syrena, Jarosław Kłodziński z firmy cateringowej "Party Service" z Gdyni oraz Robert Zawiszewski szef kuchni z restauracji "Pod Kasztanami" z Zabrza, który przyjechał wraz z kucharzem Krzysztofem Żyrkowskim z pomocą Prezydenta Gdyni Wojciecha Szczurka czuwali nad przygotowaniem "Euro-bigosu" już od godziny 12:00. Punktualnie o godzinie 18:00 zjawiła się 40 osobowa ekipa harcerzy, która o godzinie 20:00 rozpoczęła ekspedycję.

Patelnia była usytuowana w centralnym miejscu obok sceny głównej na Skwerze Kościuszki dlatego wszyscy chętni, których nie brakowało na spróbowanie bigosu nic nie stracili gdyż w zasięgu ich wzroku odbywały się wspaniałe występy artystyczne. Imprezę prowadził Kevin Aiston (z programu "Europa da się lubić") a na gości czekało oprócz wspaniałego "Eurobigosu" wiele atrakcji takich jak koncert Bernarda Langberga z pokazem laserowym oraz występ "Wików" z Robertem Gawlińskim, który mimo skręconych mięśni nogi poruszał się na scenie nadzwyczaj energicznie i sprawnie.

Na zakończenie około godziny 24:00 odbył się pokaz sztucznych ogni. Ta wspaniała impreza zgromadziła około 70 tysięcy osób, które przy wspaniałych występach artystycznych i wyjątkowo sprzyjającej pogodzie świetnie się bawiło.

Informacje nadesłał: Jerzy Pasikowski

KOMENTARZE
2004-05-10Jarosław Walczyk
Serdecznie dziękuje wszystkim osobom które, przyczyniły się do przygotowania Mega Bigosu. Szczególne podziękowania dla firmy FRANKE za, ekspresowe zrobienie patelni o pojemności 3200 lit w której, mogliśmy ugotować bigos.
2004-05-10Jarek Kłodziński
To był pierwszy, ale nie ostatni taki bigos. Dziekuje wszystkim za wspaniała zabawę. Mega Garnek 3200 litrów mozna śmiało wykorzystać przy innych okzjach. Pozdrawiam .Jarosław Kłodziński z Party - Service
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.